Paraşüt tipi emniyet kemeri özellikleri uygun ortamlarda uygun işler için uygun kemerlerin kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Paraşüt tipi emniyet kemeri nedir sorusunun cevabı ise yüksekten düşme durumunda kullanıcıyı dik tutmak için tasarlanmış bir güvenlik ürünüdür. Doğru şekilde takılırsa, tam vücut koşum takımı serbest düşüş sırasında üretilen enerjiyi kullanıcının vücuduna eşit olarak dağıtarak ciddi yaralanma olasılığını azaltır.
Paraşüt tipi emniyet kemerinin özellikleri sayesinde yüksekte çalışma söz konusu olduğunda ilk tercih olmalıdır çünkü şunları sunarlar:
İşçinin işini yapması için gereken hareket özgürlüğü.
Tüm vücut parçaları için destek sağlar (kalçalar, bacaklar, göğüs ve omuzlar).
Tasarım bakımından paraşüt tipi emniyet kemerinin özellikleri
Dayanıklı dokuma (genellikle naylon veya polyester).
İşçinin düşmeyi önleyici ipi emniyete almak için D halkası eki (bir veya iki).
Rahat / tam oturması için ayarlanabilir kayışlar.
Belirli ağırlık limiti.
Yüksekte herhangi bir iş yapmadan önce, her zaman potansiyel riskleri değerlendirmelisiniz. Ne yazık ki, yüksekten düşme, işyerinde yaralanma ve ölümlerin yaygın nedenlerinden birisidir. Tam vücut koşum takımının ne zaman kullanıp kullanmamanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Yüksekte herhangi bir çalışma yapmadan önce çalışanınız tam bir risk değerlendirmesi yapmalı ve siz görevlerinizi tamamlarken Paraşüt tipi emniyet kemerinin lanyard gerekip gerekmediğini size bildirmelidir.
Aşağıdaki durumlarda işvereniniz sizden tam vücut koşum takımı takmanızı isteyebilir:
Yüksekte çalışmak için eğitilmişseniz ve yetkiniz varsa.
Doğru tam vücut emniyet kemerini seçme hakkında bilginiz varsa.
Paraşüt tipi emniyet kemeri özellikleri hakkında bilginiz varsa;
Yüksekten düşmenin ciddi bir risk olduğu durumlarda, herhangi bir eski koşum takımı kullanmamalısınız. Güvenliğiniz için kilonuza ve iş gereksinimlerinize uygun tam vücut emniyet kemeri seçmek çok önemlidir. Paraşüt tipi emniyet kemeri çift lanyard ürünü her zaman şunları yapmalıdır:
Kullanımı ve ayarlaması kolay olmalıdır
Kullanıcıya uygun bedende olmalıdır
Hasar, aşınma veya yıpranma olmamalıdır.
Paraşüt tipi emniyet kemeri özellikleri arasında en önemlisi çalışırken özgürce ve kolayca hareket etmenize izin vermesidir
İşyerinizde üç metre (10 fit) veya daha fazla düşme riski altındaysanız, uygun düşme önleyici ekipmanı giymelisiniz.
Düşme koruması gerekliyse, tam bir düşüş koruma programı oluşturun. Program, çalışanları eğitmeyi, işçi için ekipmanı seçmeyi, giymeyi ve ekipmanın nasıl denetleneceğini öğretilmesini içermelidir.
Kullanıcı her kullanımdan önce ekipmanını incelemelidir.
Muayenenin yazılı bir kaydını tutulmalıdır
Arızalı ekipmanı değiştirin. Paraşüt tipi emniyet kemeri özellikleri konusunda herhangi bir şüpheniz varsa kullanmayın ve amirinizden yardım isteyin.
Karışmış olan halatlar dahil tüm ekipmanı değiştirin. Yetkili bir kişi ya da üreticiye danışana kadar kullanmayın.
Paraşüt tipi emniyet kemeri parçaları en az yılda bir veya daha sık olarak eğitimli ve yetkin bir kişi tarafından incelenmeli ve onaylanmalıdır. Muayene ve onayların yazılı kayıtlarını tutun.
