Su Tutucu Bant Nedir?
İnşaat sektöründe en önemli alanlardan birisi olan su izolasyonu alanında, sıklıkla su tutucu bant kullanıldığı görülür. Özellikle derzlerde, gömülü halde kullanılan herhangi bir sıvı girişinde bu sıvıyı geçirmez özelliğiyle durduran ve emilimine engel olan bir malzemedir. Özellikle son yıllarda, inşaat sektörünün hızla gelişmesi birçok farklı türü ve niteliklerini ortaya koymuştur. Sıradan bir inşaat gerçekleşirken, oluşabilecek su, çamur ve nem gibi dış etkenlere karşı üstün koruma özelliğiyle tanınır. Bu yüzdendir ki, inşaatlardaki su izolasyonu sürecinde en önemli uygulamalardan birisi de bu bantlar olmuştur.
Bu bantların birçok farklı kullanım alanı vardır. Fakat, bu anlamda bir tanım yapmak da mümkündür. Bu bantlar, sıvı barındıran inşaat yapılarında, temel duvarlarında, tünellerde ve bunlar gibi benzer beton yapıların birleşim yerlerinde su izolasyonu amacıyla kullanılır. Bunlar dışında kullanım alanı oldukça geniştir. İşte o kullanım alanları, barajlar, tüneller, düzenleyiciler, su depoları, atık artıma üniteleri, yüzme havuzları, kanallar, köprüler, metro istasyonları, kanalizasyon sistemi, sulama kanalları, limanlar, taşıma tüneller, hidroelektrik santralleri, hava kanalları, koruma duvarları, zeminler, endüstriyel binalar olarak sıralanabilir.
İnşaat sektöründe, betonarme yapılarda sıklıkla bazı problemlerle karşılaşılır. Bu problemlerin ana kaynağı beton yapılarda bulunan derzlerin, neme ve suya karşı aşırı dayanaksız olmasıdır. Bundan sebep, çürüme, oksitlenme ve küf gibi bazı temel problemlerle karşılaşılabilir. İşte bu bantlar, tam olarak bu tarz problemler önlemek amacıyla sıklıkla tercih edilirler. Çünkü bu problemler, basit gibi gözükse de betonarme yapıdaki bütünlüğü büyük oranda zedeleyebilir. Tabii ki niteliklerine göre kullanılan bant türleri de değişmektedir.
PVC su tutucu bantlar: polivinil klorür ve birçok kimyasal maddenin karışımından elde edilen bir malzemedir. Beton derzlere gömülerek uygulanır. Özellikle genleşme ve büzülme derzleri için üretilir ve kullanılır. Yani kısacası PVC su tutucu bant, hareketli olan inşaat bağlantıları için uygundur.
Bentonit esaslı su tutucu bantlar: Suyla temas ettiğinde, büyüyen bir yapıda bulunur. Bu yüzden, herhangi bir su temasında, izolasyonu sağlamak adına büyür ve betonarme bütünlüğün bozulduğu çatlak ve boşluk gibi aralara girer. Bu sayede bir sıkıştırma işlemi yapar ve conta görevi görür.
Akrilik polimer esaslı su tutucu bantlar: Özellikle kullanımının kolay olması ve dayanıklı yapısıyla bilinir. Özellikle doğaya karşı ya da insan sağlığına herhangi bir toksik etkisi bulunmaz. Bu anlamda sıkça tercih edilir. Yüksek yapışma özelliğine ve soyulma mukavemetine sahip olmasından dolayı dayanıklıdır. Ayrıca ince işçilik gereken yerlerde esnek kullanımıyla da dikkat çeker.
Su Tutucu Bant Özellikleri
İnşaat sektöründe birçok farklı alanda kullanılan bu bantları, su tutucu bant özellikleri konusunda kullanım alanları önemli bir yere sahiptir.
Bu bantlar, yüksek basınçlı sulara karşı yüksek çekme mukavemeti göstermesiyle bilinirler. Bu özellikleriyle birlikte, özellikle baraj ve hidroelektrik santralleri gibi yüksek su basıncına sahip alanlarda kullanılabilir.
Kullanım alanlarına özellikle PVC menşeili bantlarda uzama özelliği bulunur. Bu özellikle birlikle, üst düzey hareket kabiliyeti kazandığından ötürü, hareketli birleşim bölgelerinde uygulanabilir.
Kaliteli bantlar, kendi içlerinde var olan su sızdırmazlık oranlarıyla bilinirler. Banların kalitesiz olması durumunda, su geçirgenlik oranları yükselebilir. Bunun gibi birtakım problemlere mahal vermemek adına marka tercihi yaparken dikkat etmelisiniz.
Asidik maddelere, ozona ve deniz suyuna karşı üstün dayanıklılık sergiler. Bunlar haricinde alkaliler ve klorlu su gibi diğer kimyasal maddelere karşı da üstün bir dayanaklılık sergiler.
Metallerdeki oksitlenme gibi eskime problemleri ve plastiklerdeki gibi esneme problemleriyle bu bantlarda, karşılaşmanız olası değildir.
Çoğu tipi, endüstriyel sahalarda kullanıma uygun olmasıyla bilinir. Bu yüzden sanayi tipi yerlerde, su yalıtımı, bu bantlar sayesinde sağlanabilir.
Ayrıca suya olduğu kadar ısıya da dayanıklıdır. Bu yüzden, elektrikli kaynak makineleriyle birlikte kullanılabilir. Bunlar haricinde, sıcaklık kaynaklı sapma, şekil değiştirme ve oynama gibi hareketlerle senkronize bir şekilde davranarak tam uyum sağlar.
Bütün tiplerde, montaj kolaydır. Bu sayede pratik ve ergonomik bir kullanıma sahiptir. Tabii ki türleri arasında montaj kolaylığı değişmektedir. Fakat aralarında aman aman bir fark yoktur. Bu yüzden her nevi şekilde kullanılabilir.
Paketlenmeleri iyi olduğundan, su tutucu bant kolayca taşınabilir ve depolanabilir bir niteliğe sahiptir.