x
Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Uv Korumalı 3M Beyaz Baret Nasıl Kullanılır?
23 / 05 / 2023

Uv Korumalı 3M Beyaz Baret Nasıl Kullanılır?

Uv korumalı 3M beyaz baret vazgeçilmez bir güvenlik kaynağıdır. Yazımızda baretin ne olduğundan nasıl en iyi baret seçimini yapabileceğinize kadar bilgiler bulunmaktadır.

baret Uv Korumalı 3M Beyaz Baret Nasıl Kullanılır?Tesis içerisinde çalışan kişilerin kafalarını temas anında darbelerden, düşen cisimlerden, elektrik çarpmasından vb. Koruyan güvenlik malzemesidir. Uv korumalı 3m beyaz baret, bir tür kasktır. Aynı işe yararlar. Kafayı çarpmalardan, yukarıdan düşen nesnelerden ve düşme sonucu uygulamadan korur. Yağmura ve soğuğa karşı da korur. Üst kısım sert bir malzemeden yapılmıştır. Kaskın içi darbeyi yumuşatan bir malzeme ile kaplıdır. Şantiye gibi çalışma sahalarında kask takılması zorunludur. Bu açıklama, baret nedir sorusunu cevaplamış olur.

Uv Korumalı 3M Beyaz Baret İşlevleri

Kişisel Koruyucu Ekipman (KKD), sağlık ve güvenliklerine yönelik bir veya daha fazla riskten korumak için işyerinde insanlar tarafından giyilen veya taşınan tüm ekipman ve bu amaca ulaşmak için tasarlanmış aksesuarlar anlamına gelir. İş güvenliği riskleri göz ardı edilemiyorsa, tüm KKD’ler son çare olarak kullanılmalıdır.

Uv korumalı 3m beyaz baret, kişisel koruyucu ekipman olarak kullanılan ana cihazlardan biridir. Düşen nesnelere karşı korur, Sabit nesnelere çarpmaktan korur, Kask Tipine Bağlı Olarak Yan Darbe Koruması sağlar, yani klasik baretler kullanıcının başını ön, yan ve arka risklerden korumak için tasarlanmıştır.

Seçtiğiniz baret standardına bağlı olarak; sizi alevlerden, erimiş metalden, elektrik çarpmasından ve yüksek sıcaklıklardan koruyabilir. Baret standartlarına göre yapılan işin karşılanması önemlidir. Örneğin, standart kasklar elektrik çarpmasına karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanmamıştır.

Genel olarak, baret şapka, baret ve kasklar aşağıdaki gereksinimleri karşılamalıdır:

  • Nesne çarpmalarına dayanıklı,
  • Darbenin şiddetini absorbe edebilir
  • Suya dayanıklılık ve yavaş yanma,
  • Kask, kolay oturması için ayarlanması gereken dahili bir süspansiyona sahiptir.

Çalışma ortamına düşme, elektrik çarpması, yüksek bir yerden hareket etme vb. Riski varsa kafa koruyuculardan birini kullanmalısınız. Genel olarak, inşaat malzemeleri ile inşaat işleri yaparken koruyucu baret takmalısınız.

Kaldırma cihazlarının (vinç, kaldırıcı vb.) Kullanıldığı alanlar arasında asılı yükler, ormancılık, su depoları, kuyular, şaftlar, tüneller vb. Bulunan alanlar yer alır. İş sırasında, uv korumalı 3M beyaz baret birincil KKD olmalıdır. Çoğu durumda, kask kullanımı, kafa derisi soyulması ve kafatası kırıkları gibi ölümcül yaralanmalara karşı koruma sağlayan tek kişisel koruyucu cihazdır.

Neden Uv Korumalı 3M Beyaz Baret Takmak Zorundayız?

Başınızı elektrik çarpmasından korur. Yukarıdan atılan veya düşen ağır nesnelerin başını yaralanmaya karşı korur. Çalışırken başınızın sola ve sağa hareketi sizi sert, keskin bir parça başınıza çarptığında meydana gelebilecek kazalardan korur.

Çalışma sırasında statik elektrik, dönen parçaların etrafına dağılmış saçların etrafa sarılmasına ve uzun saçlı kazaların önlenmesine neden olur. Kanun ve yönetmelikler gereği bazı meslekler için zorunludur. Bu nedenlerden dolayı uv korumalı 3M beyaz baret öncelikle baş koruyucu olarak kullanılır.

Baret Nasıl Kullanılır?

