Lanyard düşme olasılığı olan çalışma alanlarında hayati öneme sahip koruyucu bir ekipmandır.
İşyerinizde üç metre (10 fit) veya daha fazla düşme riski altındaysanız, uygun düşme önleyici ekipmanı giymelisiniz.
Düşme koruması gerekliyse, böyle bir programınız / çalışmanız yoksa veya yeterli değilse tam bir düşüş koruma programı oluşturmanız gerekir. Program, çalışanları eğitmeyi, görev ve işçi için ekipmanı seçmeyi, yerleştirmeyi ve ekipmanın nasıl denetleneceğini bilmeyi içermelidir.
Düşme riski bulunan çalışma alanlarında çalışanın güvenliği açısından lanyard kullanımı zorunludur.
Lanyard nedir sorusuna; yüksekte çalışan işçiler için (inşaatçı, bina ve cam temizlikçisi, kule ve direk gibi yerlerin onarımını yapanlar vb.) olası bir düşme tehlikesine karşı bir güvenlik önlemi olarak kullanılması zorunlu olan bir üründür.
Lanyard standardı EN 355, EN 362, EN 12275’dir.
Çalışma alanının özelliklerine göre farklı lanyard çeşitleri bulunmaktadır.
Lanyard fiyat tutarları, ürünün özellikleri ve markasına göre farklılık göstermektedir.
Lanyard kemerini incelerken, dokunun tüm yüzeyini hasar açısından inceleyin. Bir uçtan başlayarak, dokuyu ters “U” şeklinde bükün. Kemerin vücut tarafını kendinize doğru tutarak, elinizle altı ila sekiz inç aralıklarla kemeri kavrayın.
Lanyard kemerinde ki aşınmış kenarlara, kırık liflere, çekilmiş dikişlere, kesiklere veya kimyasal hasara dikkat edin. Kırık dokuma şeritleri genellikle dokuma yüzeyinde tutamlar olarak görünür.
Lanyard tokasını incelerken, gevşek, bozuk veya kırık grometler olup olmadığını kontrol edin. Salmastrasız kayışta toka dilinin kaymasına neden olabilecek yırtık veya uzun delikler olup olmadığını kontrol edin.
Lanyard tokasında bükülme ve keskin kenarlar olup olmadığını kontrol edin. Dış ve orta çubuklar düz olmalıdır. Merkez çubuğun köşelerini ve bağlantı noktalarını dikkatlice kontrol edin. Toka çerçevesini üst üste bindirmeli ve yuvalarında ileri geri serbestçe hareket etmelidirler. Silindir çerçeve üzerinde serbestçe dönmelidir.
Lanyard tokası perçinlerin sıkı olduğunu ve hareket ettirilemeyeceğini kontrol edin. Perçin tabanının gövde tarafı ve dış perçin çapağı malzemeye karşı düz olmalıdır. Perçinlerin bükülmediğinden emin olun.
Lanyard pods tokasında kimyasal korozyon belirtileri gösteren çukurlu veya çatlak perçin olup olmadığını kontrol edin.
Lanyard ipini incelerken, halat kordonunu döndürün ve tüylü, aşınmış, kopmuş veya kesilmiş lifler için uçtan uca inceleyin. Zayıflamış alanların orijinal halat çapında gözle görülür değişiklikler vardır. Lanyard uzunluğu kullanılan alana göre seçilmektedir.
Kısa bir alıştırma döneminin ardından halat çapı baştan sona tekdüze olmadığında değiştirin.
Bir halat ne kadar eski ve ne kadar çok kullanılırsa, test ve muayene o kadar önemli hale gelir.
Lanyard İstanbul ilinde bulunan imalatçı firmalar tarafından EN 355, EN 362, EN 12275 standartlarına uygun olarak üretilmektedir.
Lanyard donanımında çatlaklar, ezikler, bükülmeler, pas, deformasyon belirtileri veya diğer kusurlar açısından inceleyin. “D” halkası 90 derecelik bir açıda değilse ve gövde yastığından veya “D” selesinden bağımsız olarak dikey olarak hareket etmiyorsa kayışı değiştirin.
Herhangi bir donanımın kemeri veya koşumu kesmediğinden veya bunlara zarar vermediğinden emin olun.
Lanyard takım ilmeklerini ve kemer dikişini kırık veya gerilmiş ilmekler açısından inceleyin.
Emniyetli olduklarını ve düzgün çalıştıklarını görmek için torba halkalarını ve bıçak çıtçıtlarını kontrol edin. Alet halkalı perçinlerini kontrol edin. Gövde yastığı kayışının içinde ve dışında iplik ayrılmasını veya çürümeyi kontrol edin.
Çıtçıtları kanca ve göz deformasyonları, çatlaklar, korozyon veya oyuk yüzeyler açısından inceleyin. Koruyucu (mandal) sıkışmadan geçmeli burun içine oturtulmalı ve çarpılmamalı veya engellenmemelidir. Koruyucu yayı, koruyucuyu sıkıca kapatmak için yeterli kuvvet uygulamalıdır.
Kontrolleriniz sırasında gözden kaçırmamanız gereken diğer önemli bir donanım parçası ise lanyard kancası kontrolüdür.
Lanyard ekipmanları temizliği temel bakımı ünitenin ömrünü uzatır ve performansına katkı sağlar. Ekipmanın bakımı ve temizliği konusunda üreticinin talimatlarını izleyin. Adımlar şunları içerebilir: