Şantiye kurulum aşamaları standart bir sırayla ilerlemelidir. Öncelik olarak gereken izinlerin alınması birinci kuraldır.
Şantiye kurulumu ciddiyet gerektiren bir faaliyettir. Bu nedenle her adım titizlikle takip edilmelidir. Bir adımın eksik olduğu proje tamamlanmamış proje sayılır ve denetimlerden geçmesi mümkün değildir. Bir inşaatçı yere bir kürek koymadan önce, yerel yönetimin tasarımı onaylaması, imar ve derecelendirmeden septik sistemlere, ev inşaatına, elektrik sistemine kadar her şey için izinler sağlamalıdır.
Şantiye kurulumunda dikkat edilecek huşuslar olarak en başta gelen konu izinler gelmektedir. İzinler alındıktan sonra fiziksel inşaat başlayabilir. Çoğu zaman, saha hazırlığı ve temel çalışmaları aynı ekip tarafından yapılır, ancak ağaçlık bir arsada durum bu olmayabilir. Ekip, bir buldozer kullanarak, ev ve varsa septik sistem için kaya, moloz ve ağaçların bulunduğu alanı temizler.
Şantiye çalışanları sahayı düzleştirir, temel için bir şablon görevi görmesi için ahşap formlar koyar ve çukurları ve hendekleri kazar. Temeller kurulur. Evinizde bir kuyu olacaksa bu noktada kazılacaktır. Evin dolu bir bodrum katı varsa, delik kazılır, temeller oluşturulur ve dökülür ve temel duvarları oluşturulur ve dökülür.
Şantiye kurulum mobilizasyon sürecinde bir diğer konu da eğimli alanlardır. Eğimli ise, temeller kazılır, şekillendirilir ve dökülür; aralarındaki alan düzleştirilir ve tesisat çalışmaları ile donatılmıştır ve levha dökülür. Beton, deliklere ve hendeklere döküldüğünde, sertleşmesi için zamana ihtiyaç duyacaktır. Bu süre zarfında şantiyede herhangi bir faaliyet olmaz.
Beton sertleştikten sonra mürettebat temel duvarlarına su yalıtım membranı uygular; kanalizasyon, kanalizasyon ve su musluklarını ve birinci kat döşemesine veya bodrum katına girmesi gereken her türlü sıhhi tesisatı kurar ve temel duvarının etrafındaki deliğe kazılan kiri geri doldurur. Tüm bu sayılan maddeler şantiye kurulum aşamaları ilk adımıdır.
Zemin sistemleri, duvarlar ve çatı sistemleri tamamlanır. Dış duvarlara, çatı, pencere ve dış kapılara kontrplak veya yönlendirilmiş yonga levha mantolama uygulanmaktadır.
Kılıf daha sonra ev sargısı olarak bilinen koruyucu bir bariyerle örtülür. Su buharının kaçmasına izin verirken, sıvı suyun yapıya sızmasını engeller. Bu, küf ve odun çürümesi olasılığını azaltır.
Kabuk bittiğinde, dış cephe kaplaması ve çatı kaplaması takılabilir. Aynı zamanda, elektrik ve sıhhi tesisat müteahhitleri, iç duvarlar, tavanlar ve zeminlerden boru ve tel çekmeye başlar.
Her armatür için kanalizasyon hatları ve havalandırma delikleri ile su temin hatları döşenmiştir. Küvetler ve küvet üniteleri bu noktada yerine yerleştirilir çünkü büyük, ağır nesneleri hareket ettirmek için daha fazla alan vardır.
Kaba çerçeveleme, sıhhi tesisat ve elektrik ve mekanik sistemler bina kurallarına uygunluk açısından incelenir. Genellikle bunlara üç farklı denetim uygulanır. En azından, çerçeveleme incelemesi, elektrik / mekanik incelemelerden ayrı olarak yürütülecektir. Bu aşamada, alçıpan işlemi tamamlanarak şantiyeye teslim edilir.
Kanal sistemi ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemi ve muhtemelen fırın için kurulur. Havalandırma boruları çatıdan döşenir. Zeminlere, duvarlara ve tavanlara yalıtım yapılır. Çatı kapandıktan sonra ıslak zeminin kurumuş olduğu kabul edilmektedir.
