Lanyard standardı en az lanyardın kullanımının bilinmesi ve uygulanması kadar önemli bir konudur. Standartları sağlamayan bir lanyard güvenlik sağlayamaz.
Yüksekte yapılan herhangi bir faaliyet tehlikeli olsa da, düşme riskini artıran bazı özel koşullar vardır ve bunlar şunları içerir:
Düşme tehlikeleri çok farklı şekilde olabilir, bu da düşmeye karşı korunmayı zorlaştırır. Her durum farklıdır ve işverenlerin doğru çözümün mevcut olduğundan emin olmak için çalışanlarla birlikte adım atması gerekir. Lanyard kullanımı çalışanı büyük ölçüce güvende tutar.
Genelde ilk akla gelen güvenlik çeşidi korkuluk olsa da, çoğu zaman işverenler, çalışanları sabit bir yere bağlayarak güvende tutmanın yollarını bulma zorluğuyla karşı karşıyadır. Burada işin içerisine lanyard nedir sorusu dahil oluyor. Süreç boyunca çalışırken, sadece bağlantı noktasının ne olacağını değil, ne tür bir kordon kullanacaklarını da belirlemeleri önemlidir. Bunu belirlerken pek çok faktör devreye giriyor, bunlardan en önemlisi düşme mesafesidir. Ancak mevcut seçenekleri anlamıyorsanız, uygun ekipmanı da seçemezsiniz.
Her kategori daha da ayrıştırılabilir, ancak esasen üç tür boyun askısı vardır: şok emici boyunluklar, kendiliğinden geri çekilen boyunluklar (veya lanyard) ve konumlandırma boyunlukları.
Örneğin, çapa noktanız D halkanızdan veya yukarısından ziyade ayaklarınızın altındaysa, burada listelenenlerden daha büyük bir düşme mesafesi olacak ve vücudunuza aşırı kuvvet uygulanacaktır.
Lanyard İstanbul içerisinde kolaylıkla temin edilebilir.
Lanyard uzunluğu fazla ise düşmeyi durdurmak için kullanılacağı zaman bir şok emiciye de ihtiyaç duyar. Şok emici, serbest düşüşte bir vücut tarafından oluşturulan kinetik enerjiyi emmeye yardımcı olur.
lanyard standardı takarken yapılması gereken ilk şey, kemeri incelemektir. Gerçekten düşseniz de düşmeseniz de, bu ekipmana her taktığınızda hayatınızı kurtaracakmış gibi davranmalısınız. Her kayışı, her tokayı, her plastik donanımı, aşınma belirtileri açısından kontrol edin. Şirketinizin yetkili personeli tarafından en son ne zaman denetlendiğini öğrenmek için etiketi kontrol edin. Lanyard standardı sadece kullanım için uygun olduğunu düşünüyorsanız kullanın.
Lanyard pods kullanımı sırasında, uygun kişisel donanımların lanyardla uyum içerisinde birleştirilmesi gerekir. Özellikle kordonunuzu taktığınız koşum takımı kesinlikle kullanılmalıdır. Zaten biliyor olabileceğiniz gibi, hepsi farklı uygulamalardır, D halkalarının yerleri, boyutlar, su şişesi aksesuarları için yüzlerce farklı tipte lanyard takımı vardır, dilediğiniz seçebilirsiniz. Elbette lanyard fiyat aralığı da seçenekler arası farklılık göstermektedir.
Tıpkı diğer güvenlik ürünlerinde de olduğu gibi, her kullanımdan önce lanyard kancası kontrol edilmesi zorunlu bir gerekliliktir. Kemerinizi kontrol edin, D halkalarının doğru konumda ve doğru şekilde oturduğundan emin olun, güvenli bir şekilde çalışın.
Makaslı platformlar diğer lanyardlara göre daha farklıdır. Makaslı platformlar düşme önleyici veya raylarla korunmanızı gerektirir. Asansörlerin aksine, kullanıcı tamamen kapalı olduğu sürece makinenin rayları yeterli korumayı sağlar. Diğer bir deyişle, asansörün sonundaki o küçük zincir asılı olmalıdır veya kapı kapatılmalıdır.
Düşme önleyici ekipman, kişisel koruma ekipmanı ve toplu koruma ekipmanı olarak sınıflandırılabilir. Düşme riskinin olduğu durumlarda iskele, yüksek çalışma platformları, güvenlik ağları ve yükseltiler gibi uygun ekipmanlar kullanılmalıdır. Bununla birlikte, toplu güvenlik önlemleri yetersiz olduğunda, lanyard standardı uygun KKD giyilmelidir.
Yüksekte çalışma ortamı, kullanılması gereken ekipmanın türünü belirler. Etkili olması için KKD’nin rahat takılması, manevra alanı bırakması ve belirli iş ve hava koşullarına uyarlanması gerekir. Ayrıca, herhangi bir ekipman parçası seçilmeden önce, alınması gereken uygun toplu ve kişisel güvenlik önlemlerini belirlemek için kapsamlı bir risk analizi yapılmalıdır.
Lanyard standardı EN 355, EN 362, EN 12275’dir.
Lanyard çeşitleri arasından bu standartlara en uygun olanları almanız oldukça önemlidir.
Pek çok üretici lanyard standardı dışında ürünleri üretmese de hala merdiven altı üretilen ürünleri bulmak mümkün olabiliyor. Bu yüzden özellikle güvenlik ürünleri satın alırken özenli incelemeli ve sadece kalitesinden, sağlamlığından emin olduğunuz ürünleri seçmelisiniz. Bu konuda iş güvenlik uzmanınızdan yardım almalısınız. Eğer işyerinizde bir iş güvenlik uzmanı yoksa bu hizmeti veren firmalardan profesyonel destek almanız gereklidir.
Ayaklarınızı her zaman asansör zemininde tutmalısınız. Hangi asansörü kullandığınız veya hangi düşme korumasına sahip olduğunuz önemli değildir. Çalışanlar her zaman sepetin zemininde sağlam bir şekilde durmalı ve üzerine oturmamalı veya üzerine tırmanmamalıdır. Sepetin kenarında gerekli olan bir çalışma pozisyonu için tahtalar, merdivenler veya diğer cihazları kullanın.
Düşme korumasının yanlış gittiği durumlarda genellikle ikinci bir şans yoktur. Önceden sorular sormak ve uygun ekipmanı kullanmak, sizi ikinci şanslar için asla endişelenmenize gerek kalmadan güvende kalmanızı sağlayacaktır.
Son olarak, bir kurtarma planınız olsun. Düşmek zorunda olduğunuz talihsiz durumda, lanyard standardı sisteminizdeki her şeyin doğru çalıştığını varsayarsak, ciddi bir yaralanma olmadan havada asılı kalacaksınız. Bu esnada sizi havadan indirecek birilerinin yakınlarınızda olması gerekir. Kimse tek başına saatlerce yüksekte asılı kalmak istemez.