x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Kalıp Yağı Kullanım Alanları
24 / 05 / 2023

Kalıp Yağı Kullanım Alanları

Kalıp yağı, herhangi bir beton dökümünün temel bir bileşenidir; sadece kalıbın sorunsuz bir şekilde çıkarılmasına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda beton kirliliğini de önler.

Kalıp yağı kullanımı ekipmanı beton oluşumundan korur ve güçlü ve doğru kenarlar ve kolay kalıp ayırma sağlar. Kalıp yağları, yüksek kaliteli bir kalıp ayırıcıdır. Leke tutmaz, yani renkli, beyaz veya standart OPC için de kullanılabilir.

kalip-yagi-227x300 Kalıp Yağı Kullanım AlanlarıBu kalıp yağı çeşitleri beton dökülmeden önce ek bir kat gerektiren kereste ile çelik ve ahşap kalıplarda kullanılabilir. Kalıp yağını, püskürtme, fırça veya çubukla mümkün olduğunca dökülme zamanına yakın bir zamanda uygulamak gerekmektedir. Dikey kalıp için, kalıbın tabanında biriken fazla yağın dökülmeden önce çıkarıldığından emin olmak gerekmektedir.

Kalıp Yağı Nedir?

Mineral yağların içerisine özel katkılar ilave edilerek üretilen suya dayanıklı yağdır ve doğrudan çelikten yapılmış beton kalıpların yağlanmasında kullanılır. Kalıp üzerinde ince film tabakası oluşturarak yapışmayı engeller.

Temiz bir yüzeye, kalıba tamamen temas edecek şekilde ince bir film tabakası oluşturacak şekilde uygulanmalıdır. Bu ürün de şantiye malzemeleri arasında yer almaktadır. Şantiyeler yeni bir yapı inşa edilirken kurulan kentlerdir. Bu alanlar işçilik gerektiren bir alandır. Bu nedenle inşaat malzemeleri de özenle seçilmelidir.

Beton dökmeden önce kalıp ve deklanşör yüzeyleri için temiz bir ayırma sağlayan kimyasal ayırıcıdır.

Ayırıcı maddeler, bir kalıplama yüzeyi ile alt tabaka arasındaki kritik bariyeri sağlayarak, kürlenmiş parçanın kalıptan ayrılmasını kolaylaştırır. Böyle bir bariyer olmadan, substrat kalıp yüzeyine kaynaşacak ve bu da zor temizleme ve üretim verimliliğinde önemli kayıplara neden olacaktır. Bu kalıp yağları bu nedenle kullanılır.

Kalıp Yağı Sarfiyatı Nedir?

Bir kalıp yağının temel özelliklerinden biri, kalıcılık derecesidir. Yeniden kullanım için ne kadar süre geçeceği bu yağın kalitesini belirler. Yarı kalıcı bir kalıp ayırma maddesinin bir kalıplama işleminin her döngüsü için yeniden uygulanması gerekmez. Bunun yanı sıra kalıp yüzeyine fazla uygulanmadığında daha iyi çalışır.

Yeniden kullanım gerekmeden önce kaç sürüm daha kullanılacağı süreç, malzeme ve uygulama yöntemine göre değişir. Uygulama başına birden fazla salım elde etmek için, yarı kalıcı ayırma kaplaması genellikle kir, pas, kir veya önceki kaplamalardan arındırılmış temiz, kuru bir yüzeye uygulanmalıdır. Bu, ayırıcı maddenin kalıp ve kalıp takımına düzgün bir şekilde bağlanmasına izin vererek kaplamanın dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü artırır. Kalıp yağı sarfiyatı konusunda ürünün kalitesi belirleyicidir.

Kalıp Yağı Çeşitleri

  • Su bazlı kalıp yağı: Yaklaşık 40 yıldır kullanılmaktadır. Su bazlı salım kaplamaları genellikle solvent bazlı salım maddelerinden daha yavaş kurur, ancak daha az sağlık ve güvenlik endişesi sunar. Su bazlı kalıp yağları doğaları gereği yanıcı olmayan yapıları nedeniyle sevk edilmesi daha ucuz olur ve tesis güvenliği hedeflerinin çoğunu karşılamaktadır.
  • Çözücü bazlı kalıp yağı: Solvent bazlı yağlar neredeyse anında kurur. Ancak ciddi sağlık ve güvenlik endişeleri taşır. Solvent bazlı ayırıcı maddelerden çıkan dumanlar, çalışma alanı uygun şekilde havalandırılmazsa tehlikeli olabilir. Ayırıcı maddelerde kullanılan çoğu çözücü yanıcıdır. Kalıp yağı üreticileri mutlaka standartlara uygun olarak piyasaya ürün sunmaktadır.

Kalıp Yağı Nasıl Yapılır?

Reçineli döküm parçalar, kil veya herhangi bir kalıp döküm parçası yapıyorsanız, bir kalıp ayırıcıya ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle inşaat kurulumu gibi ince ayar gerektiren işlerde daha büyük ihtiyaç vardır.

