Şantiye şefi, şantiyelerin denetlenmesinden ve inşaat projelerinin yürütülmesinden sorumludur. Şantiye yöneticisi olarak da bilinmektedirler.
Bir inşaat projesinin zamanında ve bütçe dahilinde tamamlanmasını sağlamaktan sorumludur. Şantiye şefleri için alternatif iş unvanları arasında inşaat yöneticisi, proje yöneticisi ve şantiye temsilcisi bulunur. Şantiye yöneticileri şantiyelerde çalışır ve işler genellikle inşaattan hemen önce başlar. Daha üst düzey inşaat yöneticileri tüm bir projenin sorumluluğunu üstlenecek ve proje yöneticisi veya proje yöneticisi olarak bilinebilirler. Daha küçük bir projenin yöneticileri, yalnızca bir kısmı için sorumluluk alabilir.
Şantiye Şefi Temel Görevleri
Şantiye şefi o şantiye nerede olursa olsun şantiyede çalışırken, yer değiştirmeye veya gerektiğinde daha uzun bir işe gidip gelmeye hazır olmak zorundadır.
- Projenin yönünü denetlemek ve denetlemek, müşterinin şartnamelerinin ve gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamak
- İlerlemeyi gözden geçirmek ve maliyetleri izlemek için miktar eksperleri ile bağlantı kurmak
- Müşteri, diğer inşaat uzmanları ve bazen halkın üyeleri ile bağlantı kurmak
- İnşaat işçilerini koordine etmek ve denetlemek araç ve gereçlerin seçilmesi
- Güvenlik denetimleri yapmak ve inşaat ve şantiye güvenliğini sağlamak
- Site raporlarının, tasarımlarının ve çizimlerinin kontrol edilmesi ve hazırlanması
- Kalite kontrol prosedürlerini sürdürmek
- Sorunları önlemek ve ortaya çıkan sorunları çözmek için yollar bulmak riski değerlendirmek ve en aza indirmek
- Raporlar yazmak ve evrak işlerini takip etmek sözleşmelerin müzakere edilmesine ve izin ve lisansların güvence altına alınmasına yardımcı olmak.
Şantiye Şefi İşverenleri Kimlerdir?
- İnşaat şirketleri (tipik olarak müteahhitler)
- Konut inşaatı ve gayrimenkul geliştirme şirketleri
- Kamu sektörü (birkaç boş yer)
- Altyapı şirketleri ve perakendeciler (birkaç boş yer) gibi çok sayıda arazi üzerinde faaliyet gösteren veya sahibi olan şirketler
Şantiye Şefi Temel Becerileri
- İyi iletişim becerileri
- Problem çözme yetenekleri
- Karar verme yeteneği
- Ticari farkındalık
- Başkalarını motive etme yeteneği
- Takım çalışması becerileri
- Bina yöntemleri ve düzenlemeleri hakkında iyi bilgi
Şantiye Şefi Taahhütnamesi Nedir?
Her işte olduğu gibi şantiye sahalarında da belli başlı prosedürler vardır. Bu prosedürlerden bir tanesi de şantiye şefi taahhütnamesidir.
Yeni Şantiye Şefliği Yönetmeliğine Göre şantiye şefi taahhütnamesi şu maddeleri içerir:
- 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu kapsammda oda üyeliğinin devam ettiğini,(bu madde mimar ve mühendisler için geçerli olup teknikerler ve teknik öğretmenler için geçerli değildir.)
- Mahkeme veya üyesi oldunan meslek odası tarafından süreli veya süresiz olarak mesleki faaliyette bulunmaktan yasaklanıladığını, (Meslek odası şartı teknikerler ve teknik öğretmenler için geçerli değildir)
- Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikle belirtilen iş miktarından daha fazla iş üstlenilmeyeceğini,
- Şantiye şefliği görevinden ayrılınması halinde, durumu aynı gün içerisinde idaresine yazılı ve yapı müteahhidine noter aracılığıyla bildirileceğini; müteahhide noter yerine tebligata elverişli elektronik posta adresi üzerinden bildirim yapılması halinde, en az beş gün önce bildirimde bulunulacağını,
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu dahilinde, şantiye şefi olarak görev yapacakların sigortalılığına ilişkin uygulamaya tabi olarak çalışıldığını, başka bir işte tam zamanlı olarak çalışılmadığı,
- Sunduğum bilgi ve belgelerin doğra olduğunu, bu bilgi ve belgelerin güncelliğini kaybetmesi halinde yeni bildirimde bulunulacağını taahhüt etmektedirler.
