x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Koli Bandı
24 / 05 / 2023

Koli Bandı

Koli bandı, bir tarafı polietilen reçine ve diğer tarafı çok yapışkan kauçuk bazlı yapışkanla kaplanmış bir kumaş banttır. Koli bandı çok yumuşaktır ve çok çeşitli yüzeylere yapışabilir.

Öncelikle hava kanallarında ve benzer uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmış olsa da tüketiciler bu popüler ürün için geniş bir kullanım alanı bulmuşlardır. Bir dizi ev onarım işinde, vida veya çivi yerine bağlantı elemanı olarak ve araba bakımında kullanılabilir. Aynı zamanda şantiye malzemeleri arasında da yer alan bir ürün olmasıyla dikkat çeker.

Kar motosikletlerinin donma ısırmasını ve güneş yanığını önlemek için burunlarına koli bandı uyguladıkları bile bilinmektedir. Ürün o kadar ilgi uyandırdı ki hakkında adanmış kitaplar ve web siteleri var. Diğer bantlardan farklı olarak, kumaş arkalık koli bandı mukavemeti vermesinin yanı sıra kolayca yırtılmasına da izin verir.

Bu ürün hem şantiye alanlarında hem de evsel kullanımda sıkça tercih edilen bir üründür. İnşaat malzemeleri arasında yer alan bu ürün oldukça kolay bir kullanım hedefiyle tasarlanmıştır.

Koli Bandı Kısa Tarihi

Koli bandının geçmişiyle ilgili çeşitli ifadeler bulunmaktadır. Birtakım uzmanlara göre Permacell tarafından 1940’larda 2. Dünya Savaşı sırasında yaratıldı. Diğer uzmanlar, bant ürününün 1920’lerde Richard Drew liderliğindeki 3M Şirketi araştırmacıları tarafından icat edildiğini iddia ediyor. Ancak çoğu hesap, Permacell’in savaş sırasında koli bandını mükemmelleştirdiği konusunda hemfikir.

Araştırma ekibi, en son teknolojiyi kullanarak, polietilen kaplı bir kumaş destek üzerinde birden çok yapışkan katmanını birleştirmek için bir işlem geliştirdi.

Koli Bandı İlk Uygulamaları

İlk uygulamalarından biri cephane kutularını bir arada tutmaktı. Bu nedenle askerler buna silah bandı adını verdiler. Hava Kuvvetleri, ürün için başka kullanımlar da buldu. Kalkış sırasında hava sürtünmesini azaltmak ve uçaklardaki tabanca yuvalarını kapatmak için koli bandı kullandı.

Diğer birçok askeri ürün gibi, koli bandı orijinal olarak zeytin yeşili rengindeydi. Ancak savaştan sonra daha tanıdık gümüş rengine değiştirildi. Üreticiler, çeşitli yeni kullanımlar bulan ev tüketicilerine pazarlamaya başladı. Sonrasında ürün giderek bugünkü rengini aldı. Tüketici talebi arttıkça, üreticiler bantlarını daha tüketici dostu bir şekilde paketlemeye başladı. Bunun yanı sıra koli bandı ürünlerin kolayca istiflenebilmesi için de kullanıldı. Şantiye malzemeleri istifinde de oldukça yoğun bir kullanıma sahiptir.

Koli Bandı Tasarımı

Koli bandı, sınıfına göre farklı uygulamalar için tasarlanmıştır. Kalite, yapıştırıcı türü ve arkalık malzemesinin mukavemetinin kombinasyonu ile belirlenir. Kumaşın mukavemeti, içerdiği iplik sayısına bağlıdır. Bu sayı, kumaşın kopma mukavemetini belirler.

Örneğin, askeri sınıf bant 40 lb (18 kg) yırtılma direncine sahipken, daha ucuz bantların gücü 20 lb (9 kg) aralığındadır. Tipik olarak fayda, genel amaçlı veya özel sınıf olarak sınıflandırılır. Diğer özel sınıflar arasında nükleer bant bulunur.

