Lastik jant, araçlarda lastiklerin takılmış olduğu tekerlek çemberine verilen genel bir isimdir. Malzeme yapıları, metal malzemeli ve tasarımları birbiri içinde farklılık gösterebilmektedir.
Araçlar için estetik anlamda da araç dış tasarımını etkileyen parçalardır. Bunun yanı sıra araç performansı da jant yapılarına bağlı olan konulardan biridir.
Jantların ölçüleri, modelleri ve birçok fiziksel özellik, teknik yapılarında farklılığa yol açar. Jant seçimini doğru yapmak için öncelikle araç modeline uygun ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra konfor, performans, kullanım kolaylığı ve sağlamlık açısından da jantların önemi büyüktür. Tekerleklerin de jantların doğru ya da yanlış seçiminden etkilendiği söylenebilir.
Lastik jant, birçok yönden araç sağlığını etkileyen malzemeler arasında yerini alır. Öncelikle rahatlık açısından jantın ölçüsü ne kadar büyürse, sürüş konforu da o kadar azalmış olur. Performans yönünden ise büyük olan modeller, küçüklere oranla daha ağır olduğundan araç performansını düşürür. Motor güçleri, jant sayesinde yere aktarılır. Dolayısıyla ağır metal jantlar, dönmeye çalışırken, daha fazla güç harcanır.
Jantlar tercih edilirken, büyük jant alımında motor gücü de önemlidir. Araçlardaki güç seviyesi değişkenlik gösterir. Jantların ağırlığı hafifse, araçta patinaja sebep olur. Fakat motordaki güç seviyesi düşük olan arabalardaki hafif jantlar, diğer araçlara göre performansı daha yüksek olur Jant tercihinde viraj hakimiyeti de önemlidir. Büyük jantlar nalbur İstanbul ilinden ya da farklı bir yerden tercih edilse bile, virajlarda kontrollü göz önüne alınmalıdır.
Lastik jant farklı ölçülerde ve tasarımlarda imal edilen araç parçalarıdır. Jantların ölçülerini hesaplamak ve araçlar için servis tavsiyesi doğrultusunda tercih yapılmalıdır. Hesaplama yapılırken, flanş tipini göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Flanş, lastiklerin janta değen bölümlerinin janta oturan bölümüdür. Jant, flanş desteği ile lastiğin içine ölçülü bir şekilde oturur.
Lastik jant hesaplama yaparken, inç ölçü biriminden destek alınmalıdır. Genellikle jantların ölçüleri, 5 inçten başlayarak büyür. Ölçüm işlemi ise jant genişliği ve flanşların iç kısmının ölçümüyle hesaplanır. Jantların çapı, iç bölümlerinin ölçüm yapıldığı değerler olarak ifade edilir. Araçların, jant çapları, en düşük 13 inçten başlar. Yaklaşık 30 inçe kadar da bu oranlar yükselir.
Lastik jant, taban kısmından bakıldığında, jantın tam ortasından geçmekte olan hayali bir çizgidir. Bu çizgi, jantın iç kısmına olan arası olarak ifade edilebilir. Ofsetler,
minimum 50 mm’den başlayarak, 70 mm kadar değişkenlik gösterir. Ölçü birimleri ise ET veya IS ibareleriyle gösterilir.
Aynı zamanda lastik jant oteli içinde lastik ve jantların saklama işlemi yapılır. Jantlar eğer tam eksen üzerindeyse de negatif ofset olarak kabul edilir. Birçok otomobilde jant offset değeri ise +20 ve +60 aralığında değişkenlik gösterir. Bu değerler, araçların modeline bağlı olarak inşaat malzemeleri satışı merkezlerinden alınabileceği gibi kategorilerle kullanıcılara sunulur. Tercih yaparken, ölçüm ve hesaplamaların doğru yapılması, sürüş kalitesini artıracaktır.
Lastik jant, kullanım amaçları doğrultusunda farklılık göstermektedir. Bu çeşitliliğe uygun ürünü araç modeline göre belirlemek mümkündür. Jant çeşitleri arasında, iç lastiği bulunmayan jantlar oldukça sık tercih edilir. Lastik içinde iç lastiğin olmadığı parçalardır.
Lastik jant olarak imal edilen bir diğer seçenek ise 50 lastik oturma açısına sahip olan jantlardır. Genellikle kamyonetlerde bulunur ve 13’den 17’ye kadar ölçülere ayrılır. İç lastikli jant ve göbeksiz jant seçenekleri de bütün araç modellerinde yer almayan jantlardır. Yapı malzemesi doğrultusunda ayrılan jantlar ise alüminyum alaşımlı, sac jantlar, magnezyum alaşımlı jantlar olarak ayrılmaktadır. Ayrıca çelik jantlar da sağlamlığı yüksek olan jant seçenekleri arasındadır.