Bunun yanı sıra Şantiye şefi taahhütnamesi 2020 de aynı maddeleri içermektedir.
İyi Bir Şantiye Şefi Nasıl Olunur?
Ne yazık ki, insanların en çok bahsetme eğiliminde oldukları amir türleri etkisiz, bilgisiz veya huysuz patronlardır. Yetenekli ve yetki veren denetçileri anlatan yeterince hikaye duymuyoruz.
Ancak inşaat sektöründe, beceriksiz bir denetçi yalnızca astlarının hayatlarını perişan etmekle kalmaz, aynı zamanda birisinin yaralanmasına veya öldürülmesine bile neden olabilir. Bu nedenle, büyük bir inşaat müfettişinin emsallerinin istediği niteliklerini incelemeye değer.
- Güvenliğe sarsılmaz bir odaklanma: Bu zihniyet sadece binanın müşterilerini sorumluluktan korumakla kalmaz, aynı zamanda işçilere amirlerinin refahına önem verdiğini iletir.
- Yeni teknolojileri deneme merakı: “Her zaman böyle yapıldı” mantrasına bağlı kalmayın. Dronlar, dijital uyum platformları, otonom araçlar ve diğer ileri teknoloji türleriyle çalışmaya açık olun.
- “Büyük resim” zihniyeti: Anlamsız ayrıntılarla boğulmayın. Aldığınız tüm kararların, aklınızdaki düzenleme, bütçe ve planlama hedefleriyle tutarlı olduğundan emin olun.
- Esneklik ve uyarlanabilirlik: Bir şantiyede her şey olabilir (bir grup hasta işçi, geç tedarik teslimatı veya müşterinin son dakika tasarımı “ince ayarlaması” gibi), bu nedenle değişikliklerle başa çıkabilmeli ve kamyon taşımaya devam edebilmelisiniz.
- Hedefler ve ölçütler belirleme yeteneği: Haftalık veya aylık bir teslimat programı hazırlayabilir ve buna bağlı kalabilirseniz müşteriniz sizi sevecektir. Ayrıca saha çalışmasının daha verimli ilerlemesine yardımcı olur.
- Sağlam yazma becerileri: İnşaat süpervizörleri, notlardan ve direktiflerden işçilere, müşteriler ve düzenleyiciler için güncelleme ve raporlara kadar pek çok yazı yazar.
- Mükemmel kişilerarası becerileri: Ayrıca tedarikçilerden ve teslimatçılardan risk sermayedarlarına ve mülk sahiplerine kadar çok çeşitli insanlarla etkileşimde bulunmalısınız.
- Sorunları hemen çözme istekliliği: Makine arızalanırsa veya biri yaralanırsa, arıza süresini en aza indirmek için sorunu hemen çözmeniz ve ardından müşteriye, şirket genel merkezine ve / veya ilgili yetkililere hızlı bir şekilde bildirmeniz gerekir.
- Astlarla iletişim kurma yeteneği: Kötü patronlar, insanlara emir vermenin işi bitireceğini düşünüyor. İyi inşaat amirleri iletişim tarzlarının kişiden kişiye ve durumdan duruma değişmesi gerektiğinin farkındadır.
- Gerektiğinde görevleri devretmeye açıklık: Bazı yöneticiler her şeyi kendi başlarına yapmaya çalışır ve neden geride kaldıklarını merak ederler. Akıllı süpervizörler, projenin planlı tutulmasına yardımcı olmak için görevleri ve yetkileri diğer çalışanlara devreder.
- Akıllı fikirleri benimseme becerisi. En iyi fikirlerden bazıları işçilerin kendilerinden gelir. Biri bir öneride bulunursa, işe yarayıp yaramadığını görmek için onlara denemeleri için güç ve serbestlik verin.
- Herkesle aynı kural ve prosedürlere uyma bütünlüğü. Çok basit: “Söylediğim gibi yap, yaptığım gibi değil” tutumu astları yabancılaştırmanın en hızlı yoludur.
- Ellerini kirletmekten çekinmemek. Arada sırada bir çekiç alıp yardım etmek kötü bir fikir değildir. Bu, sizin için çalışanların saygısını kazanmanın kolay bir yolu.
Bir şantiye şefi olarak başarılı olmak, lisansınızı almaktan, programları takip etmekten ve bina kodlarını bilmekten çok daha fazlasını gerektirir. Projenin zamanında, bütçeye uygun ve güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapma taahhüdünde bulunmalısınız. Büyük şantiyelerin şeflerini diğerlerinden ayıran şey budur.