Uv korumalı 3M beyaz baret başa bağlanır. Ayrıca çenenizin altından da bağlayabilirsiniz. Kaskın içindeki dört ila altı baş üstü kayış, her kafaya uyacak şekilde ayarlanabilir. Kaskın oturması güvenlik açısından önemlidir.

Havalandırmalı baret modelleri de bulunmaktadır. Bu kaskların üst kısmında bir delik olue. Bazı modellerde bu delikler sabittir ve bazı modellerde açılıp kapanabilir. Havalandırma delikleri başınıza tam oturur ve konfor için uzun süre kalır. Bu tarz baret fiyatları diğerlerine göre daha fazladır.

Ayrıca yağmura ve kötü havaya karşı yağmur yolları vardır. Kaskın ön kısmı biraz öne çıkarak yüzünüzü yağmurdan korur ve daha rahat çalışmanızı sağlar. Ayrıca alına denk gelen kısımda ter bandı bulunmaktadır. İster sıcak havada ister yağmurda olun, rahat etmeniz için tasarlanmıştır. Yüzünüze alnınıza ter damlamasını önleyen ter bandı büyük kolaylık sağlar.

Uv korumalı 3m beyaz baret gibi ürünlere iş güvenliği açısından başka şeyler eklemek de mümkündür. Şantiye malzemeleri arasında kulaklarınızı gürültüden korumak için kullanılan kulaklıklar, kaskınıza veya kendi kulaklık kask modelinize takılabilir. Ayrıca bazı iş kolları lambalı kaskları tercih etmektedir.

Uv korumalı 3m Beyaz Baret Bakımı

Uv korumalı 3m beyaz baret; 50 ° C’de ılık su ve hafif deterjanla yıkanmalıdır. Kaska doğrudan organik bileşikler, çözücüler veya alkol içeren solüsyonlar veya spreylerle dokunmayın. Bu tür malzemeler kaskın koruyucu gövdesinin ve baş üstü iç gücünü azaltır.

Baret, her kullanımdan önce çatlaklar, çizikler ve diğer hasarlara karşı dikkatlice incelenmelidir. Bir kazada hasar gören baret, belirgin bir arıza olmasa bile derhal imha edilmelidir.

Kasklar normal oda sıcaklığında serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Doğrudan güneş ışığında veya yüksek sıcaklıkların veya şekil değişikliklerinin olabileceği yerlerde saklamayın.

Uv Korumalı 3m Beyaz Baret Yapısı

1-Standart numara: EN 397 Bu standart, endüstriyel koruyucu baretlerin fiziksel ve performans özelliklerini, test yöntemlerini ve işaretlemelerini kapsar. Gerekli özellikler, endüstride yaygın olarak kullanılan kasklar için geçerlidir.

Yalnızca kask üreticisi tarafından belirtildiği şekilde geçerli olan standarda ek isteğe bağlı özellikler dahildir.

2-Kask darbeye, neme, ısıya, yağa, aside, tere ve elektriğe dayanıklı malzemelerden yapılmalıdır.

3-Kaskın gövdesini güçlendirmek için maksimum 5 adet ön ve arka çıkıntı gereklidir.

4- Uv korumalı 3m beyaz baret vizörü, vücuda olan açısının görüşü engellememesi için minimum 4 cm maksimum 5 cm olmalıdır.

5-Ter bandı kafa bandının bir parçası olabilir veya takılabilir. Ter bandı en azından alnı örtecek kadar geniş olmalıdır.

6-Baş çevresi bandı en az dört adet baş üstü bandı ile donatılmış olmalı ve baş üstü bantların genişliği minimum 20 mm olmalıdır.

7-Kask hava alabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Şantiye malzemeleri toptan mağazalarından temin edilebilir.

a-Maksimum baş çevresi bandı sayısını ayarlarken, kask ile kafa arasındaki açıklık en az mm olmalıdır.

b-Baş üstü kayışını ayarlarken, kaskın üst kısmı ile 30 mm boşluk bırakılmalıdır.

8-Koruyucu yastıklar, kauçuk, köpüklü plastik vb. Esnek malzemeden yapılmalıdır.

9-Çene kayışı en az 13 mm genişliğinde ve uygun ayarlanabilir malzemeden yapılmış olmalıdır.

10-Kaskın başı en az 80 mm olmalı ve kask eğildiğinde baştan düşmemelidir.

