x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Sapan – Vinç Halatı
24 / 05 / 2023

Sapan – Vinç Halatı

Şantiye Sapanı, yani Sapan inşaat ve şantiyelerde kullanılan bir ürün olmasının yanı sıra bir diğer adı da vinç halatıdır. Bu ürün iş güvenlik ekipmanları arasında yer almaktadır.

Vinç kurtarma için çelik kabloya karşı sentetik halat söz konusu olduğunda , kullanıcılar arasında keskin bir ayrım var gibi görünüyor. Nereye giderseniz gidin, insanlar her iki türün de artılarını tartışıyor gibi görünmektedirler.

Son birkaç yılda, sentetik sapanın popülaritesi hızla arttı ve şu anda yaygın olarak bulunabilmektedir. Vinçle kaldırma sürerken, endüstri standardı, sentetik halattan daha dayanıklı olan, ancak ağırlık ve güç pahasına gelen uçak sınıfı çelik halat olmuştur.

Çelik halat aşınmaya ve aşınmaya daha az eğilimli olduğu için, çamur, kaya ve kum gibi yüksek düzeyde aşındırıcı arazilerde kullanmak için mükemmel bir hat türü olarak düşünülmektedir.

Çelik ayrıca sentetikten daha ekonomiktir ve daha az bakım gerektirir. Bununla birlikte, çelik kablo paslanabilir ve aşındıkça keskin çapaklar oluşturabilir ve eldivenli ellerin çalışmasını gerektirir. Bazı tekerlekçiler, çeliği korumak ve nemi dağıtarak paslanmayı önlemek için hat üzerinde hafif bir zincir yağı veya WD-40 tabakası bulundurmayı tavsiye etmektedirler. Çelik ayrıca bükülmeye eğilimlidir, bu da tambur üzerinde düzgün şekilde birikmeyi zorlaştırır ve mukavemeti azaltır.

Sentetik Sapan Nedir?

Sentetik sapan çelik kabloya alternatif olarak 1990’ların ortalarında tanıtılarak sahneye çıktı. Orijinal sentetik vinç halatları, denizcilik ve balıkçılık endüstrilerinde kullanılan dayanıklı sentetik iplere dayanıyordu. Bunun yanı sıra inşaat sektöründe de oldukça kullanımı yükselen bir ürün oldu.

Yüksek teknoloji ürünü polietilenden yapılan sentetik halat, çelik halattan çok daha güvenlidir ve artık çoğu önemli arazi koşulunda zorunludur. Çelik halattan önemli ölçüde daha hafif olan sentetik halat, bir çelik kablo kadar enerji depolamaz, yani herhangi bir bozulmada kişiye herhangi bir zarar vermez.

Sentetik Sapan Avantajlı mıdır?

Sentetik sapanın çelik sapandan daha hafif olması, ağırlığa duyarlı araçlarda özellikle ön aks üzerinde avantaj sağlamaktadır. Sentetik halatın yüksek esnekliği ve düşük ağırlığı, çelik kablonun yapabileceği şekilde bükülmemesi gibi ek bir avantajla birlikte, kullanımı çelikten çok daha kolay hale getirmektedir.

Ayrıca çelik kablo üzerinde oluşabilecek çapakları geliştirmeyerek eldivensiz tutmayı daha güvenli hale getirir, ancak dikkatsiz kullanım düğümlenmeye neden olur. Sentetik halat, benzer bir çelik halattan daha yüksek bir kopma mukavemetine sahip olsa da, bu onun kırılmaz olduğu anlamına gelmez. Ancak çelik halattan farklı olarak sentetik bir hat koparsa sahada uygun örgü teknikleri ile tamir edilebilir. Sentetik ip ayrıca, bir çamur çukurunda veya su kütlesinde toparlanmayı kolaylaştırabilecek yüzme avantajına da sahiptir

Sentetik Sapan Tipleri

Sentetik sapan yapı itibarıyla UV’ye maruz kalma, kimyasallar, ısı ve aşınmaya duyarlılığı da yüksektir. Ancak her ürün için geçerli bir durumdur. Bu nedenle seçilen marka da belirleyici unsur olarak konumlanmaktadır.

