Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Şantiyelerdeki Tehlikeler
23 / 05 / 2023

Şantiyelerdeki Tehlikeler

Şantiyelerdeki tehlikeler birçok işçinin ölmesine ya da yaralanmasına neden oluyor. Ortalama olarak, her yıl 900’ü aşkın inşaat işçisi iş başında ölürken yaklaşık 3 milyon işçi ise yaralanıyor.

Şantiye güvenliği, bir inşaat projesi sırasında en çok gözden kaçan unsurlardan bir tanesidir. Çoğu iş yerinde, kazalar işçi için baş belası, insan kaynakları için de baş ağrısıdır. Bununla birlikte, şantiyelerde kazalar hayati tehlike potansiyeline sahiptir.

Nüfus büyüdükçe yeni ve güncellenmiş yapılar artsa bile çevresel felaketler, dünyayı sarsan patlamalar ve mahsur kalan işçiler hakkındaki her yeni hikâye ile birlikte inşaat sahaları giderek daha az çekici hale geliyor.

Bu iş kazası ölüm ve yaralanmaların önüne geçmek ise oldukça kolay. Basit birkaç güvenlik adımıyla bu sonuçları en aza indirmek mümkün.

Şantiyelerdeki Tehlikeler ve Farkındalık

Rolü veya deneyim düzeyi ne olursa olsun herhangi bir işçi bir şantiyeye ayak basmadan önce, olası tehlikelerin tamamen farkında olmalıdır. Cahil çalışanlar ve bilinmeyen hataları diğer herkesi riske attığından, belki de herhangi bir sektördeki en büyük tehlikedir.

Eldeki tehlikeleri anlamak ve sürekli bir uyanıklık durumunu sürdürmek, kazaları önlemenin belki de bir numaralı yoludur. Bu tür risklerin ve bunlardan nasıl kaçınılacağının farkında olmak için mutlaka güvenlik kurallarına göz gezdirilmelidir. Bir şantiyeye adım atan her bir kişi, işle ilgili risklerin farkında olmalı ve şantiye güvenliği konusundaki bilgileriyle bunları nasıl önleyebileceğini bilmelidir.

Sizler için hazırladığımız şantiye sahalarındaki güvenlik tedbirlerine ilişkin içeriğimizi okuyarak sizler de çalışma alanlarınızdaki güvenlik seviyesini yükseltebilir, verimli ve mutlu bir çalışma alanı yaratabilirsiniz.

young-man-working-warehouse-with-boxes_1303-16617 Şantiyelerdeki Tehlikeler

Şantiyelerdeki Tehlikeler: Düşme koruması

Yükleniciler önce düşme tehlikelerini tamamen ortadan kaldırmaya çalışmalıdır. Bu, bileşenler kaldırılmadan ve yüksekte kurulmadan önce sağlam zeminin güvenliğinden mümkün olduğunca fazla çalışma yapılması anlamına gelir.

Bu, düşme riski altındaki insan sayısını azaltır. Düşme tehlikeleri ortadan kaldırılamıyorsa, kontrol edilmeleri gerekmektedir. Yönetim, hazırlık toplantılarıyla çalışanları tespit edilen tehlikeler ve bunları kontrol etmek için önerilen güvenlik ekipmanı konusunda bilgilendirmelidir. Yalnızca uygun düşmeyi önleme eğitimi almış işçiler yüksekte çalışmalıdır.

firefighters-rescued-survivors_1150-8370 Şantiyelerdeki Tehlikeler

 

Şantiyelerdeki Tehlikeler: Tehlike Bildirimi

Sahada tehlike bildirim planları oluşturarak, uygulayarak ve izleyerek tehlike iletişimi ihlallerinden kaçının. Projeler herhangi bir tehlikeli kimyasal madde içeriyorsa, tüm kaplar uygun şekilde etiketlenmelidir.  Aynı zamanda maddelerin güvenlik veri sayfalarına kolayca erişilebilir olmaları gerekmektedir. İşçiler, bir sahada bulunan herhangi bir maddeye maruziyet için tedavi prosedürlerini bilmelidir.

young-builder-man-construction-uniform-safety-helmetyoung-builder-man-construction-uniform-safety-helmet-with-surprised-face-pointing-clipboard-hands-ove_141793-15995 Şantiyelerdeki Tehlikeler

Şantiyelerdeki Tehlikeler: İskeleler

İskeleler, planlamada anahtardır. Yapı iskelesi gerektirecek herhangi bir iş, hazırlık toplantılarında önceden planlanmalıdır. Planlar yapıldıktan sonra, iskele sadece uygun eğitimi almış yetkin bir kişinin talimatıyla kurulmalı ve kullanılmalıdır.

İskelelerin bakımı yapılmalı ve kaldırılmalıdır. Yetkili işçiler, iskelelerde çalışan kişiler olmalı ve yüksekte çalışırken görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirecek şekilde eğitilmelidir.