11-Kaskın tüm parçaları dahil ağırlık 450 gramı geçmemelidir. Hırdavat dükkanlarında çeşitli ağırlıklarda baretler bulunmaktadır.

12-Kask, 50 Hz’de 20.000 V’luk bir voltaja 3 dakika dayanabilecek bir yalıtıma ihtiyaç duyar. 15-Kask TS2429’da belirtilen mekanik testlere dayanıklı olmalıdır.

Baret Tipleri

Uv korumalı 3M beyaz baret dışında nerelerde kullanılacaklarına göre baretler belli tiplere sahiptir. Renkleri ise şantiye ya da çalışma alanında bulunan kişilerin pozisyonlarını belirler.

Plastik Baret Nedir?

Çelik, madencilik, inşaat, gemi yapımı, tünel yapımında kullanılır, izolasyonu 600V’a kadar güvenlik sağlar. Sert, dayanıklı, güneş ışığı, yağ ve neme dayanıklı plastik malzemeden üretilmiştir. Plastik kask, minimum 300 gram ağırdır ve iyi kullanılırsa 5 yıl kullanılabilir.

Yüksek sıcaklıktaki ortamlarda yumuşayacağı için, bileşiminde yüksek oranda polietilen bulunan plastik başlıklar kullanmayın.

İzolatör-Plastik Bere

Bu kask sınıfı hem çarpma hem de elektrik enerjisi tehlikeleri için kullanılır. Yalıtımı yüksektir. Bu tür kaskların havalandırma delikleri veya perçin gibi metal parçaları yoktur. Genellikle elektrik işlerinde kullanılır, baret osgb bölgelerinde en çok kullanılan araçtır.

Alüminyum Baret

  • İşyerinde duran engellere çarpma riskine karşı kullanıma uygun,
  • Elektrik kazası olasılığının çok düşük olduğu yerlerde kullanılmalı,
  • Alüminyumdan yapıldığı için yüksek sıcaklıklı çalışma ortamında kullanılabilir.
  • Hafifliği ve mükemmel ısı direnci nedeniyle, plastik bir kaskın kullanılamadığı işler için uygundur.
  • Petrol kuyuları, rafineriler ve kimyasalların işlendiği tesislerde kullanılmaktadır.
  • Çoğu nalburiye dükkanından temin edilebilir.

UV Korumalı 3M Beyaz Baret Tipi Rengi ve Anlamı

Kasklar, her biri farklı bir çalışanı temsil eden çeşitli renklerde gelir. Aşağıda, sıklık ve anlama göre bu kask türlerinin bir listesi bulunmaktadır. Renkli baret çeşitleri aşağıdaki gibidir;

Uv Korumalı 3M Beyaz Baret Modelleri

Bu tür korumalı 3M beyaz baret, yöneticiler, teknisyenler veya ziyaretçiler tarafından takılır. Mühendisler, mimarlar ve teknisyenler çalışma alanında bu tür kaskları takarlar. Benzer şekilde, sahaya giren ziyaretçiler ve yöneticiler beyaz kask takmalıdır.

Sarı Baretler

Sarı baret işçiler tarafından giyilir. Madencilerin, inşaat işçilerinin ve sanayi işçilerinin bunları çalışma alanında (en zor çalışma alanı) giymeleri gerekmektedir.

Mavi Baretler

Mavi baret tipi, bakımdan sorumlu ustabaşı (vardiya memuru) tarafından giyilir. Minimum güvenlik cihazları gereklidir, ancak kurulum hayat kurtarabilir.

Turuncu Baretler

Bu tip baret, ustabaşı veya teknisyenlere aşinadır. Yine, diğer herhangi bir kask türü gibi, takılması zorunludur ve hayat kurtarıcı olabilir.

Yeşil Baretler

Yeşil baret tipi, beyaz baret tipinden farklı olarak sağlık uzmanları tarafından şantiyelerde, şantiyelerde veya tesislerde kullanılır. Doktorlar, hemşireler ve acil müdahale ekipleri kaza mahallindeki hastalara ve yaralılara müdahale ederken yeşil kask kullanıyor. Özellikle doğal afet ve acil durumlarda sıklıkla yeşil baret takan personel ile karşılaşıyoruz.

Kırmızı Baret

Kırmızı baret tipi iş güvenliği, savunma personeli ve kalite kontrol ekipleri tarafından giyilir. Bu tip kask nadiren kullanılır, bu nedenle yaygın olarak kullanılan ve nadir görülen bir kask türüdür.