Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Paspayı Elemanı Nedir ve Ne İşe Yarar?
25 / 05 / 2023

Paspayı Elemanı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Paspayı, takviye çeliğini çevresel etkilerden kaynaklanan korozyondan korumak için çok önemli bir elemandır.

Çelik donatı uygun şekilde yerleştirilmediğinde veya çevreden korunmadığında, oksidasyon nedeniyle paslanmaya başlayacaktır. Takviye çeliğinin oksidasyonu genellikle nemin sızması veya betona karbon dioksit girmesi sonucu oluşur. Paspayı nedir sorusunun cevabı için de paslanmayı önlemesi diyebiliriz.

Çelik donatı paslandığında, paslanacak ve çeliğin kendisinden daha büyük bir hacme genişleyecektir. Bu hareket, çeliği kaplayan betonun çatlaması, dökülmesi ve delaminasyonu ile sonuçlanır. Ne kadar fazla paspayı kullanımı yapılırsa nem sızması veya karbondioksit girişinin meydana gelmesi o kadar uzun sürecektir.

Aynı zamanda paspayı fiyatları seçilen ürünün adedine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle her bütçeye uygun paspayı elemanı mümkündür.

Paspayı Elemanının Görevleri

Paspayı elemanı donatıları çevresel faktörlerden korumakla birlikte oluşabilecek herhangi bir yangın esnasında yapıyı da korur. Beton, 1500 ° F’yi aşan aşırı yüzey sıcaklıklarına maruz kalabilecek bir malzemedir. Bununla birlikte, takviye çeliği, 1200 ° F’yi aşan sıcaklıklara maruz kaldığında çelik mukavemetinin yüzde 50’sini kaybedecektir.

Betonarme tasarımın temel bir önemi de beton ile takviye çeliği arasındaki bağ dayanımını sağlamasıdır. Çekme gerilmelerinin betondan takviye çeliğine aktarılması çok önemli bir husustur. Aksi takdirde arızalar meydana gelebilir. Takviye çeliğinin üzerindeki beton örtü yani paspayı beton ile çelik arasındaki yapışma mukavemetini sağlaması için gereklidir. Beton kaplamanın artırılması, malzemeler arasındaki yapışma mukavemetini ve kayma direncini iyileştirir.

Paspayı Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?

Döşeme güçlendirmesi için gereken minimum kaplama kalınlığı, binanın hizmet ömrü boyunca mevcut olan çevresel koşullara bağlı olarak değişmektedir. Paspayı ölçü olarak belli standartlara uygun olmalıdır. Bu nedenle paspayı imalatçıları bu ölçüleri mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.,

Donatılar aşındığında, ortaya çıkan hacim genişlemesi, beton dökülmesine ve sonuç olarak sıvanın çatlamasına yol açar. Kapsamlı bozulma sadece konut sakinlerinin güvenliğini değil, aynı zamanda yapının hizmet ömrünü de etkiler.

Döşeme güçlendirmesi için gereken minimum kaplama kalınlığı, binanın hizmet ömrü boyunca mevcut olan çevresel koşullara bağlı olarak genellikle 20 ila 30 mm arasında değişir. 20 mm kuru iklim için ve 30 mm deniz kenarı konumu için geçerli olacaktır. Sadece ara parça adı verilen özel sehpalar kullanılarak gerekli kapak korunur.

Aynı zamanda 40 mm, 50 mm gibi boyutlara sahip olan birçok çeşidi de bulunmaktadır. Paspayı kullanım alanı dolayısıyla bütün inşaat projelerinde kullanılan bir elemandır. Bu nedenle her şantiye ya da inşaat sahası için kullanıma uygundur. Bunun yanı sıra kullanılacak alana göre farklı boyut ve şekillerde de paspayı modelleri bulunmaktadır.

Bunlar korozyondan etkilenmemeli ve yaklaşık olarak her 1.00 m’de bir yerleştirilmelidir. Donatının gerekli örtü kalınlığının sağlanması için en basit çözüm, yukarıdaki şekilde gösterilenler gibi özel plastik alt tabakalardır. Korozyona karşı oldukça hassas oldukları için çelik inşaat demiri ara parçalarının kullanılması yasaktır.

Paspayı Elemanı Neden Kullanılır?

Paspayı, beton kapaklar, ticari yapılar, evler, köprüler, belediyeler, bordür şekillendirme ve uzun ömürlü, dayanıklılık gerektiren diğer yerler veya projelerin yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Beton ve çelik takviye çubukları, aşağıdaki şekillerde güçlü, esnek yapılar oluşturmak için birleşir:

  • Çimento pastası ve çelik inşaat demiri birbirleriyle temas ettiklerinde korozyonu önleyen reaktif olmayan bir yüzey filmi oluşturur.
  • Takviye çubukları veya kirişler, gerekli destek sistemini elde etmek için beton boyunca stratejik olarak ayarlanabilir.
  • İnşaat demiri ve beton kullanılarak oluşturulan bağ, çıkıntılı inşaat demiri yüzeyine de bağlanabilir.
  • Bu, gerilmelerin betondan çeliğe ve çelikten betona aktarılmasına izin verir.
  • Beton ve çeliğin benzer termal genleşme katsayıları vardır.
  • Dondurulduktan veya ısıtıldıktan sonra, ihtiyaç duyulan yapıyı koruyarak benzer şekilde büzülür ve genişler.