İpi durdurma kuvvetleri tek başına yaralanmaya neden olabilecekse, şok emiciler kullanın.
Dikkatle takip etmeniz gereken paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanma talimatları
Cihazın amacı,
Tehlike uyarıları,
Kullanım talimatları ve sınırlamaları,
Koşumun gerilme mesafesi,
Takma ve ayarlama talimatları,
Bakım (temizlik ve saklama) ve kontrol önerileri,
Düşüş durdurma göstergesinin amacı ve işlevi,
İş için doğru ekipmanı kullanın. Paraşüt tipi emniyet kemeri standardı olan Z259 serisine bakın:
Z259.1-05 (R2015) “İş konumlandırma ve seyahat emniyeti için gövde kemerleri ve eyerler”,
Z259.2.3: 16 “İniş cihazları”,
Z259.10-12 (R2016) “Tam Vücut Kemerleri”,
Z259.11-17 “Kişisel enerji emiciler ve boyunluklar”,
Z259.12-16 “Kişisel düşüş durdurma sistemleri (PFAS) için bağlantı bileşenleri”,
Z259.17-16 “Aktif düşüş koruma ekipmanı ve sistemlerinin bölümü ve kullanımı”,
ve geçerli olabilecek diğer standartlar veya yasalar.
Not: CSA, bu kemerlerin düşmeleri engellemek için kullanılabileceğine dair beklentiler yaratmaktan kaçınmak için “emniyet kemeri” yerine “vücut kemerleri” terimini kullanır.
Paraşüt tipi emniyet kemeri özellikleri tüm yüzeyini hasar açısından inceleyin. Bir uçtan başlayarak, dokuyu ters “U” şeklinde bükün. Kemerin vücut tarafını kendinize doğru tutarak, elinizle altı ila sekiz inç aralıklarla kemeri kavrayın.
Aşınmış kenarlara, kırık liflere, çekilmiş dikişlere, kesiklere veya kimyasal hasara dikkat edin. Kırık dokuma şeritleri genellikle dokuma yüzeyinde görünür.
Üreticinin yönergelerine göre hasarlı parçaları yenileriyle değiştirin.
Paraşüt tipi emniyet kemeri fiyatları parçalarından daha pahalı olduğu için tamir edilebilecek ekipmanları bir uzmanın yapması şartıyla tamir edebilirsiniz.
Kayışı ters “U” şeklinde esneterek, kesilmiş lifleri veya hasarlı dikişleri santim santim inceleyin. Kesikleri, aşınmış alanları veya korozyon hasarını not edin.
Kayma ve keskin toka kenarları için sürtünme tokasını kontrol edin.
Toka delikleri aşırı derecede aşındığında veya uzatıldığında değiştirin.
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanımı sonrası temel bakım, ünitenin ömrünü uzatır ve performansına katkı sağlar. Ekipmanın bakımı ve temizliği konusunda üreticinin talimatlarını izleyin. Adımlar şunları içerebilir:
Sade suyla nemlendirilmiş bir süngerle tüm yüzey kirlerini silin. Süngeri durulayın ve sıkarak kurutun. Süngeri hafif bir su ve ticari sabun veya deterjan solüsyonuna batırın. Güçlü bir ileri geri hareketle kalın bir köpük oluşturun.
Dokuyu temiz suyla durulayın.
Kemeri temiz bir bezle kurulayın. Kuruması için serbestçe asın.
Kayışı ve diğer ekipmanları doğrudan ısıdan ve uzun süre güneş ışığından uzak bir yerde kurutun.
Temiz ve kuru bir yerde, dumansız, güneş ışığından, aşındırıcı malzemelerden, keskin kenarlardan veya titreşimden uzak ve kayışı bükmeyecek veya deforme etmeyecek şekilde saklayın. Bu şekilde paraşüt tipi emniyet kemeri özellikleri bozulmaz ve uzun ömürlü koruma sağlar.
Paraşüt tipi emniyet kemeri kullanım ömrü bakımları ve temizliği sürekli yapılıp, iyi kullanıldığı takdirde 10 seneye kadar uzayabilir.