Baret çeşitleri kafayı düşen nesnelere ve başın, gözlerin ve boynun yan taraflarını herhangi bir darbe, çarpma, sıyrık ve elektriksel maruziyetten korumak için tasarlanmıştır.
Baret nedir sorusunun cevabını aldıktan sonra asla unutulmaması gereken bir diğer konu da baret takmanın bir zorunluluk olduğudur. İşverenler işçilere baret temin etmek durumundadırlar. Aynı zamanda işçilerin bu baretleri takıp takmadığı da işverenler tarafından denetlenmesi gereken bir durumdur.
Yüzlerce işçi her yıl ölümcül kafa yaralanmalarına maruz kaldığından, baretler çalışma sahası güvenliğinin önemli özellikleridir. Bu yaralanmalardan en az biri doğrudan baret takmayan bir işçiden kaynaklanmaktadır.
İstatistiklere göre 2019 yılında, işyerlerinde düşen veya uçan cisimlere ve ekipmanlara maruz kalma nedeniyle yaklaşık 400’den fazla ölümcül yaralanma meydana geldi. Baret takmanın faydaları aşikâr olsa da, şu soru hala geçerli: Bir işçi, kafasına etraftaki herhangi bir şeyden görünür bir tehlike yoksa baret takmalı mı? Cevap Evet. O anda işçi için bariz bir tehlike olmasa bile, çalıştığı ortam beklenmedik şekilde tehlikeli olabilir.
Aslında, bu durumlar baretin kullanım amacını ortaya koymaktadır. İşçileri, yoldan çekilmek için zamanları veya alanları olmadığında ani tehlikelerden korur. İşçileri ciddi kafa yaralanmalarından ve ölümcül kazalardan koruduğu sanayi, inşaat ve madencilik sektörlerinde çok sayıda vaka olmuştur.
Baret, temelde iki bölümden oluşur. Kabuk ve süspansiyon. Uygun baş korumasını sağlamak için her ikisi de iyi çalışır durumda olmalıdır. Baret delinmeye direnir ve darbenin şokunu emer. Kabuk, darbeye dayanacak kadar sert bir malzemeden üretilirken, şok emici astar kafa bandı ve taç kayışı, kabuğu işçinin kafasından uzak tutar.
Baretler, karşılayacakları şekilde tasarlandıkları özel etki ve elektriksel performans gereksinimlerine göre sınıflandırılır.
Tip 1: Bu baretler, kaskın kubbesini çevreleyen tam bir siperlik içerir. Bu şapkalar, kafayı yukarıdan düşen nesnelerden korur.
Tip 2: Bu baretlerde kuşak siperliği yoktur, ancak ön tarafta bir beyzbol şapkası gibi kısa bir kenar içerebilir. Köpükten yapılmış iç astar dikey ve yanal koruma sağlar.
Baret, dünyanın her yerindeki şantiyelerde her zaman mevcut bir güvenlik aksesuarı haline geldi. Görüşler ilk olarak ne zaman ve nerede kullanıldıklarına göre değişir. Birçok kişi, Amerika’da ilk geniş ölçekli kullanımının başlangıcının 1930’ların büyük inşaat projelerinde olduğuna inanıyor. Baretler bir iş güvenlik ekipmanı olarak yıllar boyunca sayısız binlerce hayatın kurtarılmasından sorumlu olmuştur.
Farklı renge sahip baretler sahadaki farklı şeyleri ifade eder. Çalışanların kimin kim olduğunu ve hangi rolü üstlendiğini bilmesini sağlar. Bu renk kodlama sistemi ülkeden ülkeye ve hatta bireysel kuruluşlar içinde farklılık gösterse de çalışanları şapkalarının renginden ayırt etmenize yardımcı olabilecek birkaç temel kural vardır.
Beyaz: Şantiye yöneticileri, ustabaşı, mühendisler veya amirler şantiye sahalarında genellikle beyaz şapkalar takarlar.
Sarı: Sarı baret genel işçiler ve hafriyat operatörleri için renktir.
Mavi: Marangozlar ve elektrikçiler dahil diğer teknik operatörler normalde mavi baret takarlar.
Yeşil: Yeşil genellikle güvenlik müfettişlerini gösterir. Ancak aynı zamanda sahadaki yeni işçiler veya deneme personeli tarafından da kullanılabilir.
Turuncu: Kaldırma görevlileri turuncu baret takarlar, böylece vinç operatörü onları diğer operatörlerden ayırabilir.
Kırmızı: İtfaiye memurları kırmızı baret takar.
Kahverengi: Kahverengi baretler yüksek ısı uygulamalarına yönelik işlerde çalışanlar tarafından takılır.
Baret etiketleri ve çıkartmalar, eğitimli ve yetkili güvenlik personelini, tıbbi yardımı, acil durum personelini ve daha fazlasını anında belirlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, olay veya acil bir durumda sorumluluk hızlı bir şekilde verilebilir. Bununla birlikte, etiketler yalnızca vasıflı personeli, bir tür işgücünü tanımlamak veya kişiselleştirmek için kullanılmalıdır.
Kabuktaki kusurları gizlemek için asla kullanılmamalıdır. Çıkartmalar, baretin kenarından en az dörtte üçü uzağa yerleştirilmelidir. Bu, etiketin kaskın içi ve dışı arasında iletken görevi görmesi riskini ortadan kaldırır.
Baret kullanımı zorlu çalışma koşullarında görev yapan kişiler için çok önemlidir. İş güvenlik ekipmanları çoğu zaman yaşam ve ölüm arasındaki çizgiyi belirler. Bu nedenle mutlaka herkes yaptığı işe göre kafa koruyucu ürünleri kullanmalıdır. Baret fiyatları ise seçilen ürüne göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle her bütçeye uygun ürünlerdir. Mutlaka kullanmalı, kullanılmasına teşvik etmeliyiz.
İşte baret kullanımının önemini daha net kavrayabilmeniz adına sizler için derlediğimiz iş kazalarından kesitler…
Bir tersane kurulumundaki bir işçi, geçici bir kaynak aniden patlayarak plakaların parçalanmasına neden olduğunda bir geminin güvertesini inşa etmek için çelik levhalar kaynak yapıyordu. Bu ağır çelik plakalardan biri, baretinin yan tarafındaki adama o kadar kuvvetle çarptı ki şapkasının kabuğunu deldi. İşçi yaralandı; ancak baret, darbenin şiddetini önemli ölçüde azalttı. Bu işçi hala çalışmaya devam ediyor.
Bir elektrik taşeronu, 20 metre yukarısından düşen 6,6 lb’lik plastik bir boru ile kafasına vurulduğunda yerden yaklaşık 50 metre yükseklikte çalışıyordu. İşçi, giydiği baret sayesinde, ölümcül veya sakat bırakmadan kaçtı.
Bir işçi, bir köprüyü patlatmaya hazırlanıyordu. Baş üstü herhangi bir tehlikeye veya trafiğe maruz kalmadı. Görünür bir tehlike yoktu. Ancak yine de güvenli uygulama kılavuzları ve sağduyu tarafından yönlendirildiği gibi bir kask takıyordu. Aniden, işçiden birkaç metre uzakta olan basınçlı püskürtme ekipmanının tepesinden 100 lb’lik bir çelik kapak patladı ve tam kafasına çarptı. Çelik ambarın etkisi işçiyi yere düşürdü. İşçi yakındaki bir hastaneye kaldırıldı, ancak önemli bir yarası olmadığı tespit edildi ve aynı gün serbest bırakıldı.