x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Lanyard Kancası
23 / 05 / 2023

Lanyard Kancası

Lanyard kancası yüksekte çalışma ortamında olası bir düşme riskinde sizi halatlara bağlı tutmak için kullanılan lanyardın parçasıdır.

Temel olarak lanyard nedir? temelde iki çeşit lanyard vardır, bunlardan birisi düşme engelleme sistemi diğeri ise düşme durdurma sistemidir. Gelin beraber bu iki lanyard türünü avantajları ve dezavantajları da dahil olmak üzere detaylıca inceleyelim.

Lanyard Kancası ve Düşme Durdurma Sistemi

Lanyard kancası da bulunan bu düşme durdurma güvenlik sistemi genel olarak bir sabitleme noktası veya bir dizi bağlantı noktası, bir güvenlik kordonu veya kendi kendine geri çekilen yaşam halatı ve bir emniyet kemeri içerir. Bu sistem, düşme durumunda alt yüzeye çarpmadan önce sizi “tutuklayacak” veya durduracak şekilde tasarlanmalıdır. Bu size işinizi yapmak için düşme tehlikesine kadar yürüyebilme özgürlüğü verir.

Lanyard Kancası ve Düşme Engelleme Sistemi

Aynı unsurların birçoğunu kullanırken, lanyard çeşitleri arasından diğeri olan düşme önleyici güvenlik sistemi, düşme tehlikesine yeterince yaklaşmanızı engeller. Sizi kenardan güvenli bir mesafede tutan bir tasma hayal edin. Düşme ve muhtemelen kendinizi yaralama endişesi olmadan işinizi yapmakta özgürsünüz çünkü isteseniz de düşemezsiniz.

Lanyard Kancası Tasarımı

lanyard kancası genel olarak bir ucuna entegre bir çift etkili kanca, vidalı konektör veya üçlü hareketli karabina ile takılan tek bir şok emici cihaz içerir. Amortisörün ikinci ucu, her biri aynı çift etkili kancalar, vidalı geçit veya üçlü hareketli karabinalarla sonlanan iki eşit uzunlukta kordon “kuyruklarına” bağlıdır. Bu kuyruklar, kordonun tasarımına ve gerekli kullanımına bağlı olarak halat, ağ veya kablo olabilir. Lanyard fiyat tutarları ürünün özellikleri ve markasına göre değişiklik göstermektedir.

Lanyard Kancası Doğru Kullanımı

Lanyard kullanımındaki en önemli konu lanyard kancası düzgün takılmış mı? Yavaşlama cihazlı bir kordon için, yavaşlama cihazının D halkanıza takılı olduğundan emin olmalısınız. Geri çekilebilir bir kılıf için kasa, sabitleme noktanıza takılmalıdır. Bungee kordonuna benzeyen bir kordonunuz varsa, her iki şekilde de takılabilir bu tarz lanyard uzunluğu ile de farklılık gösterecektir. Kullandığınız kordonun hiç yerleştirilmediğinden emin olun. Bir yavaşlama paketi için bu durum oldukça kolaydır çünkü açık olduğunu görebilirsiniz, ancak bungee tarzı bir kordon için bu ilk bakışta fark edilemeyebilir. Öğrenmek için, bir ucunda ağın içine sıkışmış kırmızı etiketi inceleyin. Bu etiket yoksa kordon düşmüştür ve kullanım dışı bırakılmalıdır. Geri çekilebilir cihazlar sizi bilgilendirmek için farklı yollar kullanır, bu nedenle inceleme sırasında tam olarak neye bakmanız gerektiğini bilmek için kullanım kılavuzunu kontrol ettiğinizden emin olun.

Lanyard Kancası İçin Ağırlık Limiti Nedir?

Lanyard kancası farklı ağırlık türleri için tasarlanmıştır. Standart bir şok emici kordon (şok paketli kordon), hem hafif hem de dayanıklı olan 1 ” naylon veya kevlardan yapılmıştır. Lanyard standardı için maksimum ağırlık limiti 310 lb’dir. Tüm şok emici lanyardlarda talimat ve inceleme için açık bir şok paketi bulunur. Bu talimatlar yeterice anlaşılır değilse bir iş güvenlik uzmanına danışın.

Asansörlerde Düşmeye Karşı Koruma İçin Önemli Noktalar

Asansörlerde düşme koruması için göz önünde bulundurulması gereken birkaç diğer önemli nokta:

Lanyard kancası ürününü yalnızca onaylı bağlantı noktasına bağlamalısınız. Bunlar genellikle ray sistemine kaynaklanmış çelik açılar veya zemindeki halkalardır. Kordonunuzu rayların etrafına sarmamalı ve kendi kordonunuza bağlamamalı veya doğrudan raya bağlı olmamalısınız.

Lanyard Kancası ve Güvenliğin Önemi

Çalışan güvenliği, herhangi bir şirkette en önemli öncelik olmalıdır. İşçi ölümleri ve yaralanmalarıyla ilişkili bariz dramatizemi dışında, işte yaralanan işçiler şirkete mali zararlar için dava açabilir. Ayrıca işe döndüklerinde daha az verimli olabilirler. Bu nedenle, işverenlerin her çalışana güvenlik standartlarını etkili bir şekilde iletmesi önemlidir. Bu yüzden lanyard şok emici de çalışanlara sağlanmalıdır.

Lanyard Kancası Standardı

Lanyard standardı kullanım için çok önemlidir. Çok gevşek olan bacak kayışları düşme sırasında yukarı doğru fırlayarak testisleri parçalayabilir. Gevşek bir göğüs kemeri, kafanızın düşüş esnasında koşumunuzdan fırlamanıza izin verebilir. Çok sıkı kayışlar dolaşımı engelleyebilir. Tüm ayarlamaların uygun şekilde yapılması zorunludur. En sık yapılan yanlış olarak görünen lanyard kancası için şu temel kuralı atlamayın; bir kez ayarlandıktan sonra, açık elinizi kayış ile bacağınız arasında kaydırabilmelisiniz, ancak kapalı bir yumruğunuz oraya sığmamalıdır. Tüm ayarlamalarınızı yaptıktan sonra, kayışlarınızın uçlarını sağlanan bağlantı elemanlarına yerleştirin. Koşum takımının bir parçasının ekipmana takılmasını ya da yere düşmesini istemezsiniz.

Sonuç

Lanyard pods çeşitleri arasından hem düşme durdurma hem de düşme engelleme sistemlerinin işyerinde uygulamaları vardır. Düşme durdurma sistemleri hayatınızı kurtarabilir ancak yaralanmaları ortadan kaldıracağının garantisi yoktur. Düşme emniyeti hareketinizi sınırlandıracak, ancak muhtemelen yaralanma olasılığını azaltacaktır. Seçenek verilirse, daima tehlikeye ulaşmanızı önleyecek seçeneği seçin. Elbette lanyard kullanımı için seçiminizde etkili olacak başka bir konu da fiyatı olacaktır. Ancak konu güvenliğinizse fiyat her zaman ikinci planda kalmalıdır. Lanyard İstanbul içerisinde kolaylıkla temin edilebilecek temel bir üründür. Bu yüzden yüksekte çalışan herkes için kullanılması zorunludur. Her yıl ülkemizde ne yazık ki lanyard kancası kullanılmamasından binlerce insan sakat kalıyor hatta hayatını kaybediyor. İnşaatlarda güvenlik konusunda gereken özeni gösterelim, herkesi koruyalım.