İnşaat çivisi seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlisi çiviyi nerede kullanacağınızdır. Ahşap, metal, duvarcılık ve alçıtaşı vb. hepsinde farklı çiviler kullanır.
Çivilerin Tarihi
Her ne kadar dikkatimizi çekmese de çiviler yüzyıllardır hayatımızdadır. İnşaat çivisi üretimi Romalılar zamanında başlamıştır. Romalılar çivileri el emeği ve kol kuvveti ile demiri döverek yapıyorlardı. Aynı durum, erken Amerika’da çivi çakılmadan önce dövülmek zorunda kaldığında da geçerliydi. O zamanlara deneyimli bir zanaatkar günde iki bin işlenmiş çivi dövebilirdi.
Amerikan Devrimi’nden sonra, kalın metal levhalardan çivi kesen ve saatte bin kadar üretim yapan makineler üretildi. Hükümlüler bu makineleri hapishanede çivi yapmak için kullanırdı.
Çiviler 1850’lerde, yeni makinelerin bugün kullandığımız türü hem yuvarlak hem de kare büyük çelik tel makaralarından yapmaya başlamasıyla daha ucuz hale geldi. Bu inşaat çivi makinası artık dakikada 2.000 çiviye kadar boyutlandırabilir, kesebilir ve kafa yapabilir kapasitedeydi.
Çiviler her zaman metalden yapılmadı. Ağaç çivileri denilen bazıları tahtadan yapılmıştır. Kaba dübellere bölünen ağaç çivileri, birleştirilecekleri ahşaplardaki küçük deliklerden geçmeye zorlandı. “Daha uzak uçları” daha sonra yarıldı ve bir tahta kama ile genişletildi. Ağaç çivileri genellikle erken tekne ve ev iskeleti yapımı için kullanılmıştır.
İnşaat vidaları ve yapıştırıcıları pazarda artan bir paya sahip olmasına rağmen, inşaat çivisi hala her şeyi sabitlemek için en sık kullanılan yöntemdir.
İnşaat çivisi üretim makinalari fiyatları dakikada ne kadar çivi boyutlandırabiliyor yani kapasitesine göre değişiklik göstermektedir.
İnşaatta kullanılan her inşaat çivilerinin kendi uygulama alanı vardır ve doğru olanı nasıl seçeceğinizi bilmek size para kazandırabilir. İnşaat çivisi gibi özellikli malzemeler, kullanım amaçlarına göre tasarlanmıştır ve doğru olanı seçmek, projenizi başarıya götürecektir. Günümüzde çiviler paslanmaz çelikten imal edilmekte olup, çeşitli boyut ve stillerde geliştirilmiştir.
İnşaat çivisi toptan kilo gram olarak hırdavatçılara satılmaktadır.
İnşaat çivisi özellikleri ahşap, metal, duvarcılık ve alçıtaşı olmak üzere hepsinde farklılık gösterir ve kullanım alanına göre seçilir. Kullanılan çivi tipini seçmeden önce tanımlanması gereken kritik bir öğe, çivilenecek malzemelerin kalınlığıdır. Göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz bir diğer önemli husus, kalıcı veya geçici kullanım şeklidir veya çivinin dışarıya mı takılacağını yoksa bir iç çivi mi olacağını düşünmektir. Eğer geçici ise, bazılarınız inşaat çivisi yerine vida kullanmayı düşünebilir, bu aralarından seçim yapabileceğiniz birçok olasılıktan biridir. İnşaat çivisi fiyatları çivinin türüne ve boyutuna göre değişiklik gösterir.
İnşaat çivisi genellikle uzunluklarına göre sınıflandırılır. Çiviler tartılarak satılır ve genellikle 1 inç ila 6 inç uzunluklarda üretilir. Çivi ne kadar uzunsa kalınlığı o kadar genişler. Genel olarak çiviler, inşaat ve kaba sabitleme işleri için kullanılır. İnşaat çivisi kg fiyatı çivinin uzunluğu ve türüne göre değişiklik gösterecektir.
Yapışkan kaplı çiviler, sürtünmeden kaynaklanan ısıyı serbest bırakarak yapıştırıcıyı serbest bırakabilir. Daha sonra çivi sürtünmesinden çıkan yapıştırıcı soğur, yüzey oluşturur, sertleşir ve ahşaba yapışır.
Çatı çivileri veya kıvrımlı çiviler, kısa gövdeli ve geniş düz başlı çivilerdir. İnşaat çivisi sapı tiplerine göre ayrılır; düz şaftlı çiviler, halka şaftlı ve vidalı şaftlı çiviler olarak ayrılabilirler. Çatı çivileri, çatı kaplama keçesi veya sacları ahşaba sabitlemek için kullanılabilirler. Çatı kaplama çivileri genellikle paslanmayı önlemek için işlenir ve ayrıca metal, kurşun veya plastik rondelalar da olabilir. İnşaat çivileri 10 luk genel olarak çatılarda kullanılıyor diyebiliriz.
İskele inşaat çivisi çift başlı olup, biri diğerinin üzerine yaklaşık 1 inç kadar aralıklarla yerleştirilmiştir ve adından da anlaşılacağı gibi iskele, manzara ve diğer geçici yapılar inşa etmek için kullanılır. Bu tip çivi birinci kafaya çakılır ve ikinci çivi daha sonra onu çıkarmak için kullanılır.
Bir alçıpan inşaat çivisi tipik olarak kavisli bir kafaya ve halkalı bir gövdeye sahiptir. En yaygın inşaat çivisi ölçüleri 1 3/8 inç (3,74 cm) ve 1 1/2 inç (3,8 cm) ‘dir. Şaftın çapını gösteren farklı ölçülerde mevcutturlar.
Çivi başının gözle görülmemesi gerektiği durumlarda son işlem çivileri kullanılır. Son işlem çivileri, sıradan çivilere göre daha küçük başlara ve daha küçük çaplara sahiptir. Bu tür inşaat çivileri küçük bir çapa ve üstte bir çukur olan namlu şeklinde bir kafaya sahiptir. Çivi yüzeyle neredeyse aynı hizada sürüldükten sonra, bir çivi setinin ucu çukurun içine yerleştirilir ve kafa yüzeyin altına sürülür. Bir cilalı çivi sürerken, çivi başı yüzeyin yaklaşık 1/8 inç yukarısına geldiğinde durulur. Ardından, son çivinin kafadaki küçük girintisine bir çivi seti yerleştirilir ve çivi yüzeyin altına sürülür.
Duvar inşaat çivisi genellikle yuvarlak, kare ve oluklu olmak üzere üç farklı tipte üretilmektedir. Yüksek mukavemetin gerekli olduğu yerlerde duvar çivileri kullanılmamalıdır. Tuğla, taş veya betonarme sabitleme vidalar veya gecikmeli cıvatalarla yapılmalıdır. İnşaat çivisi üreticileri çivilerin kullanım alanlarına göre üretim yaparlar.
Klapa çivileri hem yuvarlak hem de kesilmiş formlarda mevcuttur. Klapa çivileri halı veya kumaşı ahşaba tutturmak için kullanılır. Döşemelik çivilerin dekoratif başlıkları vardır.
Sıradan çiviler çelikten yapılmıştır ve bu nedenle paslanacaklardır. Paslanmalarını önlemek için çinko kaplama yapılmalıdır, bu işleme galvanizleme denir. Çinkonun kendisi paslanmazken, çinko kaplı çiviler bazen paslanabilir çünkü, çinko çoğu zaman çekiç tarafından kırılır ve açıkta kalan demir bu nedenle pas yapabilir.