Şantiyelerdeki Tehlikeler: Solunum Koruması

Ön planlamada, bir işteki tüm solunum tehlikeleri tanımlanmalıdır. Ortadan kaldırılamıyorsa kontrol edilmelidirler. Yazılı solunum koruma planları gereklidir ve kolayca erişilebilir olmalıdır.

Solunum koruması, yalnızca tıbbi bir yeterlilik ve uygunluk testi tamamlandıktan sonra çalışanlar tarafından kullanılmalıdır. Koruma, verilen tehlike için derecelendirilmeli ve uygun olmalıdır.

heavy-industry-worker-working-hard-machine-rough-industrial-environment_109285-2430 Şantiyelerdeki Tehlikeler

Şantiyelerdeki Tehlikeler: Kilitleme / Etiketleme

Ekipmanlar elektrik, basınçlı hava, buhar, ısı, ateş ya da ne içeriyor olursa olsun, hazırlık toplantılarında bir işte depolanmış enerjiye sahip öğelerin ne tür tehlikeler oluşturduğunu ve tehlikelerin nasıl azaltılacağı belirlenmelidir.

İşçiler, ekipman için “enerjisiz varlığın” doğrulanması konusunda eğitilmelidir. Yükleniciler, belirli ekipmanlara erişimi yalnızca onu çalıştırma konusunda eğitim almış kişilerle kısıtlayarak kazaları önleyebilir.

hard-hat-concrete_1426-1566 Şantiyelerdeki Tehlikeler

Şantiyelerdeki Tehlikeler: Elektrikli Endüstriyel Araçlar

Bu araçlarla mesele eğitimdir. Bu ekipmanı yalnızca eğitimli operatörler kullanacaktır. Ekipmanı bilmeleri, üreticinin kılavuzuna aşina olmaları ve her zaman emniyet kemerleri ve diğer güvenlik ekipmanlarını takmaları gerekir. Site yöneticileri ayrıca bu araçlara erişimi yalnızca onu kullanmaya yetkili kişilerle kısıtlamalıdır.

Şantiyelerdeki Tehlikeler: Merdivenler

Çok basit: Kullanıcılar kullanmadan önce merdivenleri incelemelidir. Gerçekleştirmek için tasarlanmadıkları işler için asla merdiven kullanmayın. Örneğin, merdivenleri duvara yaslamayın. Ayrıca, temelinizin farkında olun. Sabit olmayan veya değişken arazide asla merdiven açmayın.

Şantiyelerdeki Tehlikeler: Makine koruması

Bu bilgi, işçilerin testereler, öğütücüler veya diğer elektrikli ekipmanı uygun korumalar olmadan kullanarak gözlemlendiğinde verilir. Bir alet bir siper ile gelirse, yerinde bırakın. Operatörler aletin kılavuzuna aşina olmalı ve onu yalnızca üreticinin önerdiği işler için kullanmalıdır. Operatörler, uzun saçları geriye bağlayarak ve hareketli parçalara sahip aletleri çalıştırırken bol giysiler giymeyerek güvenliklerini daha da artırabilirler.

heavy-machines-construction-workers-working-building_181624-8234 Şantiyelerdeki Tehlikeler

Şantiyelerdeki Tehlikeler: Genel Gereksinimler

Bu madde diğerlerine benzer nitelikler taşımaktadır. Bunlardan kaçınmak, elektrik kablolarının doğru şekilde kurulduğundan emin olmak anlamına gelmektedir. Geçici aydınlatma veya kablo tesisatı ile çalışanlar, topraklama pimlerinin ve prizlerinin düzgün çalıştığından ve uzatma kablolarında çentik veya kesik olmadığından emin olmalıdır.

Tüm elektrik prizlerinde güvenlik cihazları bulunmalıdır. Elektrik kablolarıyla ilgili sorunları veya soruları olan işçiler, eğitimli elektrikçilere danışmalıdır. Uygun niteliklere sahip olmayan işçiler, elektrik sorunlarını asla kendi başlarına çözmeye çalışmamalıdır.

Şantiyelerdeki Tehlikeler Karşısında Güçlü Olabilmek İçin Yeniliklere Açık Olunmalı

Çalışanlarını güvende tutmak için fazladan kaynak ayırmaya istekli inşaat firmaları olmasaydı kaza oranı bugün olduğundan daha yüksek olurdu. Bu ek kaynaklar yalnızca iş yeri kazaları ve yaralanma oranlarını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda inşaat işçilerinin güvenliğini sağlamak için yeni fikirler geliştirmeye yardımcı olur.

Güvenliği artıracak yeni uygulamaların geliştirilmesi her zaman teşvik edilmeli ve şirketler de güvenlik protokollerini iyileştirmeyi amaçlayan mevzuata karşı davranışlar sergilemekten kaçınmalıdır. Belki de yeterli yenilikle, tüm şantiyeler şantiye güvenlik uygulamalarını en üst düzeye çıkarabilir ve yüzde yüz kazasız olabilir.