x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Lanyard Uzunluğu
23 / 05 / 2023

Lanyard Uzunluğu

Lanyard uzunluğu çalışma alanının özelliğine, güvenlik gereklerini karşılama durumuna göre belirlenir ve işyeri tarafından temin edilir. Her iş için farklı uzunlukta laryand kullanılır.

Düşmeyi Önleme Boyunlukları

İnsanlar genellikle, farklı uygulamalara, disiplinlere ve endüstrilere hitap edecek çok farklı türlerde kordon bulunduğunun farkında olmadan, düşme önleyici boyunluklar talep etmektedir!

Ayrıca pek çok farklı tipte sonlandırma ve karabina tipi de bulunmaktadır. En sık talep edilen düşüş durdurma iplerini sizler için yazımızda açıklayacağız. Ancak aslında üç ana ip türü vardır.

Lanyard nedir dersek; düşmeyi önleyici şok emici boyunluklar, işçinin yüksekte çalışırken (düşmeyi durdurma değil) potansiyel bir düşüşe maruz kalmasını önlemek için kullanılan emniyet şeritleridir, diyebiliriz.

Lanyard uzunluğu çalışma alanının özelliğine göre belirlenir.

1-Düşmeyi Önleyen Boyunluklar – Tek Ayaklı EN355

Düşme durdurmalı lanyard yüksekte çalışan kişiyi bir ankraj noktasına bağlamak için tasarlanmıştır, böylece talihsiz bir düşüş durumunda ip düşüşü yakalayacak ve oluşan güçlerin çoğunu emecek, yani düşen kişi tarafından emilen kuvvetlerin asla olmayacağı anlamına gelir. 6Kn’ın üzerinde. İki ana tür düşüş durdurma kordonu vardır; tek bacak ve çift bacak. Lanyard fiyat tutarları özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

Tek bacak düşme önleyiciler olan lanyard pods farklı malzemelerden, ipten (ip ipleri) dokuma (ağ ipleri) ve elastik (kendinden ayarlı uzunluk) düşüş durdurucu lanyardlardan yapılmıştır. Uzunluğu ayarlanabilir boyunluklar sunar. Standart şok emicilere izin verilen maksimum 2 metre uzunluğa kadar farklı uzunluklarda ve çıtçıtlı kancalar ve iskele kancaları vb. olarak takım halinde hazırlanır.

Lanyard uzunluğu çalışma alanının özelliğine göre ve her iş için farklı uzunlukta kullanılır.

Her işin özelliği ve güvenlik gereklerine göre farklı lanyard çeşitleri seçilmektedir.

2-Düşmeyi Önleyen Boyunluklar – Çift Ayaklı

Talihsiz bir düşüş durumunda, kordon düşmeyi durduracak ve oluşturulan şok kuvvetlerinin çoğunu emerek kişi / sabitleme noktası üzerindeki yükü 6Kn’nin altına indirecektir. Bu tip kordonun temel özelliği, kordonun en az % 100 oranında en az 1 ayakla bağlanabilmesi ve yüksekte çalışan kişinin tehlikeli çalışma alanı çevresinde hareket etmesidir; bu nedenle, ikiz bacak düşüş durdurma kordonu % 100 bağla olarak adlandırılır!

Düşmeyi önleyen boyunluklar lanyard kullanımı sırasında uzunluğu ayarlanabilir olması oldukça büyük bir avantajdır. Kaldırma güvenlik standartları şok emici lanyardlar, 2 metre olan bir düşüş durdurma kordonunun izin verilen maksimum uzunluğuna kadar birçok uzunlukta ve çıtçıtlı kancalar ve iskele kancası dahil çok çeşitli uç karabina konektörleri ile birlikte gelir.

Lanyard uzunluğu çalışma alanının özelliğine, güvenlik gereklerini karşılama durumuna göre belirlenir ve işyeri tarafından temin edilir.

lanyard İstanbul ilinde iş güvenliği ekipmanları üretimi yapan firmalarda standartlarına uygun olarak üretilmektedir.

3-Kutup Askıları İş Konumlandırma Boyunlukları

Bir iş konumlandırma kordonunun herhangi bir darbe emici özelliği yoktur, düşme önleyici bir kordon değildir ve bu amaçla kullanılması çok tehlikeli olacaktır. Genelde 2m, 3m ve 4m olsalar da birçok uzunlukları mevcuttur. Düşme durdurma koşum takımı ve düşme durdurma kordonu veya atalet makarası gibi ayrı bir düşme durdurma cihazı ile birlikte bir direk kayışı kullanılmalıdır.