Lastik jant araçlar için olmazsa olmaz sürüş ekipmanlarıdır. Teknik anlamda farklı işlevlere sahip olan araç parçaları arasında yer alır. Bir arabada lastiklerin iç çemberini oluşturan şekillerde yer alır. Genellikle aksamları metal malzemelerden üretilmiştir. Jantın çevresi ise lastik montajı yapılarak, hareketi sağlanır.
Lastik jant dünyası oldukça geniş bir kategoride incelenebilir. Öncelikle aracın dış görünümünde önemli bir unsur olduğu için çeşitlilik artmaktadır. Jantlar doğrudan doğruya aks sistemi olarak adlandırılan hareketle bağlantılıdır. Çeşitli madde ve malzemelerden imal edilen jantlar, araçların performans düzeyi ve seriliğini etkiler. Örneğin, araçların ağırlığı, çekiş gücü, hızlılığı ve temel özellikleri jant yapılarına bağlıdır. Bu özelliklere aykırı olan jant genellikle hırdavat malzemesi satan yerlere ikinci el olarak satılır.
Lastik jant, öncelikle kullanım sağlanacak mevsime göre belirlenmelidir. Bunun yanı sıra hangi araç tipinde, jant seçimi yapılacağına da dikkat edilmelidir. Hangi araca hangi jantın takılacağı gibi konular, önemi büyük olan unsurlar arasındadır. Doğru bilgiler edinerek, lastik seçimini kişiler kendileri yapabilirler.
Aynı zamanda üreticinin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda da lastik tercihi yapılabilir. Araç kataloğu, bu anlamda büyük bir yardımcıdır. Katalog üzerinde yazan ölçülere uygun lastik türü satın alınabilir. Bunu yapılamaması durumunda, oto bakım
uzmanından da destek alınabilir. Lastik jant fiyatları tercih edilen lastik modeline bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Lastik jant satın alınırken, öncelikle otomobil lastiği satan işletmelere başvurulabilir. Bunun yanı sıra lastik satışı yapan farklı yerler de vardır. Örneğin, firmalar bayilik vererek, bayiler üzerinden kendi markalarına ait lastik jantların satışını yapalar. Lastik firmaları, jant alırken geniş bir çeşitlilikle kullanıcıya hitap eder.
Aynı zamanda şantiye malzemeleri toptan satışı yapan yerler üzerinden de jant satın alma işlemi yapılabilir. Fakat lastik alım işlemi yaparken, alanında uzman olan ve bu anlamda araç sahiplerini bilgilendirecek firmalardan alışveriş yapılmalıdır. Şantiye ya da hırdavat malzemeleri toptan satışı yapan yerler, jant tercihi anlamında eksik bilgilendirme yapabilirler. Bu sebeple, jant ve lastik satışı yapan işletmeler, doğru satın alma merkezleridir.
Lastik jant, seçimi yapılırken, araca en uyumlu jant tipinin belirlenmesi gerekir. Lastik alım işlemini farklı işletmeler üzerinden yapabilmek mümkündür. Bu tamamen kullanıcı inisiyatifine kalan bir durumdur. Örneğin, şantiye malzemeleri bulunan işletmelerde jant parçalarını da bulabilmek mümkündür. Tam olarak araca uyumlu jantların alınması araç muayenelerinde sorun yaşatmaz.
Nalbur toptan satış mağazaları üzerinden, araçlar için ölçü ve performans açısından uygun ürünleri bulabilmek mümkündür. Uygun fiyatlarda satın alınacak alüminyum jantlar oldukça hafiftir. Ayrıca şantiye malzemesi satan mekanlar dahil olmak üzere birçok lastik satıcısından da temin edilebilir.
Lastik jant, metali bulunarak üretimi yapılan modellerdir. İç lastiği bulunmayan jantlara ise yalnızca dış lastik takımı yapılır. Jant ile lastiğin birbirine yapışmasıyla hava kaçma sorunu engellenir. Dolayısıyla iç lastiğe de ihtiyaç kalmaz. Bu modeller, sadece dış lastik ve janttan imal edilmiştir.
İnşaat atıkları ve kalıntıları arasında çok sık rastlanan lastik türleridir. Kamyonet lastikleri, geniş kesimli lastikler ve dört parçalı lastik jantlar olarak çeşitlere ayrılırlar. Bu çeşitlilik doğrultusunda büyük araçlara uyumlu lastik türü belirlenebilmektedir. Ayrıca nalbur ve benzeri satış alanlarında lastik bileşenlerine özel malzeme türlerini bulabilmek de mümkündür.