Bir elektrikçi daha sonra ışıklar ve anahtarlar için prizler takar ve kesici panelinden her bir prize kablolar çeker. Telefon, kablo TV ve müzik sistemleri için kablolama bu çalışmaya dahil edilmiştir. Kanalları ve sıhhi tesisatın genellikle kablolamadan önce kurulduğunu unutmayın. Çünkü kabloları borular ve kanallar etrafında geçirmek tersine göre daha kolaydır.
Yalıtım, bir evin enerji verimliliğini önemli ölçüde artırırken, daha konforlu, tutarlı bir iç mekan iklimi yaratmada önemli bir rol oynar. Yalıtımın en önemli özelliklerinden biri, malzemenin ısı transferine ne kadar dirençli olduğunu gösteren termal performansı veya R-değeridir.
Evlerin çoğu, tüm dış duvarların yanı sıra çatı katında ve bitmemiş bodrumların veya sürünen boşlukların üzerinde bulunan tüm katlarda yalıtılmıştır. Yeni evlerde kullanılan en yaygın yalıtım türleri fiberglas, selüloz ve köpüktür.
Bölgeye ve iklime bağlı olarak, proje sahibi mineral yün de kullanabilir. Bunlar beton bloklar, köpük levha veya sert köpük olabileceği gibi yalıtım beton formlarından püskürtülmüş köpük ve yapısal yalıtımlı paneller olabilir.
Keçeler veya rulolar halinde gelen battaniye yalıtımı, yeni ev yapımında kullanılan tipik bir malzemedir. Cam elyafı, selüloz veya mineral yün partiküllerinden yapılan gevşek dolgulu ve üflemeli yalıtım da öyle.
Diğer bir yalıtım seçeneği olan sıvı köpük püskürtülebilir, yerinde köpürtülebilir, enjekte edilebilir veya dökülebilir. Geleneksel keçe yalıtımından daha pahalı olmasına rağmen, sıvı köpük, inç başına iki kat R-değerine sahiptir ve en küçük boşlukları doldurarak etkili bir hava bariyeri oluşturabilir.
Fiberglas ve mineral yün keçeler genellikle yan duvarlara, tavan aralarına, zeminlere, gezinme boşluklarına, katedral tavanlarına ve bodrumlara yerleştirilir. Üreticiler genellikle bir buhar bariyeri ve / veya hava bariyeri görevi görmek için kraft kağıdı veya folyo-kraft kağıdı gibi bir kaplama kullanırlar. Bodrum duvarları gibi yalıtımın açıkta bırakılacağı alanlarda, döşemeler bazen aleve dayanıklı özel bir kaplamaya sahiptir. Şantiye düzeni tamamen sağlanmalıdır.
İç kapılar, süpürgelikler, kapı kasaları, pencere pervazları, pervazlar, merdiven korkulukları ve diğer dekoratif süslemeler, dolaplar, şömine mantoları monte edilir. Duvarlara son kat boya yapılır ve uygulanabildiği yerlerde duvar kağıdı ile kaplanır.
Genellikle bu aşamada dış garaj yolları, yürüyüş yolları ve teraslar oluşturulur. Birçok inşaatçı, garaj yolunu dökmeden önce projenin sonuna kadar beklemeyi tercih eder. Çünkü ağır ekipman (bir alçıpan nakliye kamyonu gibi) betona zarar verebilir. Ancak bazı inşaatçılar, temel tamamlanır tamamlanmaz garaj yolunu dökerler. Böylece ev sahipleri inşaat sahasını ziyaret ettiklerinde ayakkabılarını çamurlu hale getirmezler.
Bu şantiye kurulum aşaması sonucunda rezgahın yanı sıra seramik karo, vinil ve ahşap zemin döşenmiştir. Evden uzakta uygun drenajı sağlamak ve bahçeyi çevre düzenlemesine hazırlamak için dış cephe boyaması tamamlanmıştır.
Aydınlatma armatürleri, prizler ve anahtarlar takılarak elektrik panosu tamamlanır. Lavabolar, tuvaletler ve musluklar yerleştirilir.
Şantiye kurulum aşaması ile ilgili merak edilenleri yazdığımız yazının son adımı ise incelemedir. Eksik kalan herhangi bir şey olup olmadığı incelenerek teslimat gerçekleştirilir.