Döküm malzemeleri, karışık sıvılar içine döküldüğü kalıbın şeklini almasıyla başlar. Döküm malzemeleri kalıba sıkışabilir ve bu da kalıbı ve muhtemelen kalıplanmış nesneyi tahrip edebilir. Yapışmayı ortadan kaldırmak ve başarılı bir döküm elde etmek için bir kalıp yağ önemlidir.

Kalıp Yağı Neden Kullanılır?

Kalıp yağları şantiye alanlarında mutlaka kullanılması gereken bir malzemedir. Bunun nedeni ise inşaat esnasında kullanılan malzemelerin daha az deforme olmasını sağlamaktadır. Kalıpların sorunsuz ve kesintisiz çalışmasını sağlamak için kullanılır.

Bu ürün kullanıcıya saman renkli yoğun bir sıvı şeklinde sunulur. Özgül ağırlığı oldukça hafiftir. Yanıcı bir madde olan bu kalıp yağının parlama noktası 38 derece olarak belirlenmiştir. Bu da ürünün doğru ve dikkatli kullanımının önemine dikkat çekmektedir. Bu ürünü öne çıkaran bir diğer unsur da -5 dereceden daha az bir donma dercesine sahiptir.

Kalıp Yağı Uygulama

Beton dökümü öncesinde her tür standart kalıp malzemesi ve kalıp ve kepenk yüzeylerinde kullanım için yüksek kaliteli kimyasal kalıp ayırıcı, temiz bir ayırma sağlar.

Kalıbın kaldırılmasından sonra beton pürüzsüz, homojen, sert bir finişe sahip olacak ve daha az üfleme delikleri oluşacaktır. Kontrplak, ahşap, çelik ve plastik yüzlü kalıp işlerinde kullanıma uygundur. Kapsama alanı gözenek durumuna bağlı olarak litre başına 60 metre kareye kadar kullanılabilmektedir.

Kalıp Yağı Kullanım Alanları

Özellikle emiciliği az veya emici olmayan, pürüzsiz kalıplarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra çelik, plastik ve plwood kalıplarda da kullanılabilmektedir. Bu ürün kalıp verimliliğinin artırılmasının istendiği durumlarda kullanılır. Aynı zamanda kalıp işçiliğinin hızlandırılmasını da sağlamaktadır.

Kalıp yağının uygulanacağı alan kesinlikle kuru ve temiz olmalıdır. Spreyle de uygulanabileceği gibi fırçayla da kullanılabilmektedir. Islak kalıpların kurutulmasına özen gösterilmelidir.

Kalıp Yağı Zarar Verir mi?

Bu kalıp yağı çeşitleri, betona ve kalıplara zarar vermemesinin yanı sıra yüzeylerde bozulmalara neden olmamaktadır. Bu ürünü popüler kılan bir diğer unsur da kalıplarda pasa neden olmamasıdır.

Soğuk ve sıcaktan etkilenmeyen bu ürün, fırça ve sprey ile uygulanabilmektedir. Aynı zamanda kalıp ve betonda atık ve renk bırakmaz. Kalıbın ömrünün uzamasına yardımcı olmasının yanında, beton korunmasını da sağlar.

Kalıp Yağı Özellikleri, Modelleri ve Fiyatları

Gözenekli malzemelerde bile temiz bir kullanım sunan bu kalıp yağı modeli, boyanmamaktadır. Ancak beyaz çimento ile kullanılabilmektedir. Yüksek kapsama sahip olan bu kalıp yağı çeşitleri su geçirmez özelliğiyle öne çıkmaktadır.

Paslanmayı önlemesinin yanı sıra kullanılan kalıbın da ömrünü uzatmaktadır. Kalıp yağı fiyatları seçilen ürünün özelliklerine ve fiyatlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle hem inşaat alanı hem de evsel kullanımda her bütçeye uygundur. Bunun yanı sıra şantiye malzemeleri toptan seçeneğiyle proje sahiplerini mutlu edebilmektedir.

Yapı malzemesi yardımcı elemanlarından bir tanesi olan kalıp yağı kullanıma hazır olarak tedarik edilebilmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte etkisini artıran bu yağları yanıcı özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra bu kalıp yağı çeşitleri her türlü beton kalıp ve formlarından kolayca ayrılma sağlamaktadır. Kolayca uygulanabilen bu ürün el yardımıyla kullanılabilmektedir.

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra kalıp yağı varil şeklinde de kullanıcıya sunulabilmektedir. Bu kalıp yağı 210 litreye denk gelmektedir.  Mineral yağ esaslı beton dökümü yapıldıktan sonra ahşap ve çelik kalıpların kolay sökülmesinde ve düzgün yüzeyli beton elde edilmesinde kullanılmasıyla dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra kürleme sıcaklıklarına karşı dayanıklı, bir ürün olmasıyla öne çıkmaktadır.

Siz de kalıp yağı ve diğer inşaat malzemeleri kategorimizdeki bütün ürünleri inceleyebilir, dilediğiniz ürüne anında sahip olabilirsiniz.