Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri
24 / 05 / 2023

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri

Paraşüt tipi emniyet kemeri yüksekte çalışırken çalışanı güvenli bir bağlantı noktasına bağlayarak kullanıcının yere düşmesini önler.

Paraşüt tipi emniyet kemerleri fiyatları tercih sebebi olmaması gereken kalitesinin en önde tutulması gereken önemli ürünlerdir.

İki tür güvenlik kordonu vardır ve aralarındaki farkı bilmek önemlidir.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Çeşitleri

Paraşüt tipi emniyet kemerleri nedir kısaca açıkladık peki bunların türleri arasınfaki farklar nedir? Bir sınırlama kordonu, kullanıcının düşmenin tehlikeli olabileceği bir konuma ulaşmasını engelleyerek düşmeleri önlemek için tasarlanmıştır. Örneğin, yüksek bir çalışma platformunda çalışırken bir emniyet kemeri ve emniyet kordonu takılabilir. Paraşüt tipi emniyet kemerinin uzunluğu, kullanıcıyı güvenli bir şekilde platformda tutmak için özel olarak seçilmiş olacaktır.

Bir güvenlik kordonu tehlikelerin kaçınılmaz olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Düşmeyi önleyici lanyardlar, düşme durumunda kullanıcının vücuduna ve sabitleme noktasına uygulanan darbe kuvvetini azaltan bir enerji emici elemana sahiptir.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Neyden Üretilir?

Paraşüt tipi emniyet kemerleri (unutulmamalıdır ki, insanların düşme yaşayabileceği bir konuma ulaşmalarını engellemeye yöneliktir) tipik olarak çekirdek ipinden yapılır. Paraşüt tipi emniyet kemerinin özellikleri minimum 22 kN kopma mukavemetine sahiptir.

Olası takılma tehlikelerini azaltmaya yardımcı olmak için elastik dokumalı boyunluklar da kullanabilirsiniz.

Konektörler

Paraşüt tipi emniyet kemeri çift lanyard kordonu, aşağıdakiler dahil çeşitli farklı konektörlerle sağlanabilir:

  • Vidalı kapı karabina
  • Otomatik kilitleme kapısı
  • İskele kancası
  • Yüksük göz

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Maksimum Kullanım Ömrü

Satılan bu paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanım ömrü genellikle üretim tarihinden itibaren maksimum 10 yıldır (ürünü doğru şekilde kullandığınız, sakladığınız, düzenli, kapsamlı incelemelere tabi tuttuğunuz varsayılarak). Bu maksimum kullanım ömrü aşılmamalıdır ve ekipman, 10 yıllık süre dolduktan sonra hizmetten çıkarılmalıdır. Paraşüt tipi emniyet kemerinin standardı dışında bir süreyi geride bırakan kemeri fark ederseniz işvereninize bildirin.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri Doğru Kullanımı

Her tür kişisel koruyucu donanımda (KKD) olduğu gibi, paraşüt tipi emniyet kemerleri ve boyunluklar, çalışanları korumak için son çare olarak düşünülmelidir. Önce yüksekte çalışma ihtiyacı ortadan kaldırılarak düşme tehlikesinin giderilip giderilemeyeceği belirlenmelidir.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemerinin Doğru Kullanımı İçi Eğitim

Çalışanların bir paraşüt tipi emniyet kemerleri ve kordon takmaları gerektiği belirlendiyse, öncelikle bu kritik kişisel güvenlik ekipmanının nasıl kullanılacağı ve inceleneceği konusunda eğitilmelidirler.

Herhangi bir paraşüt tipi emniyet kemeri takmadan önce kontrol edilmelidir. Sadece yeni çalışan değil, aynı zamanda işe başladığından beri aynı koşum takımını ve kordonu takan çalışan da denetime tabi olmalıdır. Tüm koşum takımı kullanıcılarının günlük bir inceleme yapması gerektiği anlamına gelir. Emniyet kemeri sıcak işler yaparken, kıvılcım veya ısı üreten makinelerin yakınında çalışırken kullanılmışsa, hasar görmüş olabilir. Koşum takımının gücünü tehlikeye atabilecek çukurlaşma, hatta erime belirtileri arayın.

