x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
İş Güvenliği
23 / 05 / 2023

İş Güvenliği

İş güvenliği iş yerinde hem fiziksel hem de psikolojik emniyet anlamına gelmektedir.

Bunun yanı sıra her iki durumda da tüm çalışanlar için tehlikesiz olarak makul olmayan bir iş yerine sahip olmak ve iş yerinin güvensiz hale gelmesini aktif olarak önlemek anlamı da taşımaktadır.i bir çalışma ortamı sağlamakla yükümlüdür. Yaptıkları işin türüne bakılmaksızın, ister zor koşullara maruz kalan yolları onarmak için beton döküyor olsun, ister finans departmanındaki alacakları kontrol ediyor olsun, çalışanlar asla fiziksel güvenliklerinin tehlikede olduğu bir konumda olmamalıdır. Güvenlik ve işverenlerin yaralanmaları önleme sorumluluklarının anlamı çalışma koşullarına göre değişir.

İş Yeri Güvenliği Nedir?

İş yerinde güvenlik, işverenlerin iş yerinde tanınan tehlikeleri kontrol etmesi gereken bir kavram olarak öne çıkmaktadır. Bu, bir istihdam yerinin her türlü tehlikeden tamamen arınmış olduğu anlamına gelmez. Aksine tüm çalışanlar için kabul edilebilir bir risk seviyesi sunduğu anlamına gelmektedir. İş güvenliği bu açıdan bakıldığında hem çalışanın hem de işverenin yükünü azaltmaktadır.

Güvenli Çalışma Ortamı Oluşturmak

Güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak işverenin yükümlülükleri arasındadır.

  • Kimyasalları uygun şekilde saklama ve MSDA sayfasını el altında tutma
  • Dökülmelerin derhal silinmesini zorunlu kılmak Kutuların aşırı yüksek istiflenmesine izin vermeme
  • Çalışanlar için koruyucu giysi sağlanması

İş Güvenlik Sorumlulukları Nelerdir?

İşverenler, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na tabidir ve bu düzenlemelerde belirtilen standartlara uymak zorundadır. Ayrıca, özel ve kamu sektörü işveren uyumluluğunu gerektiren devlet yasaları da vardır. İşçilerin sağlığı ve güvenliği için risk oluşturan her şey; inşaat işçileri için düzensiz merdivenlerden, ofis çalışanları için zayıf aydınlatılmış ofislere kadar değişebilmektedir.

İş Güvenlik Sertifikası Nedir?

İş güvenliği sertifikası, yaşamını iş güvenliği uzmanı olarak sürdürmeyi planlayan bireylerin gerekli eğitim ve şartları tamamladıktan sonra almaları gereken belgeye verilen addır. Çünkü iş güvenliği riske atılmaması gereken konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu kişilerin sertifika sahibi olmaları büyük derecede önemlidir.

İş Güvenliği Amaçları Nelerdir?

İş güvenliği konusunun temel amacı, standartlar belirleyerek ve uygulayarak ve eğitim, sosyal yardım, eğitim ve yardımla çalışan erkek ve kadınlar için güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları sağlamaktır.

İş Güvenlik Malzemeleri Nelerdir?

İş güvenlik malzemeleri çeşitli olmalarıyla dikkat çekmektedirler. İş güvenlik konusunu kapsayan malzemeler şu şekilde sıralanabilmektedir.

  • Emniyet kemeri
  • Çelik tabanlı ve burunlu ayakkabı
  • Emniyet ikaz yeleği
  • Ter bantlı baret
  • Bel destekli emniyet kemeri
  • Alan perdesi
  • Koruyucu gözlük
  • Çivi önlüğü
  • Kulaklık
  • İkaz şeridi
  • Yol çalışması bayrağı
  • İş güvenlik botu

İş Güvenliği Emniyet Kemeri

İş güvenliği emniyet kemeri yüksekte çalışan işçilerin kullandığı bir iş güvenlik ekipmanıdır. Temin etmesi oldukça kolay bir ürün olmasıyla dikkat çekmektedir. ,

Yüksekte çalışan bir işçinin çalışacağı alan dikey bir düzlemdeyse paralel olarak sağlam bir halat tutucu mekanizmalar olması büyük önem teşkil etmektedir. Bu donanımlar kendilerine ait özel poşetlerinde ve model numarası ile birlikte gelerek kullanım amaçları doğrultusunda sınıflandırılmaktadırlar.

İş Güvenlik Ayakkabısı

İş güvenlik ayakkabısı, kalın ve ağır bir ayakkabı olmasıyla dikkat çekmektedir. Aynı zamanda emniyet botu olarak da isimlendirilen bu iş güvenliği ayakkabıları, koruyuculardır. Dayanıklı hale gelmeleri için takviye yapılmaktadır. Bu takviye, ayak parmaklarını düşen nesnelerden veya herhangi bir sıkıştırmadan korumaya yardımcı olmaktadır. Aşağıdan gelebilecek darbelere karşı önlemek için de ana tabana bir taban plakası ile monte edilmektedirler.

İş Güvenliği İkaz Yeleği

İş güvenliği ikaz yeleği vaktinden önce olası tehlikelere karşı korumaktadır. Yeleklerdeki akıllı teknoloji, ışık sinyalleri, titreşimler ve akustik uyarıları kullanarak kullanıcıları potansiyel tehlikelere karşı uyarır. Böylece hem iç hem de dış alanlarda iş güvenliği en üst düzeye çıkmaktadır.

İş Güvenliği Baret

İş güvenlik baret konusunu da kapsamaktadır. Çalışanın baş bölgesini korumak üzere tasarlanmıştır.

Baret Renkleri

Baretler kullanan kişiye göre renk farklılıklarına sahiptir.

  • Beyaz: Saha yöneticileri, yetkili operatörler
  • Siyah: Denetçiler
  • Turuncu: Sinyal cihazları kullananlar
  • Mavi: Ziyaretçiler için

Koruyucu Gözlük

Güvenlik gözlükleri, işçiler tarafından iş güvenliği amacıyla gözlerinin etrafına giyilen kişisel koruyucu donanımın bir parçasıdır. Güvenlik gözlükleri, gözleri tahrişe veya yaralanmaya neden olabilecek her türlü yabancı atıktan korumak için bir kalkan görevi görmektedir.

Kulaklık

Bu ürün tekrarlanan yüksek sese maruz kalmak kalıcı kulak çınlamasına veya işitme kaybına yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra yüksek ses işçinin verimliliğini de azaltmaktadır. Bu nedenle iş güvenliği temel donanımlarından bir tanesi de kulaklıklardır. Bu ürünler de kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedirler.