İnşaat süreçlerinin en önemli ara elemanlarından bir tanesi çelik dübel çeşitleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dübeller yapı malzemelerini birbirine bağlayan ürünler arasında yer almaktadır.
Dübeller, yatay derz hareketini kısıtlamadan döşemeler arasında mekanik bağlantı sağlayan kısa çelik çubuklardır . Yük gerçekten bitmeden önce levhanın yükün bir kısmını üstlenmesini sağlayarak yük transfer verimliliğini artırırlar. Çelik dübeller yatay derz hareketini kısıtlamadan döşemeler arasında mekanik bağlantı sağlayan kısa çelik çubuklardır. Yük gerçekten bitmeden önce levhanın yükün bir kısmını üstlenmesini sağlayarak yük transfer verimliliğini artırırlar. Bu, yaklaşma ve ayrılma plakalarındaki eklem sapmasını ve stresi azaltmaktadır. Çelik dübeller kendi içlerinde de kategorilere ayrılmaktadır.
Klipsli dübel çeşitleri de yatay derz hareketini kısıtlamadan döşemeler arasında mekanik bağlantıyı sağlayan dübellerin farklı bir biçimidir. Klipsli dübeller birden fazla boyuta sahiptir. M10X110, M10X90, M8X75, M12x110 12MM ve M12x110 12MM olmak üzere 6 farklı boyuta sahiptir. Klipsli dübeller, hızlı ve kolay montaj özelliğine sahiptirler. Bu nedenle her inşaat projesine uygun ürünlerdir. Bu ürünü öne çıkaran birçok özelliği mevcuttur. Matkap çapı ile dübel çapının aynı olması da bir başka avantaj olarak öne çıkar. Bu dübel çeşidi somun çevrildiğinde dübel ucunda bulunan halka açılmaya başlar ve dübel içerisinde tutunma yapar. Sağlam bir üründür. Aynı zamanda paslanmaya karşı çinko kaplı olması da bu ürünün bir başka özelliğidir. Bu ürün mutlaka beton kalitesinin iyi olduğu yerlerde kullanılmalıdır.
Dübellerin farklı bir örneği olan gömlekli dübel çeşitleri de öne çıkan bir başka yapı elemanı olarak öne çıkmaktadır. Bu dübellerin de 6 farklı boyutu mevcuttur. Bu ürünü toptan fırsatlarla Şantiyeciniz’den satın almak mümkündür.
Bu çelik dübel çeştleri düşük kalitedeki betonlarda ve orta yüklerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda kısa deliklerde ve titreşimli alanlarda rahatlıkla kullanılabilmesi de bu ürünü öne çıkaran bir başka özelliktir. Bu ürünün kullanım amacı beton ve dolgu şeklindeki duvarlara montajı yapılmak istenen tespit elemanı olarak kullanılmasıdır. Düşük yüklerde kullanılan bu ürün kısa deliklerde rahatlıkla açılabilmektedir. Aynı zamanda gömlek yapısıyla güvenlik tutma ve sıkma özellikleri de bulunmaktadır.
Bir diğer dübel çeşidi ise çakmalı olan tespit elemanıdır. Bu ürünlerin genel olarak kullanım amacı yük taşımasıdır. Yük taşıma bir inşaat projesinin en önemli parçasıdır. Bu nedenle kesinlikle alanın ihtiyacı olan dübel çeşidi seçilmelidir. Çakmalı dübel çeşitleri de kendi içlerinde farklı kullanım alanına sahiptir.
Çakmalı dübel çeşitleri beton zemine montaj yapılarak kullanılır. Bu dübel emniyetli bir tutunma yapmasıyla öne çıkar. Bunun yanı sıra üzerindeki konik parça ile homojen bir sabitleme özelliği kazandırmaktadır. Bu çelik dübel çeşitleri arasında kullanımı diğerlerinden biraz daha farklıdır. Bu farklılık çift aşamalı montaj sürecine sahip olmasıdır. Önce ilk dübel deliğe çakılır sonra cıvata ile çevrilerek kovanın delik içerisindeki çepere tutunması sağlanmaktadır.
Borulu dübel çeşitleri de bir başka dübel kategorisinde yer alan sabitleme elemanları arasında yer almaktadır. Boyutlara göre farklılık göstermektedir.
Borulu dübelin nerelerde kullanıldığı da sorulan sorular arasındadır. Bu çeşit için kesinlikle beton kalitesinin düşük olduğu alanlarda tercih edilir. Çatlak betonlarda da kullanıma uygundur. Bu ürünü öne çıkaran bir diğer özellik ise üzerinde kovanın borudan imal edilmiş olmasıdır. Aynı zamanda paslanmaların önüne geçmek için çinko kaplı bir üründür.
Kancalı dübel çeşitleri en sık kullanılan dübel türleri arasında yer alan bir sabitleme elemanıdır. Bu ürünü öne çıkaran bir özellik titreşimli alanlarda kullanılabilir olmasıdır. Aynı zamanda kısa deliklerde ve düşük yüklerde de kullanılabilmektedir. Bu dübelin uç kısmı kanca şeklindedir. Adını da bu özelliğinden almıştır. Orta ağırlıktaki yüklerde ve düşük kalitedeki betonlarda kullanılır.Ekonomik ve hızlı montaj sağlaması bu ürünü öne çıkarır.Gömlek yapısı her kalite betonda açılma yapar. Bu sayede de emniyetli ve güvenli tutunma sağlamaktadır. Paslanmalara karşı çinko kaplı olması da bu elemanı dayanıklı kılar.
S tipi çelik dübel çeşitleri civata ve saplamayla kullanılabilen bir eleman olmasıyla öne çıkar. Aynı zamanda bu dübelin çekme mukavemeti de diğer dübel türlerine göre çok aha yüksektir denilebilir. Bu dübeli kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Civata boyuna saplamalarda mutlaka somun ve pil uzunluğu dikkate alınmalıdır. Aksi yeterli tutunma oranını sağlayamayabilir. Aynı zamanda paslanma ve erozyonlara önlem olarak çinko ile kaplıdır. Orta ve yüksek ağırlıktaki yüklerin betona monte edilmesi için kullanılmaktadır.
Çelik dübeller bir aparat, malzeme, profil, çelik konstrüksiyon gibi bir çok çeşitli ürünü bir yere sabitlemeye yarayan bağlantı parçalarına verilen isimdir. Dübeller, kullanım yerine ve mukavemetine göre değişiklik gösterdiğini yukarıda belirtmiştik.
Sabitleme tavana, zemine, duvara ya da alçıpanlara yapılabilmektedir. Bu ürünü kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta dübel için delinmiş deliğin mutlaka fırça ile ya da hava püskürtülerek temizlenmelidir. Ayrıca dübelin sahip olduğu çap ve uzunluğuna göre matkap ucu ve delme derinliği ayarlanması da diğer önemli noktadır. Çelik dübel fiyatları, seçilen ürünün adetine ve boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle her proje için uygun ürünler arasında yer almaktadır. Dübeller, üzerlerinde bulunan parçalar sayesinde delik içerisin de genleşerek deliğe tutunma sağlayan elemanlardır. Sürtünme kuvveti ile dönmeyi zorlaştıran, üzerinde bulunan kovanlarla oynamayı önleyen bir ankrajlama malzemesidir.
Çelik dübel çeşitleri ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi almak için şimdi bizimle iletişime geçin.