Keser esas olarak marangozlukta ahşabı kesmek, şekillendirmek, düzleştirmek veya oymak için kullanılan, bir sapa tutturulmuş keskinleştirilmiş bir metal parçasından oluşur.
Keser sandalye koltuklarının, olukların ve kanoların oyulması dahil birçok kullanıma sahip çok yönlü bir araçtır. Ayrıca kütüklerin yüzeyini düzleştirmek, ahşap kirişler haline getirmek, ahşabı şekillendirmek, oymak ve bükmek için de kullanılabilirler. Keserin tarihi ilginçtir.
Tane, Polinezyalıların onlara keskinleştirilmiş bir taşı tahta bir dala nasıl bağlayacaklarını öğrettiklerine inandıkları kişiydi. Bunu ağaçları parçalamak ve böcekler ve diğer canlılar için besin yapmak için kullandı. Keserin türüne bağlı olarak, kanoları oymaktan tahta zona şekillendirmeye kadar, aleti kullanmanın çeşitli yolları vardır.
Birçok şantiye ve donanım mağazasında, eski tutamaçlara veya el yapımı saplara monte edilebilen düz yaprak bıçaklarının yanı sıra keser parçaları da bulunur. İlk keser taştan yapılmış ve el aleti olarak tasarlanmıştır. Keser fiyatları modele ve işleve göre değişebilen bir unsurdur. Kullanıcılar keserleri ellerine taktılar ve çeşitli şekillendirme işlerinde kullandılar.
Dünya çapında çok sayıda arkeolojik alan, düzenli olarak keserleri ortaya çıkarmıştır. Birçok kültür bağımsız olarak, keser bıçağının bir sapa takılabileceğini fark etti, bu da kaldıraç yarattı ve keserin modern formu doğdu. Şantiye malzemeleri satan mağazalarda çeşitli keser modellerine ulaşım son derece kolaydır. Keser gibi ürünleri şantiye malzemeleri toptan satış yapıyorsa, bu şekilde bir alışveriş tutarı çok daha makul fiyatlara düşecektir.
Keser kafaları ayrıca diğer araçlarda ek olarak görülebilir. Buz baltalarında, karla kaplı yamaçlarda basamaklar oluşturmak ve karda hendek ve koltuk kazmak için kullanılırlar. Mafsallar üzerindeki keser kafaları, kazma veya çapalama için kullanılır. Keser kafaları, itfaiyecilerin kilitli kapıları açmaları gerektiğinde sıkça kullandıkları araçlardır.
Çevrimiçi veya yerel inşaat mağazalarına bakarsanız, keserlerin farklı boyutlarda ve tasarımlarda olduğunu göreceksiniz. Özellikle bazı inşaat malzemeleri satan yerlerde, yaygın varyasyonlar arasında farklı bıçak genişlikleri, eğrilik veya tarama, sap uzunluğu ve şekli bulunur. Bir keseri doğru kullanmak beceri ve pratik gerektirir. Marangozlar bazen, uzun saplı keserler kullanarak ahşap bileme konusunda en iyisi olarak becerilerini göstermek için rekabet ederler.
Taş devrinde keser bıçakları çakmaktaşından yontulmuştur. Kırma, kırılgan bir kayanın parçalarını parçalamak için sert kayaların kullanıldığı bir işlemdir. Kulplar boynuzlardan yapılmıştır. Eski Mısırlılar, bıçaklar için çakmak taşı yerine bakır ve kulplar için odun kullanarak keser teknolojisinde ilerlemeler kaydetti. Keserler yakacak odun kesmek, tuvaletler için hendek kazmak ve mahsul toplamak gibi çok çeşitli amaçlar için kullanıldı.
Yapı malzemesi olan keserler, keskilere benzer şekilde çalışır. Sivri uçlu kafası, sallandığında tahta şeritleri kesebilir. Tekrarlanan salınımlar, daha fazla malzemeyi oyarak, bir yüzeyi pürüzsüz hale getirmenize, kabuğunu kaldırmanıza veya bir tahta parçasını oymanıza olanak tanır. Daha önce de bahsedildiği gibi, keserler ahşap planyalama ve oymada kullanılır. Bununla birlikte, bu işleri yapabilecek başka, daha yaygın araçlar da vardır.
Düz ağızlı keser ahşap planyalama için kullanılır. Geniş bıçakları ahşabı hızla düzleştirebildiğinden, geniş yüzey alanlarına sahip kereste parçaları için idealdirler.
Avantajları:
Dezavantajları:
Keser bıçakları, yüksek kaliteli (yüksek karbonlu) ince taneli çelikten elde edilerek dövülür. İnce taneli çelik, sıkıştırma, ısıtma ve kontrollü soğutmayı içeren karmaşık bir
işlemle yapılır. Çelik, bu işlem sırasında, rafine etme işlemi üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için bor, alüminyum ve niyobyum gibi diğer malzemelere de maruz kalır.