Koli Bandı Üretim Süreci

Koli bandında kullanılan kauçuk esaslı yapışkan, çok aşamalı bir işlemle hazırlanır. İlk aşamada yapıştırıcı, bileşiği ısıtmak için bir buhar ceketi ile donatılmış paslanmaz çelik bir tank ve yüksek torklu bir karıştırıcıdan oluşan Branbury tipi mikser olarak bilinen bir karıştırıcıda birleştirilir. Koli bandı makinası da bu ürünlerle ilgili dikkat çeken bir başka detaydır.

Kauçuk bileşikler pelet formunda eklenir. Daha sonra eriyene ve homojen hale gelene kadar ısıtılır ve karıştırılır. Formülasyonda belirtildiği gibi karışım tankına diğer bileşenler eklenir. Bunlar arasında yapışkanlaştırıcı maddeler, viskozite değiştiriciler, antioksidanlar ve diğer yardımcı maddeler bulunur. Nihai karışım kalın ancak kaplama ekipmanına bağlı bir bekletme tankına pompalanacak kadar pürüzsüz olmasıyla öne çıkmaktadır. Bu ürün hırdavat malzemeleri toptan seçeneği sayesinde de geniş kitlelere yayılmıştır.

Ardından yapışkan ve kumaş, sofistike kaplama ekipmanı kullanılarak birleştirilir. İlk olarak, yapışkan bir valsli değirmen üzerinde ısı ile daha da yumuşatılır. Bir valsli değirmen, ağır paslanmaz çelikten yapılmış, birbirine yakın aralıklı içi boş valslerden oluşur. Silindirler yüksek torklu dişlilere ve bunları belirli bir hızda döndüren bir motora bağlıdır. Koli bandı üreticileri makinelerinin son teknoloji olmasına özen göstermektedirler.

Silindirlerin sıcaklığı, sürekli olarak içlerinden su pompalanarak kontrol edilir. Belli bir sıcaklıkta tutulur. Silindirler, aralarında sadece küçük bir boşluk kalacak şekilde yerine sabitlenmiştir. Silindirler döndükçe, kauçuk bileşiği bu boşluğa beslenir. Oluşan sürtünme kauçuğu ısıtır ve yumuşatır.

Yapıştırıcıyla temas halinde olan üçüncü silindire karşı çalışır. Kaplama olarak bilinen bu işlem sırasında yapıştırıcı kumaşa aktarılır. Silindirler arasındaki boşlukları kontrol ederek, makine operatörü beze ne kadar yapıştırıcı uygulanacağını belirleyebilir. Yapıştırıcı hazır olduğunda, polietilen ile ön işleme tabi tutulmuş kumaş destek malzemesi, depolama rulosundan ve kaplama silindirlerine beslenir.

Bu ürünler üretim aşamasından da anlaşılacağı üzere nalbur ürünüdür. Endüstriyel odaklı olarak üretilmişlerdir. Bu nedenle nalbur toptan seçeneği de değerlendirilmektedir. Aynı zamanda nalbur İstanbul gibi birçok şehire gönderim yapabilen yapı marketlerdendir.

Transfer silindirinden bir miktar yapışkan çekilir. Bu tür ağır yapıştırıcıları uygulamak için kullanılan bu işlem kalenderleme olarak bilinir. İnce kaplamalar kullanılabilir ancak belli bir genişliğin altında daha az homojen hale gelirler. Bu dalgalanmalar, silindirler dönerken küçük bir eğilme derecesine maruz kaldığı için meydana gelir.

Bu, ağ boyunca kaplama ağırlığında değişikliklere neden olan silindirler arasında eşit olmayan boşluklar yaratır. Son aşamada koli bandı ruloları satış için paketlenir. Tipik olarak ya tek tek ya da iki ya da üçlük paketler halinde ambalajlanırlar. Bu paketler daha sonra kutulanır ve nakliye için pazarlanır.

Şantiye Sahalarında Koli Bandı Kullanımı

Şantiye sahaları birçok düzensiz ürünün istiflendiği bir alandır. Bu nedenle her daim bağlayıcı bir malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlemlerin bazıları için halat kullanımı yapılamamaktadır. Böyle durumlarda koli bandı kurtarıcı inşaat malzemeleri arasında yer almaktadır. Özellikle koli bandı 100 metre seçeneği en fazla şantiye alanları için aratılmaktadır.

Kaba sarf malzemelerinden çok koli içerisinde bulunan ürünlerin korunması için kullanılan bir ürün olmasıyla dikkat çekmektedir. İnşaat alanları çok fazla istif gerektirmektedir. Bunu da en muntazam biçimde yaparak alandan maksimum verim almak hedeflenir. Başarılı bir inşaat projesi için her ayrıntı ince ince düşünülmelidir.

Şantiye kurulum sahaları için toplu olarak alınan ürünler en uygun şekilde korunmalıdır. Kaliteli yapı malzemesi alımının yanı sıra korumak da önemli bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda bu ürün hırdavat toptan satışı yapan yapı marketlerde de bulunmaktadır.

Koli Bandı Standartlar Testler

Koli bandı bir dizi standart testi karşılamalıdır. Bu yöntemler, yapışkanın iki temel özelliğini ölçer. Yapışkan gücü ve kohezif gücü. Bunlar yapışkanın gücünü ve kumaş aralıklarını temsil eder. Bu özellikleri değerlendirmenin yaygın bir yöntemi, bandı standart bir paslanmaz çelik plakaya uygulamak ve ardından onu koparmak için gereken kuvveti ölçmektir.

Plaka daha sonra yapıştırıcı kalıntısının varsa ne kadarının geride kaldığını belirlemek için incelenir. Yapışkan kaplamanın kendisi, arkasına ne kadar iyi yapıştığını değerlendirmek için izlenir. Yapıştırıcının kalıntı bıraktığı koşullar sürünme, çizilme olarak bilinir.

Koli Bandı Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

Koli bandı fiyatları seçilen ürünün adedine ve özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Her ürünün belli başlı bir yapışkan gücü bulunmaktadır. Bu nedenle bu ürün her bütçeye uygundur. Aynı zamanda bu ürün yaş fark etmeksizin güvenli bir kullanım sunmaktadır.

Koli bandı, hırdavat malzemesi satan tedarikçilerde bulunmaktadır. Tedarikçiler toplu alımlar sebebiyle fiyatta rekabet sunabilmektedirler. Bu nedenle kullanıcılar kendileri için en uygun koli bandı modelini seçerek hedeflerine ulaşabilirler. Hırdavat malzemeleri için çözümlerimize göz atın.

Şantiye malzemeleri toptan alımlarda rekabetçi fiyat anlayışına sahip olan firmalar her zaman daha caziptir. Çünkü alıcılar için kullanım performansının yanı sıra fiyat performansı da kritik bir unsurdur. Özellikle koli bandı toptan seçeneği kullanıcılar tarafından sıkça aratılmaktadır. Bu nedenle toptan alım seçenekleriyle bu ürün daha da cazip hale gelmektedir.  Koli bandı imalatı yapan yerler yerine tedarikçilerle anlaşmak işleri kolaylaştıracaktır.

Aynı zamanda koli bandı kullanımında koli bandı kesici de çok fazla talep alan bir üründür. Bu ürün sayesinde koli bandının kullanımı da kolaylaşmaktadır. Bunun yanı sıra bu ürüne koli bandı aparatı da denmektedir.

Siz de koli bandı ve diğer ürünlerimizi sitemiz üzerinden inceleyebilir, dilediğiniz ürüne anında sahip olabilirsiniz.