Bu nedenle kaliteli sentetik ipler, ipin uzunluğunu kaydıran koruyucu bir aşınma önleyici kılıf ve özel bir koruyucu kaplama ile birlikte gelmektedir. Kampanalı frenden kaynaklanan ısı oluşumuna karşı koruma sağlamak için, hattın kampanayı saran kısmında bir ısı manşonu veya daha fazla ısıya dayanıklı malzeme kullanılabilir.

Kum ve kir taneleri ipin çekirdeğine girebildiğinden, ipi sararak ve zaman zaman yıkayarak ipi korumak önemlidir. Bu, özellikle ipi kumlu veya çamurlu koşullarda kullandıktan sonra, aşındırıcı malzemenin ipe doğru ilerleyebildiği, çekirdeği kesip içten dışa zayıflattığı durumlarda önemlidir.

Sapan Modelleriyle Güvenli Yük Taşıma

Bir inşaat ya da şantiye alanında ne kadar zaman geçirildiği önemli değildir. Yük taşımalarda yaralanma riski her zaman yüksektir. Bu nedenle bu güvenlik önlemleri mutlaka alınmalıdır.

Herhangi bir yük düşmesinin ciddi bir yaralanmaya neden olması muhtemeldir. Üst düzey bir çalışma alanının altına monte edilen güvenlik ağları, bir çalışanın alacağı darbeyi azaltır. Yükün sabitlenmesini sağlar ve kişinin yaralanma olasılığını azaltmak için sabit bir tutuş sağlar.

Güvenlik ağları, düşme engelleme sistemleri değil, toplu düşüş durdurma sistemleridir. Yani, insanların hareketlerini kısıtlamadan yüksekte çalışmasına izin verirken düşmelere karşı pasif koruma sağlarlar.

Bu sapan modelleri zorlu koşullarda çalışan işçilerin, bir yük altında kalma sebepli yaralanmalarını önlemek için güvenlik gereksinimlerini ve güvenlik ağlarının güvenli kullanımını kapsamaktadır. Bu bilgiler, güvenli bir çalışma yeri sağlamak ve tüm tesis ve ekipmanın güvenli olduğundan emin olmak zorunda olan herkesi ilgilendirmektedir.

Sapan Kullanımında Tanımlar

Sabitleme cihazı (güvenlik ağları):

Yapıya bir güvenlik ağı bağlamak için kullanılan bir cihaz veya sistem. Kravat halatları, karabinalar veya diğer bağlantı cihazlarını içerebilir.

Dayanak noktası: Güvenlik ağının bağlı olduğu yapıya sabitleme.

Sınır ipi: Ağın etrafındaki her ağdan geçen ve ağın genel boyutlarını belirleyen bir ip.

Sınıf Ağ: Boyutuna ve enerji soğurma kapasitesine dayalı güvenlik ağı sınıflandırması

Açıklık mesafesi: Ağın altındaki, aksi halde düşen bir kişinin çarpabileceği nesnelerden uzak tutulması gereken mesafe, güvenlik ağı çarptığında yön değiştirir. Bağlantı halatı: İki güvenlik ağını birbirine bağlayan halat.

Düşme yüksekliği: Bir iş platformu ile güvenlik ağı arasındaki dikey mesafe.

İlk sarkma: Ağın öz ağırlığından kaynaklanan sarkma miktarı.

Ağ: Kare veya elmas şeklinde düzenlenmiş bir dizi halat. Örgü ip İp, ağın ağlarını yapmak için kullanılır.

Örgü boyutu: Ağın merkezden merkezine olan mesafe.

Net sistem: Kolektif bir düşüş durdurma sistemi sağlamak için emniyet ağı, bağlama halatları veya diğer sabitleme cihazları ve birbirine bağlanan destek yapısı.

Emniyet ağı: Ağın ağ, sınır ipleri, test ağları ve etiketlerinin kombinasyonu. Destekleyici yapı: Güvenlik ağının takılı olduğu yapı.

Sapan Tasarım İlkeleri

Güvenlik ağları, düşüşün enerjisini kademeli olarak saptırmak (germek) ve absorbe etmek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle düşen bir kişinin yaralanma olasılığı daha düşüktür.

Düşme yüksekliği ne kadar büyükse, etki o kadar büyüktür. Dolayısıyla ağın sapması da daha büyük olmalıdır. Güvenlik ağı, tasarım için düşmenin etkisinden maksimum düşme yüksekliğine kadar tüm enerjiyi emecek kadar deforme olabilmeli veya eğilebilmelidir.

Sapan Güvenlik Ağı Sınıflandırması

Örgü ip: Hasır ip, çözülemeyecek şekilde örgülü en az üç ayrı telden yapılmalıdır. BS EN 1263-1, madde 7.3’e göre test edilmelidir.

Sınır ipi: Bir sınır ipi, S güvenlik ağlarının çevresindeki her bir ağdan geçen sürekli bir iptir. Minimum 30 kN çekme dayanımına sahip olmalı ve BS EN 1263-1, madde 7.5’e göre test edilmelidir.

İp bağlama: Bağlama ipleri, güvenlik ağını yapısal elemanlara ve / veya ağ yapılan yapı üzerindeki bağlantı noktalarına sabitler. Minimum 30 kN çekme dayanımına sahip olmalı ve BS EN 1263-1, madde 7.5’e göre test edilmelidir.

Bağlantı ipi: Bir alanı korumak için birden fazla ağ gerektiğinde bağlantı halatları güvenlik ağlarını birleştirir. Minimum 7.5 kN çekme dayanımına sahip olmalı ve BS EN 1263-1, madde 7.5’e göre test edilmelidir.

Sapan Kullanımı ve Kaldırma Tehlikeleri

Kaldırma faaliyetleriyle ilgili çalışanların hem güvenlik konusunda eğitilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra kullanılan ürünlerin de belli başlı sertifikalara sahip olması ve testlerden geçmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda aldırma ve kaldırma faaliyetleriyle ilgili çalışanların hem kaldırma ekipmanı yalnızca eğitimli personel tarafından kullanılmalıdır. Yük kaldırmada yapılan kazaların nedeni, çoğu zaman bir donanımcının bilgi eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.

Sapan Kullanımı ile Güvenli Operasyon

Ağırlıklar ve kapasiteler bilindiğinde, yükleyicinin yükün nasıl kaldırılacağını belirlemesi gerekir. Eğitim ve deneyim, vinççilerin bir kaldırma üzerinde etkisi olabilecek tehlikeleri fark etmelerini sağlar.

Donanımcılar, kaldırma güvenliğini etkileyebilecek unsurların, yükleme, kaldırma ve indirme yüklerinde kapasite ve güvenli uygulamaları yürütmekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra vinççiler, Rigger’lara da aşina olmalıdır.

Sapanların ve diğer aletlerin uygun şekilde incelenmesi ve kullanılması büyük ölçüde önemlidir.

Kaldırma Güvenliğini Etkileyebilecek Unsurlar

Kullanılan ekipmanın çalışma yükü sınırlarını bilin. Bu sınırları asla aşmayın. Kullanmadan önce tüm donanımı, teçhizatı ve askıları inceleyin. Arızalı bileşenleri imha edin. Yalnızca atılan kusurlu ekipman, kusurlarının farkında olmayan biri tarafından alınabilir ve kullanılabilir.

Şüpheli ekipman kullanımı asla yapmayın. Yetkili bir kişi tarafından uygunluğu doğrulanana kadar güvenli olmadığından veya uygun olmadığından şüphelenilen ekipmanı kullanmayın. Kaldırma ve donanım ekipmanlarının çalışma yükü sınırları ideal koşullara dayanmaktadır

Tehlikeli rüzgâr koşulları da kaldırma güvenliğini etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Rüzgâr olduğunda asla kaldırma veya kaldırma işlemi gerçekleştirmeyin. Yük boyutunu ve şeklini değerlendirin rüzgar koşullarının sorunlara yol açıp açmayacağını belirleyin. Örneğin, yükün ağırlığı ekipmanın kapasitesi dahilinde olabilir, rüzgar tutma yüzeyleri geniş olan yükler, yüksek veya sert rüzgarlarda kaldırma sırasında sallanabilir veya kontrolden çıkabilir. Sallanan ve dönen yükler yalnızca vinçler için tehlike oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda kaldırma ekipmanını aşırı yükleyen kişiler de yaralanabilirler.

