x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Jüt Halat
24 / 05 / 2023

Jüt Halat

Jüt halat, bükülmüş ya da daha büyük ve daha kuvvetli formunda birlikte örülen ipliklerin oluşturduğu kat, elyaf veya şerit grubudur.

Halat, uzun lifli malzemeden yapılabilmektedir. Ancak genellikle belirli doğal veya sentetik lifler kullanılmaktadır. Sentetik elyaf halatlar, doğal elyaf muadillerine göre çok daha güçlüdür. Çünkü daha yüksek gerilme mukavemetine sahip olmalarıyla dikkat çekerler.

Doğal elyaflardan üretilen halatlara göre çürümeye daha dirençlidirler ve su üzerinde de yüzdürülebilmektedirler. Ancak sentetik ipin kayganlık gibi bazı dezavantajları da vardır ve bazıları UV ışığından daha kolay zarar görebilmektedir.

İp için yaygın olan doğal lifler, kenevir, keten, pamuk, hindistan cevizi, jüt, saman ve sisaldir. İp yapımında kullanılan sentetik lifler arasında polipropilen, naylon, polyesterler, polietilen, aramidler ve akrilikler bulunur. Bunun yanı sıra jüt halat toptan satışı da mevcuttur.

Halat, iki genel kategoriye ayrılabilir. Doğal elyaf halat ve sentetik elyaf halat. Doğal ipler arasında pamuk ipi ve manila ipi yer alır. Genellikle daha yumuşak, emicidirler. Bu halat doğrudan tırmanma, bayrak direkleri, engelli kurslar, evcil hayvan ürünleri, çadırlar, hamaklar, tenteler vb. peyzaj, korkuluk gibi yerlerde kullanılabilmektedir.

Polipropilen Jüt Halat

Genellikle piyasadaki sentetik halatların en ucuz olanıdır. Hafif, güçlü ve ekonomik polipropilen halat, yüzeyde yüzdüğü ve batmayacağı için su kullanımının olduğu iş alanlarında kullanılabilmektedir.

Hobi ve eğlence amaçlı kullanım için de mükemmel bir seçimdir. Aslında buna genellikle kayak ipi veya havuz ipi de denebilmektedir. Bu kaldırma kuvveti aynı zamanda ona iyi farklı özellikler de vermektedir. Bu halatı güvenli kılan ise bir elektrik teline dokunursa elektrik akımı iletmeyeceğidir.

Naylon Jüt Halat

Gerilme kabiliyeti nedeniyle son derece güçlü ve dayanıklı bir halat olmasıyla dikkat çekmektedir. Diğer halat türlerini kırabilecek şok yüklerini taşıyabilmektedirler. Bu durum halatı çeşitli uygulamalarda son derece çok yönlü ve kullanışlı kılar. Jüt halat kablo olarak da bilinen bu ürünler evsel kullanımda da oldukça yaygındır.

Bükülmeyen veya çözülmeyen pürüzsüz bir yüzeye sahip olan naylon halat genellikle zorlu koşullarda aşınmaya karşı yüksek bir dirence sahiptir. Bazı ipler, birkaç lifin karışımlarından yapılır veya yapımında ko-polimer lifler kullanılmaktadır. Bükülmüş veya örgülü bir halattaki şeritlerin bükülmesi, sadece bir halatı bir arada tutmaya hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda halatın ayrı halatlar arasındaki gerilimin daha eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Halatta herhangi bir bükülme olmadan, en kısa halat bile her zaman toplam yükün çok daha yüksek bir oranını desteklemektedir.

Polyester Jüt Halat

Polyester jüt halat, aşınmaya karşı iyi bir direnç gösteren naylon jüt halatla aynı özelliklerine sahiptir. Ancak naylon kadar esnek bir halat türü değildir. Bu esneklik eksikliği, onu esnek bir ipin tehlikeli olabileceği çeşitli kullanımlar için ideal kılmaktadır.

Polyesterin en değerli özelliklerinden bir tanesi de sudan etkilenmemesidir. Bu halat türü ıslakken bile gücünü korumaktadır. Bu aynı zamanda küf, çürüme ve organik çözücülere karşı son derece dirençli olmasıyla da dikkat çekmektedir. Polyester, naylon kadar güçlü olmasa da ısıya karşı üstün bir direnç sunar ve aynı zamanda UV ışınlarına karşı üstün bir dirence sahip olduğu için dış mekan kullanımı için de uygundur. Bu nedenle güneş ışığına uzun süre maruz kaldığında sararmaz veya zayıflamaz.

Aynı zamanda bu halat tiplerine ilişkin öne çıkan bir konu da fiyat performansıdır. Jüt halat fiyatları seçilen ürünün adedi ve ebat özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Manila Jüt Halat

Manila jüt halat adını vatanından almaktadır. Filipinlere özgü bir fabrikada üretilen manila ipi dayanıklılık, güç ve maliyet etkinliği gerektiren kullanımlar için üretilmiş genel amaçlı bir halattır.