Bir önceki gün veya bir önceki vardiyada çıkardığınızdan bu yana o ekipmana ne oldu? Paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanımı sonrası, hasarı önlemek için uygun şekilde depolandı mı, yoksa testereler, matkaplar ve dokuyu kesebilecek yedek bıçaklar gibi diğer ekipmanlarla birlikte bir depoya mı atıldı? Hem kayış hem de kordon üzerindeki naylon dokumayı yıpranmış kenarlar, çekilmiş dikişler, kesikler veya kimyasal hasar açısından kontrol edin. Kimyasallardan ve hatta güneşten gelen ultraviyole ışınlarından zarar görmüş bir kayış veya kordonun rengi değişebilir. Kimyasal maddeler ve keskin kenarlar, düşme durumunda bir işçiyi tutmak için yeterli güce sahip olmayabilecekleri bir noktaya kadar kayışlara ve kordonlara da zarar verebilir.

Daha sonra tokalara ve çıtçıtlı kancalara bakın. Metalde keskin kenarlar veya renk değişikliği olup olmadığını inceleyin. Kayıştaki grometlerin gevşek olmadığından veya keskin kenarlar içermediğinden emin olmak için kontrol edin.

Paraşüt tipi emniyet kemerleri kablo demetine ve sabitleme noktasına bağlamak için yalnızca çift kilitli yaylı kancalara izin verildiğini unutmayın. Kancalardaki mandalların tamamen kapandığını ve açık konumda yapışmadığını kontrol edin.

Ayrıca “D” halkasını da kontrol ettiğinizden emin olun. Bükülmediğinden veya bozulmadığından ve çukurlara veya kimyasal korozyona dair kanıt olmadığından emin olun. “D” selesinin çatlak veya yarık olmadığından ve esnekliğini koruduğundan emin olun. Paraşüt tipi emniyet kemerinin parçaları karışık görünebilir ama bunun eğitimi verildiğinde oldukça anlaşılır bir hal alacaktır.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemerinin Doğru Takılması

Paraşüt tipi emniyet kemerinin iyi durumda olduğu belirlendikten sonra, koşum takımını giyme zamanı gelmiştir. Her şeyden önce, kuşamın doğru boyutta olduğundan emin olun. Üretici, ihtiyaç duyulan paraşüt tipi emniyet kemerleri lanyard boyutu konusunda rehberlik edecektir. Bu normalde kullanıcının ağırlığı ve boyuna göre belirlenir. Emniyet kemeri satın alındığında, tek bir bedenin herkese uymayacağını unutmayın! Kayışlar sıkıca oturmalı, ancak sıkı olmamalıdır. Kayış çok gevşekse, kullanıcı kayıştan kayabilir veya dokuma kullanıcının vücudunu yukarı kaydırabilir ve düşme durumunda vücut üzerinde ek şok kuvvetleri oluşturabilir. Emniyet kemeri çok sıkı ise, kullanıcının kan dolaşımını etkileyebilir veya çok rahatsız edebilir, bu da emniyet kemerinin takılma olasılığını azaltır. Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı kullanıcının koşum takımı ile vücudu arasına yalnızca iki parmağını sokabileceği sıkılıkta olmasıdır.

Paraşüt Tipi Emniyet Kemerinin ve Boyun Askınızın Sınırlamalarını Anlama

Ve son olarak, bir emniyet kemeri ve kordon kullanmanın doğru seçenek olup olmadığını belirlerken, düşme mesafeleri hesaplanmalıdır. Çalışanlar çok sık olarak şok emici kordonun genişlemesini, koşumun esnemesini veya “D” halkası ile bağlantı noktası arasındaki mesafeyi hesaplamamış ve yere çarpmalarını önlemek için altı fitlik bir kordona güvenmemelidir. Paraşüt tipi emniyet kemerinin fiyatı pek çok faktöre olduğu gibi uzunluğa da bağlıdır.