Sapan Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Sapanların ağır malzemelerde tüm keskin köşelerde korunduğundan emin olunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra asla tel halat sapanların veya herhangi bir tel halatın uzun süre yerde yatmasına izin verilmemesi gerekmemektedir. Aksi takdirde tahribatlar yaşanabilmektedir. Sapanlar, nemli veya ıslak yüzeyler, paslı çelik veya aşındırıcı maddelerin yakınında bulundurulmaması gerekmektedir.

Sapanları yüklerin altından sürüklemekten kaçınmak da güvenli kullanıma işarettir. Tel halatlı sapanları alev kesmeden ve elektrikli kaynaklardan uzak tutulması gerekmektedir. Atılmış kaldırma halatından asla askı yapılmamalıdır. Bu güvenli bir kullanım olmayacaktır. El ile birleştirilen tek bacaklı tel halat kullanmaktan kaçının.

Bir tel askıyı asla bir kancanın etrafına tamamen sarmayın. Keskin yarıçap askıya zarar verir. Tel halat sapanların göz kısmını köşelerden bükmekten kaçının. Bükülme sapanın etkinliğini zayıflatır. Askı açısının her zaman 45° ‘den büyük ve tercihen 60°’den büyük olduğundan emin olunmalıdır.

Yük üzerindeki bağlantı noktaları arasındaki yatay mesafe, en kısa askı ayağı, bu durumda açı 60° ‘den büyükse genellikle güvenlidir. Çok bacaklı askıların kullanımında da dikkatli olunmalıdır. İkiden fazla bacağa ve sert bir yüke sahip olan sapan kullanımında mümkündür. Diğerleri sadece dengede tutarken, bacakların neredeyse tamamı tüm yükü alır.

Bir ucunun diğerinden çok daha ağır olduğu yükleri kaldırmak için çok bacaklı askılar kullanıldığında (yani, bazı bacaklar basitçe denge sağlar), en ağır şekilde yüklenmiş bacaklar üzerindeki gerilim daha fazladır.

Daha hafif yüklü bacaklar üzerindeki gerilimden daha önemlidir. Bu durumlarda en ağır şekilde yüklenmiş bacakları desteklemek için sapan kullanımı sağlanır. Her bir bacağa eşit yüklü muamelesi yapmamak kritik bir önem taşımaktadır. Yani toplam ağırlık bacak sayısına bölünmelidir. Yükün hareket sırasındaki hareketi asla unutulmamalıdır. Kaldırma ve hareket, ağırlığın farklı bacaklara kaymasına neden olabilir. Bu artışlarla sonuçlanacak ve herhangi bir bacağın yükünde azalma gerçekleşir.

Dokuma Gözlü Sapan Safeset 6 Metre 4 Ton

Safeset 3 -4- 5 Metre Arası Dokuma Gözlü Sapan modeli de oldukça tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. Bu ürün inşaat ve şantiye alanlarında sıkça tercih edilen elemanlar arasında yer almaktadır.

Bu ürün yük taşımacılığında kullanılmaktadır.  Bu sapan modeli taşınması planlanan yükün üzerinden geçirilerek yüzeye sabitlenmesini sağlar. Aynı zamanda gırgır olarak bilinen bir gergi mekanizmasına da sahiptir. Bu yük malzemelerinin sabitlenmesini sağlayan polyester şeritlere de spanzet adı verilmektedir.

Yük taşımacılığında kullanılan bu spanzet modelleri, yük bantları, kolonlar, yük gerdirmeleri, bantlar, gırgırlar ve diğer ekipmanların bulunduğu kısımdan satın alınabilmektedir. İnşaat gibi çalışma alanlarında yükün düşmeden ve sarsılmadan taşınabilmesi için sabitlenmesi iş güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Yükü yüzeye sabitleyen malzemenin de kuvvetli ve kopmayan bir ürün olması mecburidir.

