Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı harfiyen uyulması gereken hayati kişisel güvenlik kurallarıdır.
Paraşüt tipi emniyet kemeri nedir bilmek ve bu kemeri kullanmak yüksekte çalışan kişiler için hayat kurtarıcıdır. Emniyet Kemerleri hayatınızı korumak içindir. Ancak, uygun olmayan şekilde takılmış bir emniyet kemeri sizi çeşitli şekillerde riske atabilir. Bu makale, güvenlik ekipmanınızı etkili bir şekilde kullandığınızdan emin olabilmeniz için paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı bilgilerini içerir.
Düşme tutuklamasında, düşüş durdurma modunda çalışırken tam vücut koşum takımı yerine emniyet kemeri takmak yasa dışıdır. Bu yüzden paraşüt tipi emniyet kemeri fiyatı bakılmaksızın temin edilmesi gereken temel güvenlik ürünlerindendir.
Konumlandırma veya düşme önleyici olarak emniyet kemeri takılmasına izin verilse de, çalışanın her uygulamada tam vücut emniyet kemeri takması yine de önerilir.
Paraşüt tipi emniyet kemeri lanyard ürününe göre daha üstündür çünkü:
Herhangi bir programdaki kritik unsur, ekipman incelemesidir. Kablo demetleri 4 ana bileşene ayrılabilir:
Emniyet kemerleri her kullanımdan önce yetkili kişi (son kullanıcı) tarafından incelenmelidir. ANSI, yetkili bir kişi tarafından en az yılda bir (Z359 Endüstriyel) veya altı ayda bir (A1032 İnşaat) yetkin bir kişinin denetimini gerektirir.
Ekipman şu durumlarda hizmetten çıkarılır:
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanma talimatı hizmetten çıkarılmış kemerlerin asla kullanılmamasını bildirir.
Paraşüt tipi emniyet kemeri standardı maksimum çalışma ağırlığı 310 lbs’dir. Ağırlık 310 lbs’yi aşarsa, farklı seçenekler mevcuttur:
Daha yüksek çalışma ağırlığına sahip bir emniyet kemeri seçin (ör. 400 lbs) bu durumlar için özel yapım kayışlar mevcuttur. Paraşüt tipi emniyet kemeri fiyatları bu kayışlarda daha farklı olabilir.
Emniyet kemerinin nasıl giyileceğini ve kontrol edileceğini bilmek kadar önemli olan bir başka şeyse uygunluk testidir, yaşam ve ölüm arasındaki farkı yaratabilir. Pratik uyum testleri rutin olarak yapılmalıdır (örneğin, mevsimsel olarak kıyafet değiştiğinde).
Uyum testi olmadan, düşme durumunda emniyet kemerinin nasıl tepki vereceği hakkında hiçbir fikriniz olmaz. Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanım talimatı bu testi zorunlu kılar.
Paraşüt tipi emniyet kemeri parçaları arasında D halkaları, düşme durumunda vücudunuzun dik kalmasını sağlamak için kullanılır. Bir tutturma noktasına bağlamak için sadece dorsal veya göğüs d-halkası kullanılmalıdır. Yan D halkaları yalnızca konumlandırma için kullanılmalıdır.
Paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanma talimatı emniyet kemeri üzerindeki D Halkalarının konumuna ve sayısına göre belirlenir.
Örneğin:
Düşme Durdurma: Dorsal D Halkası (kürek kemikleri arasında)
Düşme Kısıtlaması: Dorsal D Halkası
Konumlandırma: Göğüs, bel veya kalça
Sabit (kalıcı) Merdivenler: Göğüs veya bel
Düşme Durdurma Kurtarma: Göğüs veya bel
Kapalı Alan Kurtarma: Sırt veya omuz D Halkaları
Sizin ve çalışanlarınızın ekipmanınızı güvenli bir şekilde kullandığından emin olmak için, bir emniyet kemerinin bu yönlerini çalışanlarınızla bir güvenlik toplantısı veya bir eğitim düzenleyin. Paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanma talimatı bu eğitimde detaylıca ve anlaşılır şekilde açıklanmalıdır.
Bir zamanlar birinin dediği gibi, “Güvenle kumar oynadığınızda, hayatınıza bahse girersiniz.” Bu nedenle, ekipmanınızı doğru şekilde kullandığınızdan emin olmak için gerekli önlemleri alın.
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanımı düşmeye karşı korumada önemli bir rol oynar. Düşme koruma sisteminin işlevselliği genellikle kullanılan KKD’nin türüne bağlıdır: Düşme önleyici sistem için KKD, işçilerin daha düşük bir yapısal parçaya veya zemin seviyesine çarpmasını engeller. Öte yandan, düşme önleyici KKD, hareket özgürlüğünü kısıtlayarak işçilerin düşme tehlikesinin olduğu bir alana girmesini önler.
Emniyet kemerlerini kontrol etmesi gereken çalışanları desteklemek için, kullanacakları emniyet kemerinin güvenliğini eksiksiz bir şekilde kontrol etmek için bir emniyet kemeri inceleme formu oluşturulur. Böylece çalışanlar birkaç basit adımda koşum takımlarını kontrol edebilirler böylece paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanım ömrü geçmiş ürünleri kullanımdan çıkarabilirler.
Tüm KKD’lerin yetkili bir kişi tarafından yıllık olarak kontrol edilmesi gerekir. Bu yetkili kişi, düşmeye karşı koruyucu paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanma talimatı kontrolü, bakımı ve onaylanması konusunda eğitilmiş ve sertifikalıdır.
Sertifikalı iş güvenlik uzmanları, düşme koruma sistemleri ve KKD’ler için bakım ve denetim hizmeti sözleşmeleri sunar. Düzenlemelere uymak ve daha da önemlisi her gün yüksekte çalışanların güvenliğini sağlamak için düzenli denetimler ve bakım gereklidir!
İşçileri yüksekte güvende tutmak, şantiyeye özgü tehlikelerin farkında olmayı gerektirir. Geleneksel bir düşme koruma kordonu ile çalışırken, bir işçinin güvenliğini büyük ölçüde tehlikeye atabilecek bir tehlike mevcuttur. Kordonun üzerinden geçtiği kenarlar, malzemeyi zayıflatabilir ve kordon üzerine büyük bir kuvvet uygulandığında yer açar. Bu, bir kordonun keskin bir kenara sürtündüğü iş sırasında olabilir. Ancak, bir kişi düşerken veya tutuklanırken bir kordonun zarar gördüğü tehlikeli durumlar da vardır. Örneğin, paraşüt tipi emniyet kemeri çift lanyard kordonları çelik plakaların kenarlarıyla temas ettiğinden kopma yapabilir.