Manila ipi, tamamen doğal kenevir liflerinden yapıldığı için bazen jüt ipi veya kenevir ipi olarak da adlandırılır. Çok emici bir halattır. Ancak çok az esnemeye sahiptir. Bu nedenle tırmanma, engelli parkurlar, savaş oyunları, çevre düzenlemesi kullanımları ve blok ve mücadele uygulamaları gibi ipin doğrudan taşınmasının gerekli olduğu faaliyetlerde yaygın olarak kullanılır.

Manila ipi görsel olarak da güzel görünümlü bir halattır. UV direnci yüksek olması nedeniyle dekoratif peyzaj kullanımları için de popüler bir seçimdir. Aynı zamanda düğüm tutma konusunda üstün bir kabiliyete sahiptir.

Çünkü tamamen doğal bir lif olan Manila halatı biyolojik olarak parçalanabilir. Bu nedenle çevre dostudur. Ancak suyu emdiği için depolamadan önce tamamen kuruması gerekir. Aksi takdirde halatta çürüme meydana gelebilir. Bunun yanı sıra küf oluşumu da yaşanabilmektedir. Manila genellikle ağır bir halat veya kalın bir halat olarak tanımlanmaktadır. Islandığında yaklaşık yüzde 10 ile 15 arasında küçülür.

Pamuk Jüt Halat

Pamuk ipi, yüzde 100 pamuk ipliğinden veya pamuklu elmas örgü gibi bir pamuk/polyester karışımından üretilebilmektedir. Pamuk diğer birçok ipten daha yumuşaktır. Pamuk ip, yüzey aşınmalarına karşı çok iyi bir direnç sunmaktadır. Ancak tüm doğal lifler gibi, elementlerden kaynaklanan bozulmaya karşı hassastır ve zamanla gücünü önemli ölçüde kaybedebilir.

Ayrıca, özellikle uzun süre nemli kalırsa küflenmeye ve çürümeye eğilimlidir. Bununla birlikte, UV hasarına duyarlı değildir. Bu nedenle uzun süre doğrudan güneş ışığında kullanılacaksa bazen sentetikten daha iyi bir seçim olarak öne çıkmaktadır.

Örgülü ve Bükülü Jüt Halat

Bunun yanı sıra iki temel halat yapımı türü vardır. Bunlar örgülü ve bükülü olarak adlandırılırlar. Örgülü ip, eşdeğer boyutta bükülmüş bir ipten daha dayanıklı ve daha güçlüdür. Ayrıca bükülmüş bir ip kadar esnemez ve daha kalın tasarımı, eklemeyi daha zor hale getirir. Bükülmüş bir ip, spiral şekli ile tanınmaktadır. Eklemesi kolaydır, ancak yük altındayken dönme ve bükülme eğilimi yaratabilen kendine özgü bir torka sahiptir.

Jüt Halat Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

Jüt halat modellerinin birçok seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de 24 milimetre genişliğe sahip bir metrelik halattır. Bu halatın öne çıkan bir özelliği yüzde yüz jüt iplikten yapılmış olmasıdır. Bükümler 3 ile 4 arasında değişmektedir. Bu sayede sürtünmeye dayanıklı bir hal almaktadır. Bunun yanı sıra kolay kasa yapımına uygunluğuyla da dikkat çeker.

Top halinde satılan jüt halat ip modelleri de bulunmaktadır. Bu halat modelleri 6 milimetre genişliğe sahip olup 200 metre uzunluğundaki boy seçeneğiyle kullanıcının dikkatine sunulmaktadır. Jüt halat ip 6 mm seçeneklerine ulaşmak oldukça kolaydır.

Bunun yanı sıra kemer sabitleme halatı çeşitleri de şantiye gibi zorlu çalışma koşullarında oldukça tercih edilen ürünler arasındadır. Jüt halat modelleri kemerleriyle birlikte bir iş sağlığı ve güvenliği bütünlüğü oluştururlar.

Aynı zamanda 8 milimetre genişliğe sahip olan jüt halat çeşitleri de bulunmaktadır. Bu halat seçeneği toplamda 200 metrelik uzunluk seçeneğiyle kullanıcının dikkatine sunulmaktadır. Bu halat çeşitleri aşınmaya ve yıpranmaya dayanıklı olmalarıyla dikkat çekmektedirler. Bu nedenle şantiye ve inşaat sahası gibi alanlarda kullanıma oldukça uygun ürünler arasında yer almaktadır. Birinci sınıf kendir ipinden üretilen bu halat modeli top halinde alıcıya sunulmaktadır. Bunun yanı sıra jüt halat kilo hesabına göre satılmamaktadır.

Siz de jüt halat ve diğer ürünlerimizi sitemiz üzerinden inceleyebilir, dilediğiniz ürüne anında sahip olabilirsiniz.