Sonuç, bükülme veya kırılmaya karşı direnç için optimize edilmiş çok yoğun bir yapıya sahip bir çeliktir. Keser bıçakların doğrudan nalbur dükkanlarında bulabilirsiniz. Özellikle en gelişmiş nalbur İstanbul ilinde olacağından, çok çeşitli keser bıçaklarına da ulaşabilirsiniz.
Hangi keseri satın alacağınıza bakarken, sizin için doğru araç olduğundan emin olmak için, keseri üretmek için hangi malzemelerin kullanıldığına kesinlikle bakmalısınız. Keser sapı ile bıçak kenarı arasında sağlanılan açı, yararlı bilgiler sağlayabilir. 45° ile 60° arasındaki bir açı idealdir.
Keser kitlesel üretimden çok elde dövme olma eğilimindedir. Bu, üreticilere ürünlerinde kaliteyi garanti etmek için daha fazla fırsat sağlar. Bunun nedeni, keser üreticilerinin genellikle yüksek kaliteli baltalar yapması ve demircilerinin diğer ağaç işleme aletlerini yapmasına izin verecek doğru ayarlara sahip olmalarıdır.
Hırdavat dükkanlarında satılan keser kafaları genellikle elle dövülür, ancak modern zamanlarda bu, bir metal parçasını bir örs üzerine çekiçle dövmekten biraz daha karmaşık olabilir. Keser gibi hırdavat malzemeleri toptan satış yapan yerlerden alınırsa çok daha karlı bir alışveriş olacaktır.
Ağaç işleme aletleri üretim şirketleri tarafından keser kafaları oluşturmak için özel olarak hazırlanmış bir çekiç adı verilen bir alet kullanılır. Çekiçin her parçası, bir metal parçasını belirli bir şekilde damgalayacak şekilde şekillendirilmiştir. Birlikte çalıştığınız nalbur toptan alışveriş yapıyorsa, keserlere üretim aşamasından sonra doğrudan ulaşabilirsiniz.
Önce işe çelik bir boşluğu ısıtmakla başlanır. “Boşluk” olarak adlandırılan uzun, kalın bir çelik şeridin ucu bir fırında ısıtılır. Demirci, çekiç bölümlerinden birini kullanarak, “kütük” olarak bilinen daha küçük bir çelik parçası oluşturmak için boş çelik parçanın ucunu yumruklar. Bu keser kafasını şekillendirecektir.
Aletin yüzeyindeki kusurları gidermek için çelik kütüğü elektrikli çekiç üzerindeki düz bir yüzeye sürtünür. Demirci, çekiçin bir dizi farklı parçasına yerleştirerek, kafasını ve bıçağını şekillendirir. Tecrübeli bir demirci bunu gayet kolay yapabilir. Bıçak soğurken demirci, şeklini korumasını sağlamak için çekiç kullanır. Düz olmasını sağlamak için bıçağın ucu kesilir, düz olmayan bir bıçak ahşabı eşit veya verimli bir şekilde kesmez.
Keser bir bakıma keskinin büyük versiyonudur ve daha büyük ahşap parçalarını oymak için kullanılır. Bu, tipik olarak, daha ince bir şekilde yontulmadan önce ahşabı kabaca şekillendirmeye başlamak için dış mekan ahşap oymacılığının ilk aşamalarında yapılır.
Dikkate almanız gereken önemli bir unsur, keserin neyden üretildiğidir. Geleneksel keserlerde metal başlı ahşap saplar vardır, ancak çok daha yeni versiyonlar çeşitli farklı malzemelerden yapılmıştır. Bazı keserlerin tamamı metaldir ve sağlam ve güçlü olacak şekilde yapılmıştır.
Keser zaman kadar eski bir araçtır. Bununla birlikte, çoğu insan sadece el keserlerine aşinadır ve bu da size ayak keserinin ne olduğunu sormanıza neden olabilir. Bir keser kullanıcısı, keskin bıçağın ahşabı kesmesine yardımcı olan kuvvet oluşturmak için büyük sapı sallar.
Basit tutmak gerekirse, bir ayak keseri, iki elle tutulmak üzere tasarlanmış ve ayak hizasında (genellikle bacaklar arasında) odun kesmek için sallanacak şekilde tasarlanmış uzun saplı bir keserdir. Daha tipik olarak büyük kereste parçalarını veya diğer ahşap türlerini oymak veya düzlemek için kullanılırlar.
Maalesef, elektrikli aletlerdeki gelişmeler ve modern teknolojiden dolayı güvenilir ayak ayarı günümüz ahşap işçiliğinde pek kullanılmamaktadır. Yine de birçok marangoz, dünya çapındaki yarışmalarda beceri düzeylerini göstermek için bu tarz keserler kullanır.