Tüm direk kayışları, destek yapısının etrafından geçecek ve farklı büyüklükteki kullanıcıları barındıracak şekilde ayarlanabilir, böylece yüksekte çalışan kişinin rahat ve güvenli olmasını sağlar!

Ayrıca lanyard kancası da yüksekte çalışan kişiler için hayati önem taşıyan bir güvenlik elemanıdır.

Her işin özelliği ve güvenlik gereklerine gören farklı lanyard uzunluğu kullanılır.

4-Kısıtlama Boyunlukları, Sabit Uzunlukta ve Ayarlanabilir

Toplu kısıtlama, çalışma alanındaki herkesi düşmeye karşı korur ve yüksekte çalışırken, örneğin tırabzan gibi fiziksel bir bariyere sahipken tercih edilen seçenek olmalıdır. Kişisel kısıtlama yalnızca toplu kısıtlama mümkün veya uygulanabilir değilse kullanılmalıdır. Yüksekte çalışırken kişisel kısıtlama, yüksekte çalışan kişinin fiziksel olarak düşme bölgesine ulaşmasının mümkün olmadığı ve dolayısıyla o alandan düşmenin tamamen imkansız olduğu bir sistem oluşturmakla ilgilidir. Bu nedenle, sabit uzunlukta ve ayarlanabilir bir dizi kişisel emniyet ipi sunar.

Çalışma alanının özelliğine ve güvenlik gereklerini karşılama durumuna göre lanyard uzunluğu belirlenir.

Ayarlanabilir uzunlukta tutma ipleri, daha fazla yerde kullanılabildiklerinden daha fazla çok yönlülüğe sahiptir; örneğin, uzun sınırlama ara bağlantıları, yakın çalışma alanında uygun bir sabitleme noktası olmadığında sabitleme noktalarının kullanılabileceği anlamına gelir. Çoğu kısıtlama boyunlukları kordonu ipten yapılır. Karabina çeşitlerinde seçime bağlı olarak, toka ayarı ve kayan çene ayarı olmak üzere iki ayar yöntemi vardır. Toka ayarı ve kayar çene ayarı ile karabina çeşitleri seçeneği bulunmaktadır.

Lanyard uzunluğu çalışma alanının özelliğine ve güvenlik gereklerini karşılama durumuna göre belirlenir.

Lanyard standardı EN 355, EN 362, EN 12275’dir.

Laryand Bağlama Noktaları

Laryan bağlama noktası, bir sağlamlaştırma noktasına, şok emici kordona veya SRL’nin yapısal bir desteğine bağlandığı yerdir. Lanyard şok emici boyunluklar veya bir SRL kullanıldığında, tutturma noktasının kablo demetinin D halkası noktasında veya üzerinde olmasını sağlamak, serbest mesafeyi en aza indirecektir. Bu aynı zamanda şok emici kordonun veya SRL’nin kişisel hareketleri engellememesini sağlamaya da yardımcı olur.

Çalışma alanının özelliğine ve güvenlik gereklerini karşılama durumuna göre lanyard uzunluğu belirlenir.

Laryand Bağlantı Elemanları Nelerdir

Laryan bağlantı elemanları, kemeri veya koşum takımını sağlamlaştırma noktasına bağlar. Bu, şok emici bir kordon, sınırlama kordonu veya SRL gibi bir laryand bağlantı elemanı veya çalışma halatları, halat kıskaçları, bağlama kayışları ve karabinalar gibi elemanların bir kombinasyonu olabilir.

Şok emici boyunluklar, hem işçileri konumlarında tutmak hem de düşmeleri durdurmak için kullanılabilir. Emniyet kordonu kullanılırken, uzunluk olabildiğince kısa tutulmalı ve dikey serbest düşme tehlikesi uygulamasında asla kullanılmamalıdır. Kısıtlama ipleri, çelik kablolar, naylon ip, naylon dokuma ve polyester dokuma dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden temin edilebilir.

Her işin özelliği ve güvenlik gereklerine gören farklı lanyard uzunluğu kullanılır.