x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Bant
23 / 05 / 2023

Bant

Bant, iki malzemeyi birbirine yapıştıran yapışkanlı bir filmdir. Bağlantı elemanları, vidalar veya kaynak kullanmak yerine nesneleri birbirine yapıştırmak veya birleştirmek için kullanılır.

Mekanik tutturucular yerine yapışkan bantların uygulanması, daha düşük sıcaklık uygulamaları kullanmanıza olanak tanır ve bu da üretim süreçlerini basitleştirebilir. Ek olarak, yapışkan bantlar, bağlantı elemanları veya vidalar kullanarak yüzeye zarar vermenize gerek olmadığından yüzey alanınızı koruyabilir.

Yapışkan bantlar, otomatik ürün üretimi için harika çözümlerdir. Bunun yanında sıvı yapıştırıcılar dağınıktır ve zaman alıcıdır çünkü yapıştırma gerçekleşmeden önce yüzeye püskürtülmesi veya yuvarlanması gerekir.

Bant Nasıl Üretilir?

Yapışkan bant, destek veya taşıyıcı adı verilen bir malzemeden üretilmektedir. Bir yapışkan ve gerekirse bir ayırma astarı ile kaplanır. Yapışkan kaplı arkalık veya taşıyıcı daha sonra uzun bir jumbo bant rulosu oluşturmak için sarılır.

Jumbo rulo daha sonra birkaç rulo bant üretmek için dar genişlikte bantlar halinde kesilir. Her rulo ve bileşimi benzersizdir ve çok çeşitli yapıştırma çözümleri için özel uygulamalara göre uyarlanabilir. Bu ürünler şantiye kurulum sahalarında basit işler için kullanıma uygundur. Yapışkan bantlar basınca duyarlı olabilir. Termal olarak etkinleştirilebilir veya çalışması için nem bile gerektirebilir. Lateks sakızları gibi yapıştırılmak istenen malzemeye yapışır.

Koli Bant Çeşitleri

Yapışkan bant olarak da adlandırılan bu bantlar, basınca duyarlıdırlar. Bunun yanı sıra polietilen kaplanmış olmalarıyla dikkat çekmektedirler. Farklı arkalıklar ve yapıştırıcılar kullanan çeşitli yapılar vardır ve ‘koli bandı’ terimi genellikle farklı amaçlara sahip her türden farklı kumaş bantları ifade etmek için kullanılır.

Koli bandı genellikle güçlü, esnek ve çok yapışkan bir bant gerektiren durumlarda kullanılır. Bazılarının uzun ömürlü yapışkanları ve hava koşullarına karşı direnci vardır. Çıkarıldığında yapışkan bir kalıntı bırakmayan özel bir versiyon olan gaffers bandı da tiyatro, sinema ve televizyon endüstrisinde tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra bu ürün şantiye kurulum alanlarında da kullanımı oldukça yüksek bir üründür.

Yapışkan bant (diğer adıyla basınca duyarlı bant, PSA bant, kendinden yapışkanlı bant), kağıt, plastik film, kumaş veya metal folyo gibi bir destek malzemesi üzerine kaplanmış basınca duyarlı bir yapışkandan oluşur.

Bazı bantlar, yapıştırıcıyı astar çıkarılıncaya kadar koruyan çıkarılabilir ayırma astarlarına sahiptir. Bazılarında, belirli işlevler için yapılmış yapışkan katmanları, astarlar, kolay ayrılan malzemeler, filamentler bulunur. Basınca duyarlı yapıştırıcılar (PSA’lar) kağıt, plastik, cam, ahşap, çimento ve metal gibi malzemelere yapıştırmak için su, solvent veya ısıyla aktivasyon gerektirmez. PSA bantları kuru formda oda sıcaklığında yapışkandır ve çeşitli yüzeylere sıkıca yapışırlar.

Sadece bir parmak veya elin uygulanmasını gerektirirler. Tek taraflı bantlar, bir yüzeye veya iki bitişik veya üst üste binen malzemenin birleştirilmesine izin verir. Çift taraflı bant ise iki ürünün arka arkaya birleştirilmesine izin verir.

Bant Kullanımı Avantajları

Birçok iş için, bant yapıştırıcılar birçok avantaj sunar. Bu bantlar genellikle daha ucuz bir yapıştırıcıdır. Sertleşmesi için zamana ihtiyaç duyan akriliğin aksine, başlangıçta yüksek yapışkanlığa sahiptir. Bazı yapışması zor malzemeler dahil birçok farklı yüzeye iyi yapışır.

Kauçuk bazlı yapıştırıcılar oldukça esnek bağlar sağlar. Daha soğuk sıcaklıklarda yapışacak şekilde formüle edilebilir. Ancak bir sınır vardır ve kauçuk ve reçine yapıştırıcıların temel biçiminde daha yüksek sıcaklıklarda sınırlamaları vardır.

Geleneksel yapıştırıcılar, yapıştırmak için esasen sıvı bir formdan katı bir forma dönüşür. Bu işlemler, yapıştırıcı türünün ve nasıl ve ne amaçla çalışacak şekilde tasarlandığının bir fonksiyonudur. Ancak bu yapıştırıcı bant modelleri herhangi bir dönüşüm geçirmezler. Şantiye malzemeleri arasında en kullanışlı olan ürünler arasında yer almaktadır.

 

  • Yüzeyin temiz ve kuru olmasını sağlamak dışında herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur.
  • Bir şeyi bant ile yapıştırmak saniyeler sürebilir (yapıştırmanız gereken yüzeye bağlı olarak çeşitli sorunlara neden olabilecek) vida gibi bağlantı elemanları ile bir şeyi sabitlemeye çalışmakla karşılaştırıldığında saniyeler sürebilir.
  • Bandı kesecek bir şeyden (makas veya bant dağıtıcısı) başka hiçbir özel alet gerekmez. Hatta birçok bant elle yırtılabilir.
  • Vida gibi bağlantı elemanlarına kıyasla bu çok daha kolay bir kurulum seçeneğidir.
  • Kullanımı dağınık değildir.
  • Fırça veya uygulama aleti yoktur. Bunun yanı sıra fazla yapışkan veya malzeme israfına neden olmaz.
  • Bant, sızdırmazlık maddelerine kıyasla son derece ucuzdur ve rulo başına çok sayıda kullanım sağlar.
  • Bant, tam ihtiyaç duyulan alana kalıp kesimi olarak uygulanarak israfı daha da azaltır.
  • Kalınlığı homojen olup, hassas bir bağ sağlar.
  • Anlıktır, yani kurutma veya kimyasal reaksiyon için beklemeye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Doğru Bant Seçimi Nasıl Yapılır?

Aletler ve özel ekipmanlarla dolu bir şantiye sahasında, bant bir çekiç ve çivi kadar fazla bulunmaz. Ancak, çok yönlülük, taşınabilirlik ve kullanım kolaylığı açısından bant oldukça fazla tercih edilen bir üründür.

Doğru bant seçiminde 3 temel unsur vardır. İşiniz, malzemeleriniz ve saha koşullarınız. Ancak o zaman doğru yapıştırıcıyı şantiye projenizle eşleştirebilirsiniz. Yapıştırıcı bant modelleri de inşaat malzemeleri arasında yer alabilmektedir. Bant teknolojisi gelişmeye devam ettikçe ve enerji verimli ve yüksek performanslı yapıda daha uygun hale geldikçe, doğru bandı seçmenin sırrını bilmek, projenizin uzun ömürlülüğünü ve başarısını artıracaktır.

Bu ürün hırdavat malzemeleri kategorisinde yer almaktadır. Bu nedenle yapı malzemesi satan marketlerde bulunabilmektedir. Aynı zamanda nalbur olarak bilinen bu yapı marketler nalbur İstanbul şeklinde de aratılabilmektedir.

Bant Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

İnşaat projeniz için belirli bir bandın doğru olup olmadığını belirlemek söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken iki kuvvet vardır. Bunlar çekme kuvveti ve kesme kuvvetidir.

Çekme kuvveti, yapıştırıcının elastik özelliğini etkiler. Spesifik olarak, yapıştırıcıyı yüzeyden çekmeden önce esnetecektir. Çekme kuvveti bir arızaya neden olursa, büyük olasılıkla yüzeydeki yapıştırıcı da arızalı olacaktır. Bu nedenle, yapıştırıcının elastik karakterini ve ne kadar kuvvet alabileceğini ölçen yapışma testi, doğru bandı seçmenize yardımcı olacaktır. Özellikle şantiye malzemeleri seçerken de bu test mutlaka yapılmalıdır. Hırdavat malzemesi seçimi kritik bir dikkat sürecinden geçer.

Bir kesme kuvveti yüzeye paralel olarak çalışır. Çift taraflı bantlarda iş başında olan en büyük kuvvettir. Genellikle tutma gücü olarak adlandırılan kesme kuvveti direnci testi, yapıştırıcının iç gücünü ölçmenin etkili bir yoludur. İnşaat alanlarında da kuvvetli malzemelere ihtiyaç vardır. Nalbur toptan ürün kategorisinden bu ürün için projenize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Çoğu yapışkan arızası veya ayrılması hem çekme hem de kesme kuvvetlerinin bir kombinasyonu olarak meydana gelir. Bandınızı hangi kuvvetlerin potansiyel olarak etkileyebileceğini bilmek son derece yararlıdır. Dış kuvvet yeterince büyükse ve sürekli uygulanırsa, tüm bantların kullanımının sonunda başarısız olacağını unutmayın.

Hırdavat malzemeleri toptan alım yapılabilecek malzemeleri kapsamaktadır. Şantiye projelerinizde de toptan alımı yaparak tasarruf sağlamanız mümkündür.

.

Siz de bant ve diğer ürünlerimizi sitemizden inceleyebilir, dilediğiniz ürünü anında satın alabilirsiniz.