Dokuma Gözlü Sapan Safeset 5 Metre 2 Ton

Dokuma gözlü sapan Safeset 5 metre 2 ton modeli de şantiye alanlarında kullanılan bir ürün olmasıyla öne çıkmaktadır. Bu ürünler oldukça işlevsel olmasının yanı sıra kullanım açısından da oldukça kolay olmasıyla dikkat çekmektedir.

Bu ürün yükün kolay ve rahat taşınması için tasarlanmıştır. Bu nedenle inşaat alanları gibi zorlu çalışma koşullarına sahip olan yerlerde mutlaka kullanılması gerekmektedir.  Kaliteli ürün anlayışıyla tasarlanmış olan bu ürünler yük taşımayı güvenli hale getirmektedir.

İnşaat alanlarında yaşanan iş kazaların çoğu yük taşımacılığı esnasında gerçekleşmektedir. Bu nedenle ağır yükün taşınması inşaat alanlarında özen gösterilmesi gereken bir konudur.

Bir diğer öne çıkan mesele ise bu ürünün çalışma biçimidir. Bu ütün taşınacak olan yükün üstünden geçerek yüzeye sabitlenmesini sağlar. Bu sayede yaşanacak olan kayma riski en aza indirilir. Yük kayması sonucu yaşanacak olan iş kazalarının da önüne geçilmiş olur.

Bu ürün taşınacak olan yükün üstünden geçerek yüzeye sabitlenmesi ve gırgır olarak adlandırılan mekanizması sayesinde yük sabitlenir. Bunun yanı sıra bu ürünün de yan unsurları bulunmaktadır. Bu ürünün sabitlenmesini sağlayan spanzetleri de mevcuttur.

Sapan Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

Şantiye Sapanı fiyatları seçilen ürünün adedine ve özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra bu ürünlerin uzunlukları da fiyat konusunda değişkenlik unsuru olarak yer almaktadır.

Şantiye kurulum aşamasında mutlaka sapan konusunda detaylı bir inceleme yapılmalıdır. Bu ürün hem nalburiye hem de iş güvenlik ekipmanı olarak iki başlıkta incelenmektedir.

Her üründe olduğu gibi sapan kullanımında da belli başlı kullanım talimatalrı bulunmaktadır. Yükler, kancadan çıkarılmadan ve çözülmeden önce güvenli bir şekilde indirilmeli ve uygun şekilde bloke edilmelidir. Kaldırma kirişleri, ağırlıkları ve tasarlanmış çalışma yükleri ile açıkça işaretlenmelidir ve sadece amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Kaldırma halatını asla yükün etrafına asla sarılmaması gerekmektedir.

Yükü sadece askılarla veya başka bir şekilde kancaya takmanız yeterli olacaktır. Yük hattı, kaldırma başlatılmadan önce yükün ağırlık merkezinin üzerine getirilmelidir. Gevşeklik alınırken ellerinizi kıstırma noktalarından uzak tutun. Tel halatla çalışırken mutlaka nitril eldiven giyilmesi gerekmektedir. Yükler kaldırılırken, indirilirken ve askılardan kurtarılırken herkesin uzak durduğundan emin olmanız önemlidir. Sapanlar geri çekilirken yükün altına takılıp aniden fırlayabilirler.

Yükün serbest olduğundan ve tüm askı ayaklarının takılı olduğundan emin olmak için yükü hafifçe kaldırarak kaldırmaya başlayın. Kaldırma ve indirme sırasında ani sarsıntıdan kaynaklanan darbeli yüklemeden kaçınmak kritik bir koşuldur. Bir yükte iki veya daha fazla askı kullanırken, hepsinin aynı malzemeden yapıldığından emin olunması gerekmektedir.

Siz de sapan ve diğer ürünlerimize göz atmak için sitemizi ziyaret edebilir, dilediğiniz ürüne anında sahip olabilirsiniz.